Opinió

Un any i una dècada millors de l’esperat

El món més desenvolupat, occidental si es vol, no ha estat excessivament afectat ni pel Brexit ni els populismes, que han mantingut la Unió Europea com a realitat i projecte exemplar d’aquesta part del món, ni tampoc pel mandat de Trump, almenys en aquests primers tres anys, que no ha debilitat substancialment ni la democràcia i economia americanes ni el creixement mundial

Començo a escriure aquesta nota d’opinió quan, a l’any i a la dècada, els que­den poques hores en les nos­tres con­tra­des i de fet cap en algu­nes altres. Una obser­vació de com, en el mateix ins­tant, un grup de per­so­nes pot estar a l’expec­ta­tiva il·lusi­o­nada del for­mal pas d’anys i en un altre lloc del món haver superat la con­venció i enca­rar-ho ja sense pena ni glòria.

Acaba un any, de fet uns anys, en què el pes­si­misme gene­ra­lit­zat ha estat la nota domi­nant. Diria un pes­si­misme vital per al qual apa­rent­ment ens sobra­ven (ens sobren) raons però que no s’aca­ben mate­ri­a­lit­zant ni pro­ba­ble­ment ho faran en el futur imme­diat.

No vol­dria refre­gir els ano­me­nats “nous opti­mis­tes” com Ros­ling, Rid­ley, Nor­berg i segur Ste­ven Pinker, però el final de dècada és una bona excusa per atu­rar-se en l’anàlisi sovint massa con­jun­tu­ral que fem tots ple­gats i veure si efec­ti­va­ment ho havíem pre­vist tot massa fumut.

En eco­no­mia, el crei­xe­ment mun­dial acaba el 2020 sòlida­ment anco­rat en un 3,5% (tota la dècada con­sis­tent­ment per sobre el 2,5%), amb poquíssi­mes excep­ci­ons amb crei­xe­ment nega­tiu: Hong Kong, per raons òbvies d’una pro­testa quasi per­ma­nent en el dar­rer semes­tre d’any, i Mèxic, sub­jecte a la incer­tesa de la violència i d’un nou pre­si­dent que genera poca con­fiança. Un crei­xe­ment mun­dial -no ens dei­xem enga­nyar- molt cor­re­la­ci­o­nat amb progrés i més benes­tar d’àmplies capes de població a aquells llocs on el crei­xe­ment del PIB és con­sis­tent i rei­te­ra­tiu.

El món més desen­vo­lu­pat, occi­den­tal si es vol, no ha estat exces­si­va­ment afec­tat ni pel Bre­xit ni els popu­lis­mes, que han man­tin­gut la Unió Euro­pea com a rea­li­tat i pro­jecte exem­plar d’aquesta part del món, ni tam­poc pel man­dat de Trump, almenys en aquests pri­mers tres anys, que no ha debi­li­tat subs­tan­ci­al­ment ni la democràcia i eco­no­mia ame­ri­ca­nes ni el crei­xe­ment mun­dial.

En les eco­no­mies emer­gents, tot i la vola­ti­li­tat i irre­gu­la­ri­tat que les carac­te­rit­zen, tenim millor notícies econòmiques que les que es podrien haver espe­rat de cer­tes tur­bulències polítiques. És el cas del Bra­sil, Rússia, Tur­quia i fins i tot l’Argen­tina i Sud-àfrica, amb crei­xe­ments posi­tius si bé no excep­ci­o­nals mal­grat les seves nota­bles cri­sis inter­nes. Com calia espe­rar, Àsia impo­sant-se ja com la gran domi­na­dora econòmica del segle lide­rada per la Xina, Índia, Indonèsia i la resta del sud-est asiàtic. Fins i tot Àfrica manté un crei­xe­ment lleu­ge­ra­ment per sobre del 4% amb alguns països superant aquesta ràtio sor­pre­nent­ment.

I què es pot dir dels mer­cats finan­cers el 2019? Un any extra­or­dinària­ment alcista en les bor­ses i sor­pre­nent­ment resis­tent en el deute mal­grat el nivell nega­tiu o gai­rebé de molts tipus d’interès. Les acci­ons (de fet les valo­ra­ci­ons empre­sa­ri­als) han estat con­tun­dent­ment alcis­tes, des d’un 30% als Estats Units fins a un 20% a Europa sense el Regne Unit i fins i tot quasi un 15% a la sem­pre endar­re­rida borsa espa­nyola. En emer­gents, les alces a la Xina, Rússia i el Bra­sil han estat pro­pe­res o superant el 30% de reva­lo­ració de l’any. Qui ha inver­tit de manera per­ma­nent i diver­si­fi­cada durant el 2019 en la borsa mun­dial (que és com s’ha d’inver­tir qual­se­vol nivell d’estalvi sense que es neces­siti cap capi­tal impor­tant) ha hagut de gua­nyar més del 20% en euros si els seus ges­tors no han fet bar­ba­ri­tats. És a dir, amb bon asses­so­ra­ment, la majo­ria dels estal­vi­a­dors (vostè, per exem­ple) hau­rien d’haver aca­bat l’any un 20% més rics. Cer­ta­ment i malau­ra­da­ment, això no ha estat usu­al­ment així per la com­po­sició irra­ci­o­nal de l’estalvi d’aquest país. D’aquesta manera, una part impor­tant del crei­xe­ment de la desi­gual­tat s’explica sobre­tot per la diversa com­po­sició de l’estalvi. Els que tenen una major part del seu estalvi –sigui el que sigui- en acci­ons (i no es pot negar que és més comú en ren­des altes) s’han dis­tan­ciat aquest any aca­bat dels que s’entes­ten (o els entes­ten) a estal­viar de manera con­ser­va­dora en dipòsits, comp­tes cor­rents o deute públic i pri­vat.

Tor­nem a l’opti­misme ver­sus el pes­si­misme. En qual­se­vol moment de l’any veu­rem ame­na­ces impor­tants, en algu­nes oca­si­ons de gran risc. Podran ser la guerra comer­cial, les ten­si­ons a l’Ori­ent Mitjà, els perills de reces­si­ons en les grans eco­no­mies –com ara l’ame­ri­cana i la xinesa–, les irre­sol­tes trans­for­ma­ci­ons tec­nològiques, de sos­te­ni­bi­li­tat ambi­en­tal i d’esta­bi­li­tat política a tants llocs del món, per no par­lar de pos­si­bles i sobre­vin­gu­des pandèmies o catàstro­fes natu­rals.

Tots aquests perills són certs i ava­lu­a­bles. Però també ho són, i molt potents, els meca­nis­mes científics, demo­li­be­rals i de coo­pe­ració, i la força del progrés i l’afany de superació en mol­tes parts del món. A mitjà i llarg ter­mini aques­tes dar­re­res tendències superen àmpli­a­ment els ris­cos i perills i els con­ti­nu­a­ran superant men­tre hi con­fiem de manera activa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.