Emprenedors

De científics a emprendre en cadena

Quatre acadèmics creen una ‘spin-off’ de la seva primera empresa, ZeClinics

Poc més de set anys després d’haver creat la seva pri­mera com­pa­nyia, els científics Davide D’Amico, Simone Cal­zo­lari, Javier Ter­ri­ente i Ignasi Sahún, n’han posat en marxa una segona. ZeCar­dio. Es tracta d’una spin off de la firma mare, ZeCli­nics, dedi­cada al desen­vo­lu­pa­ment de fàrmacs per a malal­ties car­di­o­vas­cu­lars.

Els nous fàrmacs venen de la recerca en la larva del peix zebra, un model d’ani­mal trans­pa­rent, que curi­o­sa­ment té un sis­tema car­di­o­vas­cu­lar que fisiològica­ment par­lant, s’assem­bla més al dels humans que el dels rato­lins, amb es quals es tre­ba­lla habi­tu­al­ment en les pro­ves de recerca de nous fàrmacs.

Els qua­tre socis eren doc­tors, tre­ba­lla­ven en diver­ses línies de recerca al Parc de Recerca Biomèdica de Bar­ce­lona i eren total­ment ali­ens al món empre­sa­rial. Però va arri­bar la crisi, i la ciència va ser un dels sec­tors que en van sor­tir més mal­pa­rats. Els ajuts van des­a­parèixer dràsti­ca­ment, el futur es pre­sen­tava molt incert i tota la recerca feta amb tanta excel·lència cor­ria el perill de que­dar-se en un calaix.

D’una con­versa infor­mal entre els qua­tre doc­tors en un bar de prop del Parc de Recerca Biomèdica, en va sor­tir la seva pri­mera empresa: ZeCli­nics, que ofe­reix ser­veis a far­macèuti­ques per fer ser­vir el peix zebra en les recer­ques de nous fàrmacs.

“No en teníem ni idea, del món dels nego­cis, però entre els qua­tre socis ens vam repar­tir les diver­ses àrees de gestió i ens vam dedi­car a for­mar-nos, alhora que vam posar en marxa l’empresa”, explica Ignasi Sahun, un dels socis.

La volun­tat dels socis és crear noves ini­ci­a­ti­ves empre­sa­ri­als. Sahún avança que pre­ve­uen posar en marxa dues noves spin-offs en els pro­pers qua­tre anys, una dedi­cada al sis­tema nerviós cen­tral per a la que ja tenen nom, ZeNeuro, i una segona, que esta­ria cen­trada en l’àrea oncològica que es dirà ZeOnco.

Un dels seus punts d’inflexió din­tre de la seva recent aven­tura empre­ne­dora va estar l’any 2016. Ales­ho­res van gua­nyar un pro­grama euro­peu per poder desen­vo­lu­par un software que pogués ana­lit­zar les carac­terísti­ques car­di­o­vas­cu­lars de les lar­ves del peix zebra d’una manera més avançada. Van acon­se­guir l’objec­tiu, va cap­tar molts més cli­ents i va tri­pli­car els emple­ats i . Avui són una empresa sol­vent, que rein­ver­teix tots els bene­fi­cis en les seves línies de recerca.

L’any pas­sat van deci­dir crear la segona empresa que es dedi­qui exclu­si­va­ment al desen­vo­lu­pa­ment de fàrmacs car­di­o­vas­cu­lars i a sepa­rar aquesta acti­vi­tat de la de ser­veis. “ZeCar­dio dis­posa de tota la poten­ci­a­li­tat dels inves­ti­ga­dors, de l’ins­tru­men­tari, etc. que ja tenim a ZeCli­nics. Això genera mol­tes opor­tu­ni­tats, perquè a més d’ inves­ti­gar en les nos­tres molècules en podem desen­vo­lu­par d’altres per a cli­ents que ens ho dema­nin”, diu Sahún.

L’spin-off té tres línies de recerca al vol­tant de malal­ties car­di­o­vas­cu­lars.. “Estem inten­tant enten­dre quins són els meca­nis­mes que el peix zebra fa ser­vir per rege­ne­rar-se. Volem inten­tar reac­ti­var aquests meca­nis­mes al cor humà”, explica Carole Jung, inves­ti­ga­dora de la firma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.