Opinió

Pimes i felicitat

Aquest estudi és una gran oportunitat per entendre el grau de benestar de les persones a l’empresa. També ens permet analitzar l’alineació entre els valors de les nostres persones i els valors corporatius. És obvi que el benestar en el lloc de treball i la productivitat tenen una correlació positiva, però fins ara pocs estudis han entrat a estimar quins mecanismes generen aquesta relació en el cas de les pimes

Fins fa poc es creia que l’objec­tiu de les com­pa­nyies era la maxi­mit­zació del bene­fici finan­cer per als seus acci­o­nis­tes. Les empre­ses havien d’apor­tar valor amb la seva oferta de pro­duc­tes i ser­veis i tro­bar un cli­ent que estigués dis­po­sat a pagar per aquest valor que gene­ra­ven. Els can­vis tec­nològics expo­nen­ci­als i la glo­ba­lit­zació han com­por­tat un canvi de para­digma econòmic i ens han fet veure que això és insu­fi­ci­ent. L’explo­tació des­me­su­rada dels recur­sos natu­rals, la falta de res­pecte pel nos­tre pla­neta i les ten­si­ons soci­als deri­va­des de la dis­tri­bució cada cop menys equi­ta­tiva d’una riquesa que es crea a un ritme més gran que mai fan impres­cin­di­ble rein­ter­pre­tar el capi­ta­lisme. Hem entrat en l’era del capi­ta­lisme cons­ci­ent, segons el qual les empre­ses només tin­dran sen­tit si gene­ren un impacte posi­tiu inten­ci­o­nat en els àmbits social i medi­am­bi­en­tal com una part del seu propòsit empre­sa­rial.

Aquest capi­ta­lisme cons­ci­ent implica necessària­ment una cul­tura i una gestió que se sosté amb valors com ara la con­fiança, la res­pon­sa­bi­li­tat, la trans­parència, la inte­gri­tat, l’apre­nen­tatge, etc. També reque­reix un lide­ratge cons­ci­ent al ser­vei de les per­so­nes de l’empresa. Un lide­ratge que ha de bus­car la par­ti­ci­pació a través de la moti­vació, la ins­pi­ració i el desen­vo­lu­pa­ment de les per­so­nes.

En aquest con­text, els dar­rers anys s’han anat fent inves­ti­ga­ci­ons per saber quina és la relació entre els models de lide­ratge basats en valors i l’impacte que aquests tenen en la dimensió econòmica, prin­ci­pal­ment en la pro­duc­ti­vi­tat. Ara bé, poques vega­des s’han tin­gut en con­si­de­ració l’impacte social i el benes­tar indi­vi­dual (psi­cològic i emo­ci­o­nal) com a resul­tats del procés de gestió empre­sa­rial. Pre­ci­sa­ment per això s’ha impul­sat un nou estudi des del cen­tre EU-Asia Glo­bal Busi­ness Rese­arch, ads­crit a EADA Busi­ness School amb la par­ti­ci­pació, entre d’altres, de la pime glo­bal Maxc­hief Europe. Aquest estudi busca ampliar l’anàlisi incor­po­rant totes les dimen­si­ons de l’impacte inclòs el benes­tar sub­jec­tiu (la feli­ci­tat). És en el marc d’aquesta dimensió que s’emmarca l’essència de la pre­gunta clau de la recerca: la relació entre les empre­ses i la feli­ci­tat de l’ésser humà.

L’objec­tiu de l’estudi, que porta per títol “Des del lide­ratge per valors a l’impacte holístic. Poden les empre­ses fer el món més feliç?”, és la gene­ració de conei­xe­ment pràctic sobre com el lide­ratge i la cul­tura orga­nit­za­ci­o­nal afec­ten el ren­di­ment a través del benes­tar a la feina. Una altra nove­tat del pro­jecte d’inves­ti­gació és que es rea­litza en l’àmbit de les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses, que, tot i ser més del 98% del total de les empre­ses i ocu­par prop de dues ter­ce­res parts de la població euro­pea, acos­tu­men a ser les grans obli­da­des dels estu­dis. Es pretén ana­lit­zar l’impacte holístic que gene­ren els dife­rents tipus de direcció i cul­tu­res cor­po­ra­ti­ves a les pimes. Ente­nem com a impacte holístic aquell que pro­voca efec­tes sobre l’àmbit econòmic, social, psi­cològic-emo­ci­o­nal i ambi­en­tal de l’ésser humà.

En pri­mer ter­mini, l’estudi rea­litza un diagnòstic de l’empresa en el moment ini­cial que inclourà la mesura dels nivells de benes­tar indi­vi­dual i l’anàlisi de la cul­tura cor­po­ra­tiva. A par­tir d’aquest moment, es fa un segui­ment en el temps en inter­vals anu­als. Per poder fer un recull de les dades s’uti­lit­zen qüesti­o­na­ris vali­dats acadèmica­ment, entre­vis­tes indi­vi­du­als, grups focals i dades de l’empresa. Un cop ana­lit­zats els resul­tats es faci­li­ten a l’empresa per ser uti­lit­zats en la presa de deci­si­ons.

Aquest estudi és una gran opor­tu­ni­tat per enten­dre el grau de benes­tar de les per­so­nes a l’empresa. També ens per­met ana­lit­zar l’ali­ne­ació entre els valors de les nos­tres per­so­nes i els valors cor­po­ra­tius. És obvi que el benes­tar en el lloc de tre­ball i la pro­duc­ti­vi­tat tenen una cor­re­lació posi­tiva, però fins ara pocs estu­dis han entrat a esti­mar quins meca­nis­mes gene­ren aquesta relació en el cas de les pimes. Tro­bem algu­nes referències com ara l’Informe Gallup del 2017 que con­clo­uen que una gran majo­ria de les per­so­nes no se sen­ten moti­va­des ni com­pro­me­ses amb el tre­ball que rea­lit­zen. En aquest sen­tit, els empre­sa­ris i els direc­tius hem de defen­sar que la feli­ci­tat i el benes­tar en el lloc de tre­ball són total­ment com­pa­ti­bles amb la pro­duc­ti­vi­tat i la con­se­cució dels objec­tius empre­sa­ri­als.

En una nova era en què les empre­ses i les per­so­nes han d’ali­near valors i objec­tius, l’estudi impul­sat per EU-Asia Glo­bal Busi­ness Rese­arch aju­darà les empre­ses a fer un diagnòstic de la situ­ació per així poder empren­dre les acci­ons de millora necessàries.

El repte és acon­se­guir que les per­so­nes se sen­tin feli­ces i ben trac­ta­des en les orga­nit­za­ci­ons, s’iden­ti­fi­quin amb el pro­jecte, s’alineïn amb els valors cor­po­ra­tius i donin voluntària­ment el millor d’elles matei­xes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.