Focus

Pròxima parada: impostos

Les dificultats per controlar els costos creixents del transport públic col·lectiu obliguen a cercar fonts d’ingressos alternatives que apunten a la creació d’una nova fiscalitat

Fer del transport públic un tema estructural és la clau, i el moment és propici
Salvador Milà
AMB
La tecnologia ens pot ajudar a ser més eficients, però el cost del sistema tendirà a créixer
Josep Maria Fortuny
Generalitat
El que aporten les administracions havia de créixer amb el PIB, però és del tot insuficient
Miriam Manrique
ATM
Quan més del 50% del finançament depèn de les administracions, el model és vulnerable
Sergi Saurí
CENIT
Un grup de treball estudia com fer que sigui sostenible fins a l’horitzó del 2040
ATM planteja que les tarifes creixin amb els costos sense ingerència política
El Congrés va aprovar la creació d’un fons dotat amb el 0,25% del PIB
La crisi climàtica i la contaminació posen la mobilitat al centre del debat

L’emergència climàtica, la con­ta­mi­nació de les ciu­tats i el des­po­bla­ment rural són algu­nes de les pri­o­ri­tats de l’agenda política. Són temes com­ple­xos que cal abor­dar des de dife­rents àmbits i d’una manera coor­di­nada entre admi­nis­tra­ci­ons: però l’aposta per una mobi­li­tat més sos­te­ni­ble és una de les mane­res més efi­ca­ces per ata­car aques­tes tres qüesti­ons. Només si es garan­teix que tots els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya es poden moure per tot el ter­ri­tori amb nivells de qua­li­tat del ser­vei accep­ta­bles i a un preu asse­qui­ble s’estarà fent un pas de gegant per cap­gi­rar les dinàmiques nega­ti­ves actu­als.

Aquesta cir­cumstància està començant a situar el trans­port públic, i espe­ci­al­ment l’urbà, en l’eix del debat com mai ho havia estat, i això obli­garà a abor­dar assig­na­tu­res pen­dents com de quina manera s’ha de finançar. Els tècnics asse­nya­len que caldrà una nova fis­ca­li­tat que per­meti al sis­tema garan­tir uns ingres­sos de manera sufi­ci­ent i pre­vi­si­ble, a més del que paguen els usu­a­ris i de les sub­ven­ci­ons públi­ques. Però els impos­tos són un tema espinós i poc o res s’ha fet en aquest sen­tit d’ençà de l’apro­vació de la llei de finançament del trans­port públic el 2015.

I tot això en un con­text de pressió crei­xent con­tra el vehi­cle pri­vat, espe­ci­al­ment a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. Al tràfic se li atri­bu­eix el 60% de la con­ta­mi­nació de Bar­ce­lona, que causa unes mil morts a l’any. La ciu­tat incom­pleix any rere any els reque­ri­ments de la UE en aspec­tes com les emis­si­ons de diòxid de nitro­gen. Per això l’Ajun­ta­ment ha emprès un seguint d’ini­ci­a­ti­ves per impul­sar can­vis estruc­tu­rals que rebai­xin la pol·lució més per­ju­di­cial: paci­fi­cació de car­rers, superi­lles, zona de bai­xes emis­si­ons, car­rils segre­gats i l’aug­ment de les tari­fes als apar­ca­ments. I si les dades que regis­tren les esta­ci­ons de mesu­ra­ment no millo­ren, l’alcal­dessa, Ada Colau, amenaça d’esta­blir un peatge per entrar a la ciu­tat als vehi­cles pri­vats.

La intenció és que cada cop més con­duc­tors es pas­sin al trans­port públic. L’any 2019, el sis­tema inte­grat de metro, bus, tram­via i fer­ro­car­ril va acon­se­guir un rècord històric, amb 1.056 mili­ons de viat­ges comp­ta­bi­lit­zats: això és un 3% més que l’any ante­rior. Tan­ma­teix, encara hi ha 540.000 vehi­cles que entren i sur­ten cada dia de la ciu­tat. Hi ha una gran resistència per part dels con­duc­tors a can­viar d’hàbits. El repte és de grans pro­por­ci­ons i és clau millo­rar l’assig­nació de recur­sos. La llei de finançament del sis­tema inte­grat del trans­port públic, apro­vada per la una­ni­mi­tat del Par­la­ment el 22 de juliol del 2015, advoca per l’esta­bli­ment d’un marc glo­bal que per­meti “trans­fe­rir recur­sos entre la mobi­li­tat pri­vada i la pública i fer polítiques de mobi­li­tat més ambi­ci­o­ses que les actu­als”.

