Eines

Posar les persones al centre

El segon baròmetre de la Fundació Factor Humà recull les fortaleses i les debilitats en gestió de recursos humans

Hem de saber construir una suma d’intel·ligències amb les màquines
Ens ha ajudat a estructurar un pla estratègic en què la persona és el nucli

Quan les per­so­nes són al cen­tre de les orga­nit­za­ci­ons, aques­tes rut­llen millor.

A la Fun­dació Fac­tor Humà ho saben bé, per això fa anys que tre­ba­lla per escam­par com una taca d’oli aquesta pre­missa i fa dos anys va crear una eina que ajuda les empre­ses a acon­se­guir-ho. Es tracta del Baròmetre del Fac­tor Humà, un sis­tema d’autoanàlisi en la gestió de per­so­nes, i aca­ben de sor­tir a la llum els resul­tats de la segona edició. Amb l’eina (gratuïta), les orga­nit­za­ci­ons ava­luen els seus punts forts i els dèbils i qui­nes acci­ons poden imple­men­tar per a millo­rar en la gestió de les per­so­nes.

El baròmetre ha anat evo­lu­ci­o­nant i dis­posa de com­pa­ra­ci­ons amb orga­nit­za­ci­ons segons el nom­bre de per­so­nes tre­ba­lla­do­res i també entre 9 sec­tors d’acti­vi­tat empre­sa­rial. En la segona edició del baròmetre han par­ti­ci­pat un cen­te­nar d’orga­nit­za­ci­ons que repre­sen­ten un volum de gai­rebé 200.000 emple­ats. “El baròmetre ens ha aju­dat a estruc­tu­rar un nou pla estratègic en què les per­so­nes tor­nen a ocu­par el cen­tre del negoci”, explica en l’informe el direc­tor de Peo­ple & Cul­ture d’EADA Busi­ness School, Anto­nio Coca.

L’eina faci­lita l’auto­di­agnòstic de les empre­ses a par­tir de l’estudi de 10 punts dife­rents que van des de l’ètica i el bon govern fins a la igual­tat d’opor­tu­ni­tats pas­sant per la trans­parència, la salut, la fle­xi­bi­li­tat i la inno­vació, entre d’altres. Aquests punts s’extra­uen dels prin­ci­pis del Mani­fest Fac­tor Humà de les orga­nit­za­ci­ons com­pro­me­ses amb el valor de les per­so­nes, “un decàleg que dona les claus per a lide­rar el canvi des d’un punt de vista empàtic i humil”, explica Anna Fornés, direc­tora de la fun­dació.

El baròmetre, a més de ser­vir de retros­pec­tiva inte­rior per a cadas­cuna de les empre­ses que l’ela­bo­ren, recull dades sufi­ci­ents per a fer una radi­o­gra­fia del tei­xit empre­sa­rial i dels sec­tors a què per­ta­nyen.

Els punts que sur­ten més ben parats en ter­mes gene­rals són l’aposta pel talent i el com­promís de les empre­ses amb les car­re­res pro­fes­si­o­nals de les per­so­nes. De fet, el baròmetre mos­tra que fins un 69% de les orga­nit­za­ci­ons dis­po­sen d’un pla de for­mació. Un altre dels punts més posi­tius entre els resul­tats glo­bals del baròmetre és la imple­men­tació d’acci­ons per a garan­tir igual­tat de sala­ris entre homes i dones. Segons l’eina, el 63% de les orga­nit­za­ci­ons ja han posat en marxa acci­ons en aquests sen­tit. La cor­res­pon­sa­bi­li­tat en les rela­ci­ons labo­rals és un altre dels camps en què els resul­tats són bas­tant bons, ja que mos­tra que el 87% de les orga­nit­za­ci­ons dis­po­sen d’un marc labo­ral esta­ble amb con­ve­nis que regu­len les con­di­ci­ons de tre­ball. La part més coixa del baròmetre, se l’empor­ten la inno­vació i la con­ci­li­ació. Segons des­ve­lava Fornés, encara està per sota de la mei­tat el nom­bre de les orga­nit­za­ci­ons que ha por­tat a terme acci­ons de millora per afa­vo­rir la con­ci­li­ació entre la vida fami­liar i labo­ral. “Només el 41% de les orga­nit­za­ci­ons han imple­men­tat acci­ons de millora per a asso­lir l’equi­li­bri entre vida pro­fes­si­o­nal i per­so­nal”, resen les con­clu­si­ons de l’estudi.

Si ho mirem en temes de cor­res­pon­sa­bi­li­tat entre sexes, el per­cen­tatge de millora té molt camp per córrer. De fet, només el 18% de les empre­ses tenen com­ple­ta­ment imple­men­ta­des acci­ons de canvi en aquest punt.

L’altra assig­na­tura pen­dent segons el baròmetre és el punt d’inno­vació i cre­a­ti­vi­tat. Només el 41% de les empre­ses des­tina un pres­su­post específic per a desen­vo­lu­par pro­jec­tes d’inno­vació. I, a més, el 62% de les com­pa­nyies encara no dis­posa d’una memòria anual de l’impacte que suposa la inno­vació en la seva orga­nit­zació.

Si revi­sem l’anàlisi amb pers­pec­tiva de sec­tor, ens mos­tra que, en les orga­nit­za­ci­ons que han fet el baròmetre, les àrees de sani­tat, salut i recerca són les que tenen uns resul­tats glo­bals més posi­tius, en què des­taca espe­ci­al­ment el valor de la cor­res­pon­sa­bi­li­tat en les rela­ci­ons labo­rals i en la trans­parència, comu­ni­cació i par­ti­ci­pació a din­tre de les empre­ses. En canvi en el sec­tor del comerç, dis­tri­bució, hos­ta­le­ria i turisme hi ha camps amb neces­si­tats de millora, com ara que en el 80% de les empre­ses no exis­tei­xen acci­ons específiques per a garan­tir la igual­tat d’opor­tu­ni­tats, la no-dis­cri­mi­nació i trans­parència en les noves incor­po­ra­ci­ons.

“Les empre­ses que fan créixer el seu vol­tant són les que crei­xen. Són les empre­ses de referència”, va asse­gu­rar el pro­fes­sor de la BSM-Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra i pre­si­dent de Lead to Change, Xavier Mar­cet, en la pre­sen­tació del segon baròmetre. I va plan­te­jar com les per­so­nes en l’era de la intel·ligència arti­fi­cial poden ser al cen­tre de les orga­nit­za­ci­ons. “Hem de saber cons­truir una suma d’intel·ligències amb una nova relació entre màqui­nes i per­so­nes a favor de les per­so­nes”, hi va afe­gir.

LES XIFRES

69%
Pla de formació
És el percentatge de firmes que han fet el baròmetre que tenen un programa de formació intern.
41%
R+D+i
És el nombre de les empreses que destinen pressupost específic per a desenvolupar projectes d’innovació.
110
Organitzacions
És el nombre de companyies que han realitzat el baròmetre de la fundació en la darrera edició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.