Opinió

La conspiració

Atès el crei­xe­ment expo­nen­cial dels afec­tats pel coro­na­vi­rus comen­cem a sen­tir la teo­ria de la cons­pi­ració: la malal­tia l’han escam­pat les com­pa­nyies far­macèuti­ques per fer el negoci del segle, o més aviat els pro­duc­tors de mas­ca­re­tes res­pi­ratòries, que són els que de debò estan fent l’agost. Podríem inten­tar jus­ti­fi­car el con­trari, però no cal, ja que, de fet, és cert! Igual que el cas de la tem­pesta Glòria, que va ser una cons­pi­ració dels meteoròlegs… I si no, mireu quants hores de pro­gra­mació han gua­nyat a les cade­nes de ràdio, TV i a les xar­xes soci­als, i com se’ls escapa el som­riure mal­vat sem­pre que anun­cien el final d’un d’aquells anti­ci­clons tan agra­da­bles.

Per­so­nal­ment aposto també per la par­ti­ci­pació d’alguna ado­les­cent sueca que no acon­se­gueix fer-se sen­tir (prou) i va gene­rant el caos arreu del món a veure si la gent comença a veure que pot­ser sí que el clima està una mica raret dar­re­ra­ment. No hi ha dubte, les tem­pes­tes devas­ta­do­res són bene­fi­ci­o­ses per a alguns igual que els des­as­tres sani­ta­ris glo­bals res­po­nen als plans malèfics de qua­tre científics xalats i sobre­tot dels seus caps, capi­ta­lis­tes per­ver­sos.

En fi, suposo que és la por i la impotència que ens pro­du­ei­xen certs fenòmens natu­rals que fan que les per­so­nes adqui­rim la dimensió i la con­sistència de petits tite­lles a expen­ses de for­ces que no con­tro­lem. I de fet, això tam­poc no és nou: en el tea­tre grec ja apa­reix la figura del deus ex mac­hina, que es fa ser­vir quan convé per donar un gir a la trama.

L’avan­tatge d’aquest tipus de figura és que igual que en un moment donat et crea un embo­lic con­si­de­ra­ble, també té el poder màgic de solu­ci­o­nar el pro­blema quan convé. Avui dia ja sabem tots que els déus no exis­tei­xen, i per això el seu lloc l’ocu­pen la ciència i la tec­no­lo­gia, que són igual­ment res­pon­sa­bles dels mals del món com, en un moment donat, capa­ces de resol­dre qual­se­vol pro­blema que ens afli­geix. En fi, no és que no hi hagi solu­ci­ons per als nos­tres pro­ble­mes, algu­nes de molt sen­zi­lles i que ja es comen­cen a apli­car: limi­tar en la mesura que sigui pos­si­ble l’expo­sició de la gent al coro­na­vi­rus i limi­tar les emis­si­ons de gasos amb efecte d’hiver­na­cle. El que és clar és que per millo­rar les situ­a­ci­ons cal ana­lit­zar-les amb rea­lisme i evi­tar teo­ries exòtiques i solu­ci­ons màgiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.