El model de finançament del trans­port públic a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona que hi ha en l’actu­a­li­tat està carac­te­rit­zat per la insu­ficiència, la falta de pre­vi­si­bi­li­tat i la com­ple­xi­tat, que porta asso­ci­ada la falta de trans­parència.

Per enten­dre com fun­ci­ona l’eco­no­mia del trans­port públic a l’àrea d’influència de Bar­ce­lona, l’orga­nisme clau és l’Auto­ri­tat del Trans­port Metro­po­lità (ATM). Allot­jat en un antic immo­ble del car­rer Mun­ta­ner, aquest con­sorci va ser creat el 1997 per coor­di­nar les actu­a­ci­ons de la Gene­ra­li­tat i les admi­nis­tra­ci­ons locals en matèria de trans­port públic. S’auto­de­fi­neix com a “ròtula finan­cera del sis­tema”, i hi pas­sen gai­rebé tots els diners que es mouen entre admi­nis­tra­ci­ons i ope­ra­dors. Bé, menys el de les admi­nis­tra­ci­ons amb ope­ra­dors públics que man­te­nen les rela­ci­ons econòmiques direc­tes.

En qual­se­vol cas, una de les fun­ci­ons bàsiques és por­tar els números del sis­tema. Miriam Man­ri­que, cap de l’àrea de finançament de l’ATM, lidera des de l’octu­bre del 2018 un grup de tre­ball tècnic que té la missió de pre­sen­tar aquest pri­mer tri­mes­tre al con­sell d’admi­nis­tració un docu­ment a par­tir del qual pren­dre deci­si­ons sobre el futur model de finançament: “Tenim una xarxa amb un cost apro­xi­mat de 2.000 mili­ons d’euros i hem de saber com l’hem de finançar perquè sigui sos­te­ni­ble amb prou cin­tura perquè pugui evo­lu­ci­o­nar amb els can­vis que vin­dran”, explica.

La prin­ci­pal línia de tre­ball és cer­car noves vies de finançament perquè el sis­tema actual basat en els ingres­sos per tarifa i les sub­ven­ci­ons de les admi­nis­tra­ci­ons és impo­tent per con­te­nir els cos­tos. Va ser una cons­ta­tació en la crisi pas­sada. Entre els anys 2009 i 2013, els cos­tos del sis­tema de trans­port dins del perímetre de l’ATM van créixer des dels 1.186 mili­ons d’euros, als 1.306 mili­ons. Paral·lela­ment, els usu­a­ris es van reduir i les apor­ta­ci­ons de les admi­nis­tra­ci­ons, també, fet que va pro­vo­car un dèficit acu­mu­lat del sis­tema de fins a 546,6 mili­ons el 2013 i va obli­gar a endeu­tar-se per fer-hi front.

Menció espe­cial mereix la con­ducta de l’admi­nis­tració de l’Estat, les apor­ta­ci­ons de la qual -pri­mer en vir­tut dels con­trac­tes pro­grama i després dels plans marc-, van caure des dels 200 mili­ons el 2010 als 95 mili­ons el 2013. “Veníem d’un sis­tema de finançament directe en tres terços per part de les admi­nis­tra­ci­ons (Estat, Gene­ra­li­tat i ens locals), fins que l’Estat va dei­xar de com­plir, i ara la Gene­ra­li­tat està apor­tant més recur­sos al sis­tema”, recorda Josep Maria For­tuny, sub­di­rec­tor gene­ral d’Orde­nació del Trans­port i Desen­vo­lu­pa­ment Sec­to­rial del govern català (vegeu el gràfic).

Tot ple­gat va obli­gar a pren­dre mesu­res el 2014 amb la redacció d’un pla de sane­ja­ment econòmic i de refi­nançament del deute, que va por­tar les admi­nis­tra­ci­ons del con­sorci a gra­tar-se la but­xaca nova­ment. Es va fer una refor­mu­lació del sis­tema amb l’horitzó 2031, que ara es veu de tot insu­fi­ci­ent, i per això el 24 d’octu­bre del 2018 es va dema­nar la cre­ació del grup de tre­ball (Gene­ra­li­tat, Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, AMB, AMTU i ATM) que ha de cer­car la sos­te­ni­bi­li­tat fins al 2040. “El que apor­ten les admi­nis­tra­ci­ons havia de créixer amb el PIB, però amb els rep­tes que tenim al davant és del tot insu­fi­ci­ent”, reco­neix Man­ri­que.

