Educació

La selectivitat es farà entre el 22 de juny i el 10 de juliol

El Ministeri d’Educació i les comunitats autònomes van decidir ahir retardar la prova d’accés a la universitat

No s’ha pres cap acord sobre el curs escolar, en suspens per ara fins a l’11 d’abril

La prova d’accés a la uni­ver­si­tat (PAU), que havien de fer uns 217.000 alum­nes entre el 9 i l’11 de juny, es retar­darà i es farà entre el 22 de juny i el 10 de juliol la con­vo­catòria ordinària i abans del 10 de setem­bre l’extra­or­dinària. Aquesta és la for­qui­lla que ahir van acor­dar el Minis­teri d’Edu­cació i For­mació Pro­fes­si­o­nal i el d’Uni­ver­si­tats i els con­se­llers d’Edu­cació de les comu­ni­tats autònomes en la con­ferència sec­to­rial d’edu­cació pre­si­dida per la minis­tra Isa­bel Celaá. El calen­dari es podria encara endar­re­rir més per motius de salut pública. A la con­ferència no es va deci­dir, en canvi, res pel que fa al curs esco­lar, que con­ti­nua en sus­pens almenys fins a l’11 d’abril coin­ci­dint amb l’estat d’alarma decre­tat per l’Estat espa­nyol.

Ara s’haurà d’esta­blir la data en què es farà a Cata­lu­nya, i la pre­visió és que es deci­deixi la set­mana vinent. Es farà en la Comissió d’Accés i Afers Estu­di­an­tils del Con­sell Interu­ni­ver­si­tari de Cata­lu­nya (CIC), on es tro­ben el govern, les uni­ver­si­tats i els repre­sen­tants d’alum­nes. Una decisió, doncs, que serà col·legi­ada. En aquesta reunió s’acor­darà també una fle­xi­bi­lit­zació en el model d’exa­men. El CIC recorda que l’alum­nat de segon de bat­xi­lle­rat ja ha com­plert tres quar­tes parts del curs. A la con­ferència es va acor­dar que el nou model de prova inclourà tot el temari, però cada estu­di­ant “podrà selec­ci­o­nar un nom­bre de pre­gun­tes per bloc de com­po­sició àmplia” per garan­tir que trac­ta­ran sobre con­tin­guts que hagin tre­ba­llat. L’objec­tiu és garan­tir l’accés a la uni­ver­si­tat de forma igua­litària i que l’alum­nat no es vegi per­ju­di­cat per no haver tre­ba­llat con­tin­guts d’alguna matèria.

El con­se­ller d’Edu­cació, Josep Bar­galló, va dir a Cata­lu­nya Ràdio que “els alum­nes han d’estar tran­quils”. Hi haurà modi­fi­ca­ci­ons perquè “el curs l’aca­ba­rem, però d’una manera molt dife­rent de la d’un curs nor­mal”, i per això la prova “tindrà molta més opta­ti­vi­tat” i “no exi­gi­rem a cap alumne que res­pon­gui una qüestió que no ha fet” res­pecte del temari.

L’acord a què van arri­bar ahir els minis­te­ris i les comu­ni­tats esta­bleix que les notes es publi­ca­ran abans del 17 de juliol per a la con­vo­catòria ordinària i del 18 de setem­bre per a l’extra­or­dinària. L’assig­nació de pla­ces no es podrà fer abans del 25 de setem­bre. L’ajor­na­ment de les pro­ves podria fer endar­re­rir els ter­mi­nis de la matrícula uni­ver­sitària, que acos­tu­men a ser a mit­jans de juliol.

El Sin­di­cat d’Estu­di­ants dels Països Cata­lans va valo­rar que l’ajor­na­ment de les pro­ves per­ju­dica els estu­di­ants que han de tre­ba­llar a l’estiu i va dema­nar que es garan­tei­xin beques salari i que es con­creti el temari perquè es pugui pre­pa­rar a les clas­ses de segon de bat­xi­lle­rat.

El minis­teri va pro­po­sar als con­se­llers d’Edu­cació que can­cel·lin les pro­ves d’ava­lu­ació diagnòstica que es fan a ter­cer i sisè de primària i a quart d’ESO. A més, a la con­ferència es van apro­var les mesu­res que es van acor­dar dimarts a la Comissió d’FP per fle­xi­bi­lit­zar les pràcti­ques als cen­tres de tre­ball perquè els alum­nes de for­mació pro­fes­si­o­nal superin el curs.

LA FRASE

No exigirem a cap alumne que respongui una qüestió que no ha fet
Josep Bargalló
Conseller d’educació

La concertada demana recursos

Rosa M. Bravo

Les entitats que representen l’escola concertada han demanat per carta al president de la Generalitat, Quim Torra, que se’ls apliquin les mateixes mesures que es preveuen aplicar a la pública per fer front a les conseqüències de l’epidèmia. Han fet la demanda sobretot per al personal d’administració i serveis i vetlladors, després que el govern garantís el pagament dels serveis encara que no existeixi prestació per als prestataris amb contracte amb l’administració i fer-se càrrec de les despeses salarials del personal adscrit. Les entitats veuen “molt lloable” la mesura però assenyalen que els centres concertats, que també formen part del servei d’educació de Catalunya, “estan en la mateixa situació que els públics” davant la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.