Opinió

Què s’espera de les persones que lideren?

El fi no sempre justifica els mitjans. Cal veure els estàndards ètics de l’empresa

Fins no fa gaire, els líders d’èxit eren per­so­nes que acon­se­guien que les seves orga­nit­za­ci­ons asso­lis­sin els seus objec­tius, que, nor­mal­ment, eren de crei­xe­ment. En el cas d’empre­ses, per exem­ple, es trac­tava d’aug­men­tar els bene­fi­cis i el valor de les acci­ons. En el cas d’una orga­nit­zació no lucra­tiva, el crei­xe­ment era en socis. I en els gover­nants seria ocu­par el càrrec durant molts anys. I gai­rebé sem­pre, els objec­tius jus­ti­fi­ca­ven els mit­jans. Es mirava cap a una altra banda si per asso­lir els objec­tius es per­ju­di­cava greu­ment els emple­ats, o es feien pràcti­ques poc ètiques, o fins i tot il·legals, com per­ju­di­car el medi ambi­ent o sub­or­nar o mal­trac­tar per­so­nes.

Per sort, això està can­vi­ant. Dia a dia gua­nyen pes els objec­tius de benes­tar glo­bal. L’objec­tiu de crei­xe­ment s’està subs­ti­tuint pel desig de millo­rar la sos­te­ni­bi­li­tat del pla­neta, els ter­ri­to­ris, les orga­nit­za­ci­ons i les per­so­nes. Per això, dels líders avui ja s’espe­ren con­tri­bu­ci­ons dife­rents.

Pel que fa a la sos­te­ni­bi­li­tat, en ava­luar l’obra d’un líder ens podem pre­gun­tar si ha con­tribuït a l’objec­tiu de canvi climàtic, a la des­car­bo­nit­zació o a la reducció del con­sum de plàstic, per exem­ple. I en ter­mes de ter­ri­tori, es relle­vant què ha fet per millo­rar el país o les àrees geogràfiques d’influència. Estem par­lant de temes com els llocs de tre­ball de qua­li­tat que ha creat, els impos­tos pagats, els recur­sos inver­tits en acti­vi­tats soci­als o cul­tu­rals o les acti­vi­tats de volun­ta­riat dels seus emple­ats.

Pel que fa a l’impacte en les orga­nit­za­ci­ons, es tracta de veure què s’ha acon­se­guit en relació amb cli­ents, proveïdors i altres parts rela­ci­o­na­des. I també és relle­vant com s’han acon­se­guit els objec­tius. El fi no sem­pre jus­ti­fica els mit­jans. Per tant, cal veure els estàndards ètics que segueix l’empresa.

I en relació amb les per­so­nes, cal veure si el líder ha posat el seu gra­net de sorra per millo­rar la seva vida. Per exem­ple, si ha con­tribuït al fet que els emple­ats tin­guin una feina de qua­li­tat que els ajudi a viure la vida que somien i al fet que siguin millors per­so­nes.

Lide­rar no és fàcil. Pocs líders aca­ben el seu man­dat amb el mateix pres­tigi que quan el van començar. Per valo­rar l’obra d’un líder no hem de mirar només quants bene­fi­cis ha acon­se­guit o quants anys ha estat al càrrec. Molts ho fan des­tros­sant la sos­te­ni­bi­li­tat i arruïnant la vida dels seus emple­ats, proveïdors o adver­sa­ris polítics. Nel­son Man­dela deia que “els ver­ta­ders líders han d’estar dis­po­sats a sacri­fi­car-ho tot per la seva gent”. Per això, d’un líder ens hem de pre­gun­tar quina ha estat la seva con­tri­bució a un món millor i què ha fet perquè les per­so­nes apren­guin, crei­xin i vis­quin una vida amb més sen­tit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.