Un estudi de la Comissió Euro­pea ( Study on the finan­cing needs in the area of sus­tai­na­ble urban mobi­lity ) vati­cina que la bretxa exis­tent entre les recur­sos que neces­si­ten les xar­xes urba­nes de trans­port públic a Europa i el finançament no dei­xarà d’aug­men­tar en el període 2010 i 2040, ja que només els cos­tos ope­ra­tius crei­xe­ran un 84% de mit­jana. “La intro­ducció d’intel·ligència en el sis­tema de gestió gràcies a la tec­no­lo­gia ens farà més efi­ci­ents i pot aju­dar a estal­viar més. Ara bé, el cost glo­bal del sis­tema ten­dirà a créixer”, reco­neix For­tuny.

Una de les vari­a­bles bàsiques és la taxa de cober­tura: la relació entre els ingres­sos del que paguen els usu­a­ris i el cost total del sis­tema. Arri­bats a aquest punt, no és cap secret que la venda dels bit­llets i els abo­na­ments només cobreix una part del cost total, en con­cret, el 46,7% (2018). No és un indi­ca­dor que s’esti­gui quiet, s’ha arri­bat a situar per sobre del 50%, però també ha cai­gut l’any 2009 fins al 40,1%. A Lon­dres és del 67,6% i a Stutt­gart, del 57,3%, segons l’Asso­ci­ació d’Auto­ri­tats Metro­po­li­ta­nes del Trans­port (EMTA). Són les més altes de les grans urbs euro­pees. En canvi, a Lió (28,1%), Praga (30,8%) i Buda­pest (33,2%) la ràtio és sen­si­ble­ment més baixa. Així doncs, Bar­ce­lona està en la mit­jana.

Esta­blir una taxa de cober­tura ideal pot ser un bon punt de par­tida per rede­fi­nir el finançament, segons reco­neix Man­ri­que, que explica, no obs­tant això, que s’estan replan­te­jant els cri­te­ris per cal­cu­lar-la. Hi ha força con­sens entre les fonts con­sul­ta­des que man­te­nir el llistó al vol­tant del 50% és pon­de­rat: “Cal res­pec­tar el dret d’acces­si­bi­li­tat uni­ver­sal, però tam­poc no es tracta de per­dre diners a cabas­sos”, asse­nyala Sal­va­dor Milà, direc­tor dels ser­veis de pre­sidència de l’AMB.

Perquè això sigui pos­si­ble tenint en compte l’evo­lució dels cos­tos cal, d’una banda, atreure més usu­a­ris al sis­tema. Des del punt de vista de la teo­ria econòmica, l’eficiència finan­cera de tot sis­tema de trans­port col·lec­tiu millora amb alts nivells de demanda, ja que el cost mar­gi­nal ten­deix a zero, segons recorda Sergi Saurí, direc­tor de CENIT (Cen­tre per la Inno­vació en el Trans­port), vin­cu­lat a la UPC.

D’altra banda, també és precís posar un ull en l’evo­lució de les tari­fes i que no s’allu­nyin d’aquest objec­tiu. En el pas­sat no sem­pre ha estat així. De fet, han tin­gut un com­por­ta­ment força erràtic. Així, entre els anys 2004 i 2014 el preu de la T-10, el títol més venut, va créixer un 71%, i un 25% només en els tres últims anys. En canvi, el 2015 es va reduir i poste­ri­or­ment es va con­ge­lar fins al 2018, que va tor­nar a pujar. “La pro­posta que nosal­tres farem al con­sell d’admi­nis­tració és vin­cu­lar l’incre­ment de la tarifa a una fórmula que hau­ria d’incloure l’evo­lució de cos­tos, com ara els de l’ener­gia i l’IPC almenys durant cinc anys”, avança Man­ri­que.

