Opinió

DE MEMÒRIA

El senyor K

A “Què és una cooperativa? ” (17-3-2015), el senyor K i dos amics (en Blai, economista, i la Júlia, dissenyadora) han inventat un robot. Tots tres, més uns quants socis, creen una cooperativa. A les cooperatives, amb la fórmula “un home, un vot”, totes les decisions es prenen entre tots

El senyor K va ser pre­sen­tat el 2014 per una veu en off al canal Super3 de la tele­visió pública cata­lana. Era el pro­ta­go­nista -dibui­xat i aco­lo­rit- d’Info­eko­no­mia, una nova secció de l’Info K, un (excel·lent) tele­notícies adreçat a la cana­lla.

A “Què és una crisi econòmica?” (3-3-2015), al senyor K li redu­ei­xen el sou, té un amic que està a l’atur i un germà que per tre­ba­llar ha hagut de mar­xar a l’estran­ger. En canvi, a “Les mul­ti­na­ci­o­nals” (3-12-2018), al senyor K l’ha con­trac­tat una mul­ti­na­ci­o­nal i no para de viat­jar. A “Què és ser autònom?” (5-11-2019), el senyor K dis­se­nya un logo per a una empresa, no és un assa­la­riat, tre­ba­lla -tant com pot- des de casa seva. A “Què és una empresa?” (14-4-2015), el senyor K és un inno­va­dor que acaba de tenir una idea: s’ha inven­tat un dron que porta les mot­xi­lles a l’escola, de manera que es con­ver­teix en un empre­sari que fabrica, amb èxit, uns nous tipus de drons. La seva empresa, lle­gim a la pan­ta­lla, es diu: KDRONE, i té una sala de jocs (amb una taula de ping-pong) al pri­mer pis. A “Què vol dir fer una inversió?” (13-12-2014), amb part dels diners que ha estal­viat, el senyor K com­pra (inver­teix en) una nova màquina per a la seva fàbrica de paraigües. A “Impor­tar i expor­tar” (20-1-2015), el senyor K pro­du­eix molts tomàquets i els exporta a Ale­ma­nya. D’altres, però, expor­ten “bici­cle­tes, man­da­ri­nes o gra­pa­do­res”. El senyor K vol com­prar -impor­tar- una cami­o­neta ale­ma­nya. Pot­ser no sap que aquí tenim una gran fàbrica ale­ma­nya d’automòbils (que, per cert, s’expor­ten molt). A “Els països emer­gents” (28/11/2016), el senyor K viu a l’Índia. No sabem si ha con­nec­tat amb Jordi Joan Baños, però segur que pensa que a l’Índia hi ha mera­ve­lles.

A “Què és una coo­pe­ra­tiva? ” (17-3-2015), el senyor K i dos amics (el Blai, eco­no­mista, i la Júlia, dis­se­nya­dora) han inven­tat un robot. Tots tres, més uns quants socis, creen una coo­pe­ra­tiva. A les coo­pe­ra­ti­ves, amb la fórmula “un home, un vot”, totes les deci­si­ons es pre­nen entre tots.

A “Què són els bancs?” (27-12-2014), el senyor K, molts segles enrere, demana un crèdit per a la seva futura collita als sacer­dots d’un tem­ple que fa les fun­ci­ons de banc. L’inven­tor del crow­fun­ding (22-11-2017) no és, és clar, el senyor K, però és el nord-ame­ricà Mis­ter K, que s’hi assem­bla molt. I, en el pro­grama es diu que, molt abans d’aquest invent, el finançament del Liceu, o el de la Sagrada Família, ja van uti­lit­zar la fórmula del micro­me­ce­natge. Al senyor K li agrada molt la xoco­lata, i pensa que cal pagar bé els que cullen el cacau. A “El comerç just” (28-12-2016), veiem com el senyor K esdevé un boti­guer que ven xoco­lata en un esta­bli­ment que lle­gim que es diu: Xoco­la­tes K. L’àvia del senyor K s’ha jubi­lat (15-10-2018) i ara fa karate, aprèn rus, navega per inter­net i fa esca­lada. De fet, aprèn i tre­ba­lla més que quan tre­ba­llava (no sabem a on).

A “El pres­su­post” (10-12-2018) ens assa­ben­tem que el senyor K té uns nebots als quals els agra­da­ria tenir un fut­bolí per jugar. El senyor K deci­deix dema­nar preus, repas­sar els seus comp­tes i fer un pres­su­post de la seva eco­no­mia. Escriu en un full: 2.000 euros rodons d’ingres­sos men­su­als fixos, i un total de 700 euros de depe­ses men­su­als habi­tu­als (llo­guer, llum, aigua, gas): els podrà rega­lar el fut­bolí.

Un sindicat

Infoekonomia, a la píndola dedicada a “Què és un sindicat? ” (24-3-2015), explica que els sindicats de treballadors es van formar en el segle XIX per millorar les duríssimes condicions de treball generades per la mecanització del treball industrial. I que, en el segle XXI, la fórmula organitzativa s’ha difós. Avui, també tenen sindicats “els metges, els professors, la policia, i fins i tot els estudiants universitaris”. El sector públic (la sanitat, l’ensenyament, la seguretat) treu el cap.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.