Opinió

DE MEMÒRIA

525 per 1

Tot i que alguns dels llibres dels autors que són –o han estat– professors poden semblar de batalla política, un cert rerefons acadèmic sempre hi és. El mateix es pot fer amb altres títols que són, també, resultat del treball de professors de matèries no econòmiques, però que tenen, sovint, unes fortes connexions amb l’economia

L’eco­no­mista -i pro­fes­sor- Eugeni Giral i Quin­tana (Bar­ce­lona, 1941) acaba de publi­car a la UAB Els 525 lli­bres sobre el procés. A l’inici de la seva pre­sen­tació, Giral cita dues pro­fes­so­res d’eco­no­mia: “la coin­cidència amb Muriel Casals, en ocasió d’una cele­bració orga­nit­zada per Ali­cia Arru­fat a Roca­bruna, prop de Cam­pro­don”. Al pròleg -de Joan B. Culla- es posa l’accent en el volum de la pro­ducció de lli­bres gene­rada pel procés inde­pen­den­tista. Però, en aquest cas, el bosc ens pot difi­cul­tar veure’n els arbres. Per exem­ple, tot i el caràcter con­jun­tu­ral, de com­bat, de molts dels títols, el fet és que també n’hi ha de per­fec­ta­ment acadèmics.

Així, sense moure’ns del món de l’eco­no­mia com a dis­ci­plina, es pot dir que molts títols tenen com a autor algú que és -o ha estat uns anys- pro­fes­sor/a d’una facul­tat d’eco­no­mia. En con­cret, de la UB: pro­fes­sors de teo­ria econòmica (com ara Ramon Tre­mosa i Eli­senda Palu­zie), de política econòmica (com ara Germà Bel, Antoni Soy i Àngels Martínez-Cas­tells), d’hisenda pública (com ara Núria Bosch i Marta Espasa). De la UAB (com ara J. Ros Hom­bra­ve­lla, i, pun­tu­al­ment, Clara Pon­satí), de la Uni­ver­si­tat de Colúmbia (X. Sala-i-Martín), de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (Andreu Mas-Colell, pro­ce­dent de Berke­ley i de Har­vard; Albert Car­re­ras, Oriol Amat, Xavier Cua­dras, Modest Guin­joan), de la UIC (Fran­cesc Cabana), de la UAM (Ramon Tama­mes). Tot i que alguns dels lli­bres dels autors que són -o han estat- pro­fes­sors poden sem­blar de bata­lla política, un cert rere­fons acadèmic sem­pre hi és.

El mateix es pot fer amb altres títols que són, també, resul­tat del tre­ball de pro­fes­sors de matèries no econòmiques, però que tenen, sovint, unes for­tes con­ne­xi­ons amb l’eco­no­mia. Així, entre els autors dels 525 lli­bres, n’hi ha que són pro­fes­sors en facul­tats de dret, de polítiques, d’història, de psi­co­lo­gia, de ciències de la comu­ni­cació. Més, és clar, pro­fes­sors de llengües romàniques i d’estu­dis hispànics d’uni­ver­si­tats com ara Frank­furt (Til­bert Steg­mann), París I (Chris­tian Hoa­rau), Aber­deen (Mic­hael Kea­ting), Car­diff (Andrew Dow­ling), Syd­ney (Kathryn Cra­meri) i el Tri­nity College de Con­nec­ti­cut (Tho­mas Har­ring­ton).

De tota manera, aquesta tan abun­dant pro­ducció de lli­bres sobre un tema (el procés inde­pen­den­tista català) de caràcter polític s’ha d’inten­tar expli­car, també, a par­tir de l’impacte de la revo­lució digi­tal. Curi­o­sa­ment, les TIC han obert el pas a “la revo­lució de les peti­tes edi­to­ri­als” (Esteve Plan­tada, Nació Digi­tal, 21 d’abril del 2015). Una revo­lució que per­met par­lar del “big-bang de l’edició en català” (David Madueño, Qua­dern de les idees, 211), que ens situa com a Des­en­ca­de­nats. Un nou mer­cat per al lli­bre inde­pen­dent (Ber­nat Ruiz Domènech, 2019). En aquest lli­bre, lle­gim que el XX fou el segle de la lec­tura: “Mai tants havien lle­git tant a tan pocs.” Ara, al XXI, hi ha un nou canvi, que es pot sin­te­tit­zar dient que hi ha més escrip­tura que en qual­se­vol altra època: “Mai tants havien lle­git tant a tants.”

Del 2019, Giral n’ha reco­llit uns 100 títols: els 525 han esde­vin­gut 625. I, encara, se’n pot recu­pe­rar i incloure-hi algun més. Per exem­ple: El pro­jecte català. Del pas­sat al futur (Bar­ce­lona, 2009) de Miquel Siguan.

Petites editorials

L’escolarització secundària i universitària ha permès augmentar el nombre de lectors i autors/creadors. Les TIC han fet possible la proliferació de microeditorials, que, d’altra banda, es poden localitzar fora i lluny de l’aglomeració de Barcelona. El procés independentista ha generat llibres de tot tipus, de tots els formats, per a totes les franges d’edat, per a tots els públics. Des de còmics i àlbums d’infografies (i un llibre de cuina, i un nou joc de cartes) fins a assaigs històrics, treballs acadèmics i novel·les. Ah!, i en sis llengües.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.