L’actual esquema de títols segueix un patró de dis­cri­mi­nació de preus que con­sis­teix a assig­nar una tarifa dife­rent a un mateix ser­vei en funció de la freqüència d’ús. Cada títol intenta cap­tar un nínxol de demanda dife­rent. L’objec­tiu és fide­lit­zar l’usu­ari. Ara bé, a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, el títol més venut fins ara, com s’ha dit, era la T-10 amb una quota del 56,7% de les vali­da­ci­ons. També era el pre­fe­rit pels turis­tes, mal­grat que hi ha títols específics per a aquest col·lec­tiu. Des de l’asso­ci­ació per a la Pro­moció del Trans­port Públic (PTP), sem­pre s’ha vist aquest fet com un allu­nya­ment de l’objec­tiu i s’ha defen­sat un canvi que faci moure usu­a­ris cap a la fide­lit­zació. Per això han aplau­dit el nou sis­tema que trans­forma la T-10 en la T-Casual, li atorga un preu més alt i la fa uni­per­so­nal, men­tre que la T-Usual, la que subs­ti­tu­eix la T-Mes i la T-50/30, es fa més asse­qui­ble i pre­senta can­di­da­tura a ser el títol propi del públic objec­tiu del sis­tema.

La pre­gunta és si aquest nou esquema de tari­fes podrà cap­tar més usu­a­ris per al trans­port públic. Anna Matas, pro­fes­sora del depar­ta­ment d’eco­no­mia apli­cada de la UAB i experta en eco­no­mia del trans­port, no ho creu. D’entrada perquè els estu­dis demos­tren que és difícil inci­dir en l’usu­ari del vehi­cle a través del preu del bit­llet; en canvi, és més recep­tiu a millo­res de qua­li­tat del ser­vei, bàsica­ment, en fia­bi­li­tat i freqüència. Des d’aquest punt de vista, Matas defensa un sis­tema que el fet de cer­car un preu ajus­tat no acabi con­di­ci­o­nant la qua­li­tat: “La tarifa plana no incen­tiva l’ús del trans­port públic. A Bar­ce­lona pagues el mateix per un tra­jecte de 500 metres que per un de 24 quilòmetres, i això no té gaire sen­tit si el que volem és que els con­duc­tors dei­xin el cotxe”, asse­gura.

Cer­ta­ment, la zoni­fi­cació tarifària té molts crítics, fins i tot dins de l’admi­nis­tració. “La fac­tura del trans­port ha de tenir en compte la freqüència d’ús però també la distància, sense salts de zones que creen greu­ges”, diu For­tuny. I Milà afe­geix sense embuts: “El sis­tema zonal és injust.”

La T-Mobi­li­tat, en fase d’imple­men­tació, està cri­dada a ser la solució a alguns dels pro­ble­mes. Es tracta d’un canvi tec­nològic que apor­tarà més conei­xe­ment sobre els hàbits dels usu­a­ris. Se sabrà per on ingressa i per on surt el viat­ger, per exem­ple. I també per­metrà fer polítiques de preus més acti­ves en favor de la justícia social o l’eficiència ope­ra­tiva del sis­tema: “La satu­ració del trans­port públic és en les hores punta; la T-Mbi­li­tat ens per­metrà tre­ba­llar per moure demanda a altres hores a par­tir del preu”, posa com exem­ple For­tuny.

Ara bé, les nove­tats que han de venir en el ter­reny de les tari­fes no evi­ta­ran que els con­tri­bu­ents con­tinuïn apor­tant recur­sos a través de les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons. L’única nove­tat pot venir per part de l’admi­nis­tració de l’Estat. El com­promís del govern cen­tral ha estat molt lax fins ara. Històrica­ment, hi ha hagut una trans­ferència de recur­sos en vir­tut de la llei regu­la­dora d’hisen­des locals i amb par­ti­des que s’apro­va­ven anu­al­ment en els pres­su­pos­tos. Però amb la crisi, la par­tida va caure i no s’ha recu­pe­rat. Ara fa un any, el Congrés dels Dipu­tats va tra­mi­tar una pro­po­sició de llei impul­sada pel grup de Podem sobre el finançament del ser­vei públic del trans­port urbà col·lec­tiu, que pro­posa la cre­ació d’un fons esta­tal per a l’assig­nació de recur­sos i dotat amb una quan­ti­tat no infe­rior al 0,25% del PIB espa­nyol, això és uns 3.000 mili­ons d’euros. Si es fa rea­li­tat pot ser un canvi radi­cal.

