Focus

El sector de l’automòbil demana més aire

El clúster demana finestres per no aturar totalment la producció i ja compta que haurà de rebaixar preus

Està previst que les vendes de cotxes caiguin enguany un 30%

La imatge de la fabri­cació de res­pi­ra­dors a la cadena de mun­tatge de Seat ha estat icònica de l’eco­no­mia de guerra en què estem immer­sos, però el cert que el sec­tor de l’auto­moció neces­si­tarà res­pi­ració assis­tida per afron­tar l’esce­nari post­crisi.

El Clúster de la Indústria d’Auto­moció de Cata­lu­nya (CIAC) no s’està de fer mals ave­ranys, i ja parla de “futur molt negre.” Segons fonts del clúster, ha estat un gran error de les auto­ri­tats obli­gar el sec­tor a l’atu­rada plena. Hi ha una part del sec­tor de l’auto­moció a Cata­lu­nya que va deci­dir seguir fent l’acti­vi­tat més o menys habi­tual, apli­cant totes les mesu­res de segu­re­tat dic­ta­des per les auto­ri­tats sanitàries. Una decisió que bene­fi­ci­ava les arques públi­ques, ja que les des­car­re­gava de qual­se­vol res­pon­sa­bi­li­tat.” Aques­tes fonts afe­gei­xen que “a aques­tes empre­ses que han d’atu­rar l’acti­vi­tat no se’ls ofe­reix cap mena de sor­tida via­ble, ni a través d’ERTO de causa de força major, ajor­na­ments de paga­ment de tri­buts o modi­fi­ca­ci­ons de fis­ca­li­tat, en aquests moments en què no es genera riquesa.” Des del sec­tor insis­tei­xen que el que importa és com recu­pe­rar la pro­ducció, no les hores, que és el que fixa el Decret Llei 10/2020 del govern cen­tral.

Fines­tres.

Aquests dies ha estat una petició cons­tant poder man­te­nir fines­tres de pro­ducció per tal que no es per­des­sin els cli­ents inter­na­ci­o­nals: “Hem de foca­lit­zar el debat en com tor­nem a tenir demanda de pro­duc­tes. Si no és així, no par­la­rem de modi­fi­ca­ci­ons de jor­na­des labo­rals, sinó de plan­ti­lla.” Hom insis­teix que una atu­rada radi­cal de les línies de pro­ducció i un incom­pli­ment dels con­trac­tes i del lliu­ra­ment de peces i mate­rial cap a un cli­ent en temps i forma, implica una pena­lit­zació que posa en perill els con­trac­tes i pro­jec­tes nous.

Si anem de la fàbrica al con­ces­si­o­nari, ens tro­bem un erm. Faco­nauto informa que des de la decla­ració de l’estat d’alarma, la matri­cu­lació de cot­xes nous ha cai­gut un 85%. La con­sul­tora MSI cal­cula que les ven­des d’enguany a tot l’Estat cau­ran fins a un 30%. Al març, el negoci va patir un dal­ta­baix del 65,7% i aquest mes d’abril és pre­vi­si­ble que s’arribi al 72,4%.

Què caldrà fer per al redreçament del sec­tor? Doncs per­dre marge. A la llum del que està pas­sant a la Xina, on els con­ces­si­o­na­ris estan apli­cant des­comp­tes real­ment impor­tants per recu­pe­rar ven­des, hom espera que aquí es repli­qui aquest com­por­ta­ment. Des de diver­ses fonts del sec­tor, ja es té en compte que la recu­pe­ració haurà de ser a mitjà ter­mini, i que caldrà incen­ti­var el nou con­sum amb rebai­xes. Des d’aques­tes matei­xes fonts, i també a la vista del que està pas­sant a la Xina, els ajuts gover­na­men­tals, que ja han estat habi­tu­als a casa nos­tra per a l’adqui­sició de vehi­cles nous o per espe­ro­nar la venda del cotxe elèctric, seran deci­sius perquè hi hagi una recu­pe­ració real per a un sec­tor que a Cata­lu­nya genera cada any més de 23.000 mili­ons d’euros –la qual cosa suposa una apor­tació al PIB català de més del 10%– i que alhora dona feina a més de 143.000 per­so­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.