Una ‘spin-off’ que ataca les infeccions
RemAb busca finançament per portar al mercat la seva innovadora recerca
Rafael Máñez, director de medicina intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, expert en trasplantaments, xenotrasplantaments i en el desenvolupament d’infeccions, va fundar fa menys de dos anys RemAb Therapeutics. La seva aspiració era poder portar al mercat els avenços que havien assolit en la seva recerca científica de manera que no s’acabassin perdent.
Avui dia, la biotecnològica es pot convertir en un actor clau per resoldre dos reptes sanitaris de gran repercussió global. Un de més recent, com és combatre les infeccions, entre elles, el coronavirus, i un altre amb més trajectòria, plantar cara a la resistència als antibiòtics. Ara com ara, les infeccions adquirides a l’hospital són un problema enorme en els sistemes sanitaris de tot el món. Es calcula que més d’1,4 milions de persones al món contrauen infeccions durant l’assistència hospitalària. RemAb Therapeutics, –spin-off de l’ Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)– treballa en un nou tractament terapèutic en malalties infeccioses i altres patologies. El tractament, que té el nom d’RA01, suposa una alternativa per combatre les infeccions causades per bacteris resistents als antibiòtics. “La tecnologia de l’RA01 es basa a eliminar selectivament els anticossos que protegeixen els bacteris del sistema immunològic del pacient i que són facilitadors de la infecció”, explica el fundador de RemAb Therapeutics, Rafael Máñez.
Amb els avenços de la firma es podria posar remei a aquest mecanisme que es produeix en tot tipus d’infeccions, incloses les causades pel coronavirus.
De fet, RemAb Therapeutics col·labora amb la universitat Al-Imam Mohammad Ibn Saud de Riad de l’Aràbia Saudita, per a la identificació i l’eliminació de les defenses que faciliten la infecció MERS-CoV (Middle East Coronavirus), que infecta els humans a partir dels camells. “A RemAb Therapeutics estem treballant per poder desenvolupar el tractament tan aviat com sigui possible”, declara Máñez.
Per poder avançar en la seva recerca, la companyia necessita captar capital suficient per poder dur a terme els assajos clínics i certificar que el seu tractament es pot aplicar en humans. Des de la biotecnològica calculen que inicialment els caldran al voltant de 2 milions d’euros. “Quan expliquem els nostres avenços, hi ha una recepció molt positiva, però ens cal el compromís definitiu dels inversors”, revela Máñez.
Premiats a CaixaImpulse.
A més de Rafael Máñez, que és qui lidera la companyia, hi ha un equip format per tres persones, dues d’elles dedicades al desenvolupament del tractament i una tercera, a les tasques de gestió empresarial i a la captació de recursos.
RemAb Therapeutics és el fruit de vint anys de recerca en anticossos específics mitjançant medicaments. Les recerques es van iniciar amb l’objectiu d’eliminar els anticossos responsables del rebuig en els xenotrasplantaments (els trasplantaments d’òrgans d’animals per ser trasplantades en humans).