Men­tres­tant, com s’expli­cava amb ante­ri­o­ri­tat, el grup de tre­ball de l’ATM cerca noves vies de finançament en el marc de la llei del 2015. Sal­va­dor Milà va ser un dels artífexs d’aquesta llei des del grup d’ICV. Ell és molt crític amb el des­ple­ga­ment que se n’ha fet, espe­ci­al­ment pel que fa a la cre­ació de noves figu­res fis­cals, però també amb l’adap­tació d’algu­nes de ja exis­tents, perquè siguin fina­lis­tes en el trans­port. És el cas de l’impost sobre grans esta­bli­ments comer­ci­als, que té una moti­vació medi­am­bi­en­tal, però que no aporta diners al trans­port públic, com diu la llei. I una cosa simi­lar passa amb la taxa sobre esta­des turísti­ques: el que es recapta va a la pro­moció turística o a pal·liar els efec­tes de la mas­si­fi­cació en algu­nes zones però no al trans­port públic. Tam­poc no s’ha habi­li­tat cap taxa o con­tri­bució espe­cial als orga­nit­za­dors d’actes cul­tu­rals o espor­tius de gran con­currència que obli­guin a pren­dre mesu­res en el trans­port col·lec­tiu o l’orde­na­ment del trànsit. “Ens cal una nova fis­ca­li­tat vin­cu­lada al medi ambi­ent i a la mobi­li­tat per obte­nir ingres­sos que vagin al trans­port públic; però no s’ha fet res”, lamenta.

En rea­li­tat, alguna cosa s’ha fet. La llei de canvi climàtic del 2017 crea figu­res impo­si­ti­ves i parla, de manera gene­ral, de fomen­tar el trans­port públic col·lec­tiu. Entre els nous impos­tos està el de vehi­cles con­ta­mi­nants, que pre­veu recap­tar uns 150 mili­ons d’euros anu­als. D’altra banda, el pro­jecte de “vinyeta cata­lana” per subs­ti­tuir els peat­ges a les auto­pis­tes, també parla d’ingres­sos per inver­tir en el trans­port públic, però és només un pro­jecte.

En defi­ni­tiva, la xoco­lata del lloro, com així ho reco­neix la Gene­ra­li­tat: “La fis­ca­li­tat específica aporta pocs recur­sos”, asse­nyala Josep Maria For­tuny, que, no obs­tant això, recorda que Cata­lu­nya és l’únic ter­ri­tori on s’aplica un impost específic: el recàrrec de l’IBI de l’AMB. L’ano­me­nat tri­but metro­po­lità va ser molt polèmic quan es va començar a apli­car i ara ho torna a ser perquè s’aplica als nous muni­ci­pis de la pri­mera corona, com ara Sant Cugat i Cer­da­nyola del Vallès, que ho qua­li­fi­quen de “trampa”.

Per Sergi Saurí, la sos­te­ni­bi­li­tat dels sis­tema depèn ine­vi­ta­ble­ment de tenir una fis­ca­li­tat que no sigui un afe­git a les fonts de finançament actu­als, sinó que vin­gui a subs­ti­tuir en bona part les apor­ta­ci­ons de les admi­nis­tra­ci­ons: “Quan més del 50% del finançament depèn de les sub­ven­ci­ons, el sis­tema és vul­ne­ra­ble”, diu.

La mobi­li­tat cerca un esta­tus simi­lar al de la sani­tat, l’edu­cació i les pen­si­ons: ser un pilar del sis­tema de benes­tar. “Fer del trans­port públic un tema estruc­tu­ral és la clau, i estem en un moment pro­pici per acon­se­guir-ho”, diu Milà.

El patinet resta o suma?

Amoïna que molts dels usuaris abans ho eren del transport públic. La regulació ha d’acoblar la micromobilitat al sistema
Francesc Muñoz

La penetració del patinet elèctric en la mobilitat urbana ha estat fulgurant. Ràpidament, s’ha fet un lloc en els trajectes curts en competència amb la bicicleta: més enllà dels 300 metres, la possibilitat d’ús cau enormement. L’última enquesta de mobilitat en dia feiner (EMEF) té dades del 2018, però ja aleshores uns 70.000 dels desplaçaments es feien en patinet, quan el 2017 eren 26.000 i el 2016, ni apareixia. “No és una moda passatgera”, assegurava Víctor Moyano, director de projectes de Creafutur, en la presentació de les jornades Barcelona Micromobility Talks, el gener passat. Aportava dades sobre la inversió captada per les empreses de micromobilitat, que ja es compten per milers de milions al món.

