Opinió

La temptació es disfressa d’endeutament sense cost

Pensem que, malgrat que la ràtio d’endeutament sobre el PIB a Espanya es va quasi multiplicar per tres entre el 2008 i el 2019, s’ha generat un cert mite de l’austeritat i les retallades sense avaluar la influència de la gravetat de la crisi patida en els darrers dotze anys amb efectes sobre l’activitat, l’ocupació i, lògicament, en els recursos públics

Es pre­pa­ren pres­su­pos­tos als governs català i espa­nyol. Aquí, a Cata­lu­nya, sem­bla que s’anun­cia la rara fili­grana de voler apro­var pres­su­pos­tos, con­vo­car elec­ci­ons i, per tant, dei­xar al govern que surti de les elec­ci­ons el mort d’uns comp­tes públics dis­se­nyats i apro­vats pel govern sor­tint. No es pot negar que, per a deter­mi­nats col·lec­tius o acti­vi­tats, uns pres­su­pos­tos del 2017 poden donar una res­posta ina­de­quada a impor­tants neces­si­tats, si bé les tècni­ques de gestió pres­su­postària i el fet de dis­po­sar de més ingres­sos han anat pal·liant par­ci­al­ment les man­can­ces de l’esmen­tat pres­su­post del 2017, pror­ro­gat en els dos anys poste­ri­ors. Aques­tes res­tric­ci­ons, -diguem-ho tot-, no han estat només nega­ti­ves, sinó que han aju­dat a qua­drar les exe­cu­ci­ons, a reduir els dèficits i, per tant, a sane­jar els comp­tes de la Gene­ra­li­tat. En tot cas, la dependència d’una auto­no­mia de règim comú com la cata­lana (contrària­ment a la basca o a la navar­resa) i la total inac­ces­si­bi­li­tat als mer­cats que avui la carac­te­rit­zen, fa que els límits en què es mou el govern català siguin força estrets i poc “pre­o­cu­pants” en el ter­reny de l’endeu­ta­ment com sí que ho són per als tre­sors sobi­rans.

A Madrid (entès com a govern cen­tral) el que es pre­senta és un govern nou de trinca que, lògica­ment, ha fet mol­tes pro­me­ses, espe­ci­al­ment en el ter­reny de la des­pesa, com cor­res­pon a un exe­cu­tiu de clara incli­nació soci­a­lista. Òbvi­a­ment, i també pres­si­o­nat per un exer­cici amb pres­su­pos­tos pror­ro­gats, la pri­o­ri­tat és fer-ne uns de nous que reflec­tei­xin el pacte de govern entre el PSOE i UP, amb el suport neces­sari d’ERC. Davant d’aquest segur crei­xe­ment de la des­pesa (ja con­fir­mats els aug­ments de pen­si­ons i sala­ris públics però amb molts d’altres fent cua), la teòrica solució són les puja­des d’impos­tos. Si la suau però con­fir­mada desac­ce­le­ració econòmica estreny, les puja­des es poden trans­for­mar en recap­ta­ci­ons per sota de l’espe­rat i es poden gene­rar dèficits més impor­tants. Afor­tu­na­da­ment, els pac­tes d’esta­bi­li­tat de la UE fixen límits tant als dèficits com al sub­següent major endeu­ta­ment, però la situ­ació dels tipus d’interès i l’abun­dant liqui­di­tat gene­ren una forta temp­tació en forma de quasi ine­xis­tent cost del nou endeu­ta­ment.

Per tant, una com­bi­nació pre­o­cu­pant d’un govern interes­sat a inflar el pit de la seva ori­en­tació social amb més i majors pres­ta­ci­ons, un ja molt ele­vat endeu­ta­ment públic pro­per al 100% del PIB i uns cos­tos de finançament públics nega­tius en dura­des cur­tes i gai­rebé nega­tius a deu anys. Pen­sem que, mal­grat que la ràtio d’endeu­ta­ment sobre el PIB a Espa­nya es va quasi mul­ti­pli­car per tres entre el 2008 i el 2019, s’ha gene­rat un cert mite de l’aus­te­ri­tat i de les reta­lla­des sense ava­luar la influència de la gra­ve­tat de la crisi patida en els dar­rers dotze anys amb efec­tes sobre l’acti­vi­tat, l’ocu­pació i lògica­ment en els recur­sos públics. La rea­li­tat és que la mateixa sor­tida de la crisi es va fona­men­tar en una política monetària molt agres­siva, que ha usat i abu­sat dels ins­tru­ments tra­di­ci­o­nals i dels que s’han anat ide­ant per man­te­nir l’eco­no­mia en un per­ma­nent estat de dopatge. A falta d’ins­tru­men­tal mone­tari, alguns han girat la vista cap a la política fis­cal sense valo­rar que també aquesta ha que­dat molt des­gas­tada.

No hi ha con­sens ni entre eco­no­mis­tes ni entre polítics sobre els ris­cos even­tu­als d’aug­men­tar uns nivells d’endeu­ta­ment ja de per si molt alts, i menys encara sobre com con­tri­bui­rien a acce­le­rar pro­pe­res cri­sis.

Un estudi recent del FMI, Debt is not free, prevé de l’ele­vada capa­ci­tat pre­dic­tiva del nivell d’endeu­ta­ment de cada país sobre futu­res cri­sis. Per tant, adver­teix dels ris­cos que s’assu­mei­xen en aug­men­tar el deute per anar retar­dant l’assumpció de les refor­mes que totes les nos­tres eco­no­mies neces­si­ten per com­pe­tir. Per exem­ple, un sis­tema de pen­si­ons en crisi i insos­te­ni­ble com l’espa­nyol genera uns dèficits crei­xents; i és la raó més impor­tant per tenir molt en compte el gran volum d’endeu­ta­ment sub­mer­git en forma de drets dels actu­als i futurs pen­si­o­nis­tes. És a dir, l’endeu­ta­ment públic real és més alt que el comp­ta­bi­lit­zat i, per tant, encara més pre­o­cu­pant el seu volum.

Més impos­tos, més deute, o segu­ra­ment les dues coses. Al govern li cos­tarà resis­tir la pressió política de molts col·lec­tius, sobre­tot perquè pro­ba­ble­ment com­par­teix la creença en la innocuïtat d’aug­men­tar l’endeu­ta­ment. Seran les gene­ra­ci­ons poste­ri­ors les que s’encar­re­ga­ran d’amor­tit­zar-lo men­tre un altre govern es gua­nya el cel de l’aug­ment de des­pesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.