Opinió

‘Start-ups’: eines d’innovació per a les grans empreses

A Catalunya, el 2018 es van crear 1.301 ‘start-ups’ i durant el 2019 aquesta xifra va arribar fins a les 1.504. Segons els càlculs econòmics, les inversions en ‘start-ups’ barcelonines entre el 2015 i el 2019 van suposar un total de 2.748 milions d’euros

Estem vivint una època de can­vis pro­funds en el sec­tor tec­nològic que ens està fent ser tes­ti­mo­nis de la quarta revo­lució indus­trial. L’any 2019 ha estat un any d’inno­vació acce­le­rada i dis­rupció, tant per al sec­tor tec­nològic com per al con­junt de la comu­ni­tat empre­sa­rial. Nous con­cep­tes com el 5G, la tec­no­lo­gia blockc­hain, l’inter­net de les coses (IOT) i la ja cone­guda intel·ligència arti­fi­cial, no paren de sonar cada cop amb més força. Avenços que fins fa poc sem­bla­ven impos­si­bles i que cada vegada són més a prop.

Les orga­nit­za­ci­ons de tot el món es tro­ben sota una enorme pressió per digi­ta­lit­zar i moder­nit­zar la seva infra­es­truc­tura per començar a tre­ba­llar al núvol amb una gran quan­ti­tat de dades. En aquest sen­tit, el 2020 serà un any clau per adap­tar-se a aquesta nova rea­li­tat.

Estem a les por­tes del Mobile World Con­gress, un dels esde­ve­ni­ments més impor­tants a escala mun­dial en el sec­tor de la tec­no­lo­gia i la inno­vació. Un congrés que ajunta grans com­pa­nyies del sec­tor i que des­taca per la rellevància que té la marca Bar­ce­lona i Cata­lu­nya en aquest àmbit. Tant és així, que Bar­ce­lona s’ha con­so­li­dat com el hub de start-ups més impor­tants del sud d’Europa, i el ter­cer en tot el con­ti­nent només al dar­rere de Lon­dres i Berlín. Un altre bon indi­ca­dor del bon moment de la ciu­tat i del ter­ri­tori és l’informe pre­sen­tat per la Gene­ra­li­tat, en què s’asse­nyala que a Cata­lu­nya el 2018 es van crear 1.301 start-ups i durant el 2019 aquesta xifra va arri­bar fins a les 1.504. Segons els càlculs econòmics, les inver­si­ons en start-ups bar­ce­lo­ni­nes entre el 2015 i el 2019 van supo­sar un total de 2.748 mili­ons d’euros.

Totes aques­tes dades el que fan és des­ta­car un gran valor, que Bar­ce­lona i Cata­lu­nya apos­ten de manera clara per la inno­vació i, en aquest sen­tit, des del Clúster Digi­tal de Cata­lu­nya no volem dei­xar que aquest gran atri­but es perdi.

La inno­vació és un repte cons­tant, una amiga i una ali­ada amb la qual podem arri­bar més lluny que amb cap altre fac­tor si sabem com trac­tar-la, però també l’espasa de Dàmocles que ens pot dei­xar fora de joc si no en tenim cura. Per aquest motiu des del Clúster, amb el suport d’ACCIÓ i la gestió de BIBA Part­ners, estem impul­sant el Clus­ter Open Cha­llenge, una ini­ci­a­tiva amb què volem poten­ciar la inno­vació en les mit­ja­nes i grans empre­ses a través de la col·labo­ració amb start-ups tec­nològiques.

Els objec­tius del Clúster Digi­tal de Cata­lu­nya sem­pre els hem tin­gut molt clars, volem ser un eix de tro­bada per poten­ciar la inno­vació en el sec­tor digi­tal i tec­nològic per tal de poder ofe­rir més i millors pro­duc­tes i ser­veis que afa­vo­rei­xin la soci­e­tat.

I la ini­ci­a­tiva del Clus­ter Open Cha­llenge s’imbu­eix d’aquests objec­tius com cap altre. Per què les mit­ja­nes i grans empre­ses, doncs? Perquè al con­trari del que molta gent pugui pen­sar, són les que mol­tes vega­des, a causa del seu volum i del remolí del dia a dia, són inca­pa­ces de dedi­car tots els esforços que hau­rien a la inno­vació, cosa que els fa molt difícil man­te­nir-se al cap­da­vant i seguir com­pe­tint amb la resta al màxim nivell. I és pre­ci­sa­ment en aquest punt on entren les start-ups.

Amb la nos­tra ini­ci­a­tiva el que volem acon­se­guir és poten­ciar les start-ups tec­nològiques, que gràcies al seu ves­sant més tren­ca­dor i avant­guar­dista estan en ple procés d’inno­vació, perquè aques­tes puguin aju­dar les mit­ja­nes i grans empre­ses en aques­tes àrees a què pre­ci­sa­ment els costa arri­bar. Per fer això, ens dedi­quem a iden­ti­fi­car els rep­tes que tenen les empre­ses par­ti­ci­pants en el pro­grama per veure què neces­si­ten i com poden col·labo­rar-hi les start-ups.

Per cada gran com­pa­nyia, el Clúster Digi­tal i BIBA Ven­ture Part­ners faran una cerca dins d’un espec­tre d’entre 2.500 i 4.000 start-ups per tal de poder fer un procés de selecció i pre­sen­tar les més ade­qua­des per a cadas­cun dels pro­jec­tes pro­po­sats.

A par­tir d’aquí, el Clúster Digi­tal exe­cu­tarà un procés d’acom­pa­nya­ment per faci­li­tar l’acord de col·labo­ració entra la mit­jana/gran empresa amb l’start-up selec­ci­o­nada i, també, si cal, un entre­na­ment per apor­tar les com­petències necessàries per poder dur a terme aquesta col·labo­ració.

Un pro­jecte que si es tira enda­vant i dona fruits, no tan sols aju­da­ria les grans empre­ses, sinó que també aju­da­ria les start-ups a esta­blir-se, a acon­se­guir esta­bi­li­tat i fins i tot a arri­bar a esde­ve­nir el depar­ta­ment d’inno­vació de les grans com­pa­nyies amb què han col·labo­rat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.