Empreses

Iberital crea una gamma de cafeteres ‘smart’ i sostenibles

Organització. Els criteris mediambientals marquen tots els aspectes de l’empresa, des de la direcció fins als proveïdors

Amb l’EcoMbox estimen que evitaran al voltant de 5,2 tones de residus per any

El compromís amb la cura del medi ambient forma part de l’ADN d’Iberital, fabricant de màquines de cafè per al sector professional. L’empresa va néixer fa quaranta-cinc anys a Sant Feliu de Llobregat, on continua ubicada, com a taller de recanvis gràcies a Blai Farré, progenitor de la segona generació, que a hores d’ara lidera el negoci.

Iberital, l’única empresa del sector a l’Estat que no ha estat engolida per fons d’inversió estrangers, segueix el model de producció ajustada per optimitzar els processos de producció. “Per nosaltres, aquest model és una filosofia i una metodologia de treball que s’escampa a tots els departaments de l’empresa. Allò que ens ha transmès és que hem de treballar sempre sense utilitzar més recursos dels necessaris, fent servir només allò que necessitem i deixant que els empleats implicats en els procés treballin ells mateixos la millora contínua cada dia. És un model que va més allà de la fabricació i que nosaltres, sense haver-li posat nom, ja teníem interioritzat des de petits”, explica Aurora Farré, codirectora de l’empresa. Recorda que provenen del món del recanvi i que, per tant: “Havíem de tenir les peces molt ben endreçades perquè no es perdessin al magatzem. A més, el pare i la mare ja ens deien: «Apaga el llum si no és necessari» o «reaprofita el que puguis».

Accions en marxa.

Amb aquest bagatge, la segona generació d’Iberital ha apostat per la tecnologia, el disseny i la sostenibilitat. L’empresa ha implementat, entre d’altres, el sistema compliance, que fa que es transmetin els valors empresarials a clients, proveïdors i treballadors; i un codi ètic corporatiu per formar i sensibilitzar els treballadors en la gestió del consum d’energia i dels residus. En aquest sentit, el 2013, Iberital va ser la primera empresa del sector a l’Estat a disposar de la doble certificació en qualitat ISO 9001 i medi ambient ISO 14001. Dos anys després, es va decidir el canvi de seu i la rehabilitació de la nau industrial on es troba ara amb paràmetres sostenibles, una obra premiada per l’AMB.

Es va instal·lar un aïllament tèrmic a la nau i la part exterior es va cobrir amb una façana vegetal viva, que creix a l’estiu i desapareix a l’hivern, i que passa per sobre de les finestres, de manera que s’aconsegueix protegir l’interior de la radiació solar, ajuda a regular la humitat i la temperatura, “i alhora contribueix a trencar el paisatge de formigó del polígon industrial”, comenta Farré.

Es van crear més finestres per reduir el consum energètic, es va instal·lar llums de baix consum, es va obrir el sostre perquè entrés llum natural i es va sensoritzar la nau perquè el sistema elèctric s’activés o es desactivés automàticament, segons les necessitats. També es va idear un circuit de reaprofitament de l’aigua calenta que s’utilitza per provar les cafeteres, i que ara també va destinada a l’ús sanitari i al circuit de calefacció de la nau.

A més, l’empresa ha dissenyat un pla de mobilitat per als seus treballadors, als quals ha ofert bicicletes elèctriques durant mig any, i a qui recomana l’ús del cotxe compartit. I també ha creat un hort urbà hidropònic a les seves instal·lacions, per oferir als treballadors productes frescos i de temporada.

El programa Horitzó 2020 SME Instruments de la Unió Europea va donar l’impuls necessari per a la gran transformació d’Iberital. El 2015, l’empresa va ser seleccionada per desenvolupar una nova màquina de cafè sostenible, saludable i connectada. Va rebre una subvenció d’1,6 milions d’euros i el resultat ja es pot trobar al mercat: la gamma Vision d’Iberital, que en tan sols dos anys ha rebut fins a sis premis en disseny i innovació.

Vision és elegant, minimalista, sostenible i smart. Està connectada a internet i, a través de bluetooth, a una tauleta de sèrie inclosa que permet accedir al big data que genera la màquina. “Ha estat una inversió en disseny i tecnologia molt important, però per ser líder ho has de fer”, afirma Farré, que assegura: “Amb Vision volem enamorar una mica més el nostre client.”

L’última acció en sostenibilitat ha estat crear un packaging sostenible per a Vision, l’EcoMbox, en què s’ha eliminat el plàstic: el 99,5% de la capsa és de cartó i la resta del percentatge correspon a les peces que tanquen la bossa protectora de film plàstic biobasat que protegeix la màquina del contacte amb el cartó. Amb el nou envàs, Iberital estima que evitarà una mitjana de 5,2 tones de residus per any. “Els criteris mediambientals marquen cada aspecte de la nostra empresa”, rebla Farré.

GRUP IBERITAL

Facturació
16 M€
Treballadors
94
Any de fundació
1975
Han sumat torrefactors i distribuïdors al client final, quan es tracta de cafè d’especialitat, els anomenats ‘coffee-roaster’. Podem trobar Vision al restaurant dels germans Torres i, entre d’altres, en cafeteries com Odacova (Barcelona) i Casa Cacao (Girona).
andreu Carulla

Un artista i dissenyador per a la Vision

Andreu Carulla ha donat forma a la gamma Vision d’Iberital. “Havia de ser un dissenyador que hagués fet coses industrialment possibles, i també havia de tenir una sensibilitat especial perquè volíem fer un camí de futur, no només una màquina. Volíem fer créixer una màquina des del món del ferro al món aspiracional. Havíem de crear objectes de desig”, explica Farré. En Andreu Carulla van trobar el dissenyador industrial i l’artista. “És valent i nosaltres també ho som.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.