Ara bé, la simpatia que inicialment podria generar entre la resta d’usuaris de la ciutat s’ha anat transformant en desconfiança a mesura que creixia la seva presència als carrers i, posteriorment, en enuig per les molèsties que sovint comporta. “De vegades cauen en mans de gent que no respecta les normes”, assenyala Xavier Sanyer, cap del servei de mobilitat de l’ATM. En aquest mateix sentit, s’expressa Carles Conill, director de serveis de mobilitat sostenible de l’AMB: “Estem amoïnats perquè cada vegada hi ha més vehicles en l’espai públic i no es coneixen les regles d’ús.”

Des de l’Ajuntament de Barcelona s’indica una altra raó de preocupació: “Nosaltres apostem per una mobilitat més segura, equitativa, sostenible i saludable. Benvinguts siguin els vehicles alineats amb aquests objectius; la micromobilitat té aspectes positius sempre que més patinets signifiquin menys cotxes; ara bé, si van en detriment de caminar o del transport públic, només significa un consum d’energia que abans no es feia i més problemes derivats de la circulació i l’estacionament”, assegura Adrià Gomila, director de serveis de mobilitat del consistori.

Gomila es refereix a les conclusions d’un estudi de l’AMB ( Avaluació de l’impacte del patinet elèctric a la mobilitat de l’àmbit de l’AMB ), elaborat per CENIT, que ha posat de manifest que “la irrupció del patinet elèctric ha suposat un cert canvi modal”, però de signe diferent a l’esperat. En concret, el 49% dels usuaris del patinet abans es desplaçaven en autobús, metro o tramvia; el 32,7%, ho feien en mode actiu, és a dir, a peu o en bicicleta; i només el 18,2% l’agafa en comptes de la moto o el cotxe.

Des de TMB s’assegura, no obstant això, que ni el metro ni el bus competeixen amb el patinet o la bicicleta: “Segurament estan cobrint necessitats de transport en l’última milla, per tant complementen les xarxes massives; el fet és que tant el metro com sobretot el bus estan guanyant passatgers en els últims anys en paral·lel amb l’eclosió d’aquests ginys”, expliquen fonts de la companyia.

És cert que gairebé la meitat dels usuaris combinen l’ús del patinet amb altres modes, com ara el transport públic (28,5%), els modes no motoritzats (15,4%) i motoritzats (4%), segons l’estudi de l’AMB. Això estaria posant de manifest que hi ha una micromobilitat que complementa el transport públic.

En aquest mateix sentit, Roger Junqueras, gerent de Pedalem Barcelona, concessionària del Bicing, emfatitza la capil·laritat que poden aconseguir els vehicles de mobilitat personal: “Els sistemes de transport públic són rígids i sovint necessiten infraestructures cares que es dissenyen de manera radial; en canvi, la micromobilitat és tot el contrari: el patinet i la bici poden cosir les ciutats.”

La normativa.

Les autoritats municipals i supramunicipals reconeixen que el repte és fer regulacions per tal que la micromobilitat sumi i no resti. En aquest sentit, l’Ajuntament treballa actualment per regular dos aspectes de la nova mobilitat: d’una banda, en l’ús que se’n fa, tant en la circulació com en l’estacionament i, de l’altra, en l’activitat econòmica que fan els operadors privats. N’hi ha una vintena que estan esperant la normativa i que s’han compromès a no desplegar les seves flotes al carrer fins aleshores.

Felix Petersen és el director general de Circ Iberia, que gestiona amb èxit la concessió municipal del patinet compartit a Saragossa. Reconeix que igual que els ciutadans passen de les simpaties a les antipaties, les empreses també senten que estan en una muntanya russa: ara tot és il·lusió i grans expectatives, ara és pessimisme i pèrdues. “Es poden evitar aquests cicles? Sí, amb bones regulacions, limitant el nombre d’operadors en el mercat i amb flexibilitat”, afegeix.

LES XIFRES

49%
Desercions del transport públic.
Dels usuaris del patinet elèctric, la meitat abans feien aquests desplaçaments en metro, bus o tramvia, segons un estudi de l’AMB.
300
Metres d’influència.
A partir d’aquesta distància, la possibilitat que un ciutadà utilitzi serveis de micromobilitat cau de manera important.
25
Operadores de patinets
. Almenys es comptabilitzen aquestes empreses que estan a l’expectativa d’una normativa a Barcelona per desplegar els seus patinets compartits.
1
Incident diari.
S’hi veuen implicats vehicles de mobilitat personal. La seguretat és clau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.