Opinió

Covid-19: es descarta la recuperació ràpida

Des de la política fiscal, es podria intentar expandir la demanda per potenciar vendes durant la resta de l’any que compensessin la caiguda d’aquests primers mesos

Men­tre aquí celebràvem la nit de Reis, a milers de quilòmetres de distància començaven a arri­bar les pri­me­res veus d’alarma sobre l’apa­rició d’un nou virus molt con­tagiós a la ciu­tat de Wuhan, a la Xina. A mit­jans de gener, l’amenaça ja s’havia con­fir­mat i, tot i les mesu­res de con­tenció adop­ta­des pels dife­rents governs, dos mesos després els pit­jors esce­na­ris pel que fa a l’impacte glo­bal del que s’ha bate­jat com a coro­na­vi­rus (Covid-19) s’han anat com­plint.

A casa nos­tra vam ser dels pri­mers a pren­dre consciència sobre els impac­tes econòmics nega­tius que tin­dria aquesta crisi sanitària glo­bal a curt ter­mini, amb la can­cel·lació del Mobile Word Con­gress d’enguany, però els efec­tes a mitjà i llarg ter­mini encara poden ser pit­jors. Segu­ra­ment, una part de les for­tes cai­gu­des que han expe­ri­men­tat les bor­ses mun­di­als durant les dar­re­res set­ma­nes no està prou jus­ti­fi­cada pel risc econòmic real, però no podem negar que l’esce­nari ini­ci­al­ment pre­vist, segons el qual el coro­na­vi­rus havia de tenir un efecte tran­si­tori sobre l’eco­no­mia mun­dial, queda clara­ment des­car­tat. En aquest sen­tit, la com­pa­ra­tiva feta ini­ci­al­ment amb els ante­ce­dents de la SARS (síndrome res­pi­ratòria aguda greu) entre el 2002 i el 2004 i del MERS (síndrome res­pi­ratòria de l’Ori­ent Mitjà) el 2012 no ha estat de gaire ajuda. En pri­mer lloc, perquè el pes de l’eco­no­mia xinesa sobre la mun­dial i el grau d’inter­re­lació econòmica entre els dife­rents països són ara molt supe­ri­ors. En segon lloc, perquè l’expansió mun­dial del coro­na­vi­rus està sent molt supe­rior que en el cas de la SARS i el MERS i, per tant, ja no només hem de tenir en compte els efec­tes indi­rec­tes de la situ­ació a la Xina, sinó que en haver-hi més països afec­tats de manera directa per la malal­tia els efec­tes nega­tius seran supe­ri­ors i més pro­lon­gats en el temps.

Què es pot fer des de la política econòmica per inten­tar pal·liar aquests efec­tes? En trac­tar-se d’un xoc d’oferta que redu­eix/para­litza l’acti­vi­tat econòmica de tre­ba­lla­dors i empre­ses de manera gene­ra­lit­zada, poca cosa es pot fer per pal·liar-ne els efec­tes nega­tius. Per exem­ple, supo­sant que l’acti­vi­tat es repartís de manera uni­forme al llarg de l’any, una cai­guda del 50% de la pro­ducció només durant un mes (per exem­ple, a causa de dues set­ma­nes de qua­ran­tena de tota la plan­ti­lla o a la inter­rupció en l’arri­bada de matèries pri­me­res) repre­sen­ta­ria una reducció del 4% de la pro­ducció anual. Des de la política fis­cal, es podria inten­tar expan­dir la demanda, però hi hau­ria poc marge. La des­pesa pública aug­men­ta­ria, però es con­cen­tra­ria necessària­ment en mesu­res ori­en­ta­des a fer front a la malal­tia i que no com­pen­sa­rien prou la cai­guda de l’acti­vi­tat en els altres sec­tors. La reducció de tipus d’interès pot faci­li­tar un millor accés al finançament, però tam­poc resoldrà tot el pro­blema. Venen, per tant, temps difícils per a aque­lles empre­ses més ober­tes a l’exte­rior. Si cul­pem la glo­ba­lit­zació de la ràpida expansió de la malal­tia, també hem de reconèixer, però, que un dels seus efec­tes posi­tius és que científics de tot el món estan coo­pe­rant per tro­bar una solució que espe­rem que arribi ben aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.