Focus

L’economia, en mans del valor dels governs

El coronavirus ens porta a una recessió que no se superarà ràpidament i que dependrà de si els estats coordinen accions de gran abast Els estudis vaticinen caigudes significatives del PIB aquest any i una recuperació el 2021

El turisme patirà i en una primera fase anirem a mercats més domèstics
Cada setmana sense activitat es perd un 2% del PIB del país
L’helicòpter dels diners: imprimir diners per repartir entre la gent
Tenim un teixit de pimes que són més vulnerables als xocs de demanda
Les mesures estan en la bona línia, però hem de fer i arriscar més

La crisi de la covid-19 ha situat els pro­fes­si­o­nals de la sani­tat i dels ser­veis soci­als en la pri­mera línia de defensa. Assu­mint un ele­vat risc per a la seva salut reben cada dia el reco­nei­xe­ment de tota la soci­e­tat. En un segon front hi ha el món econòmic ocu­pat a refle­xi­o­nar i llançar pro­pos­tes sobre com evi­tar al màxim les vícti­mes econòmiques que venen a con­ti­nu­ació.

En la gestió de la crisi sanitària, les auto­ri­tats han fallat en les fases de pre­venció i detecció del virus, amb la qual cosa no hi ha hagut cap més remei que bol­car tots els esforços en la con­tenció. Per pro­te­gir la salut de les per­so­nes i evi­tar el col·lapse del sis­tema sani­tari s’ha hagut d’atu­rar l’acti­vi­tat i hiber­nar l’eco­no­mia. La manera d’exe­cu­tar-ho ha moti­vat en algun moment l’enfron­ta­ment entre admi­nis­tra­ci­ons per s’estava pri­o­rit­zant l’eco­no­mia a la salut.

Polèmiques a part, el cas és que a par­tir d’un moment, al fatídic comp­ta­dor de con­ta­gi­ats i morts pel coro­na­vi­rus, s’ha afe­git el comp­ta­dor de les vícti­mes econòmiques. Les pri­me­res: els 21.833 atu­rats a Cata­lu­nya, el pit­jor març de la història.

La política va fer tard en la crisi sanitària, però encara està a temps de sal­var els mobles en la crisi econòmica que ens ve a sobre. De com d’encer­tada sigui la inter­venció de l’Estat com a agent econòmic -en absència de les empre­ses i dels con­su­mi­dors, reclo­sos a casa- deter­mi­narà en bona mesura la inten­si­tat i la durada de la crisi econòmica. També dependrà de quan es comenci a aixe­car el con­fi­na­ment. I aquí ens movem en el ter­reny de l’espe­cu­lació. Sí, sabem que a la Xina, ori­gen del focus, van neces­si­tar uns 69 dies per rela­xar-lo. De tota manera, el virus muta i demos­tra com­por­ta­ments dife­rents, i cada país ho inter­preta de manera igual­ment dife­rent. Per tant, la represa de l’acti­vi­tat a les empre­ses es fa difícil de pre­ci­sar, però serà gra­dual.

Els eco­no­mis­tes que aquests dies s’arris­quen a fer pro­jec­ci­ons macro­e­conòmiques sal­ven aquesta incer­tesa amb hipòtesis sobre esce­na­ris tem­po­rals dife­rents. Cal pen­sar que cada set­mana Cata­lu­nya genera de mit­jana un 2% del PIB anual, que el 2019 va ser de 250.597 mili­ons d’euros. Ara bé, la cai­guda de l’acti­vi­tat està sent dife­rent en cada gran sec­tor d’acti­vi­tat. La Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, estima que el sec­tor pri­mari no en que­darà afec­tat de manera sig­ni­fi­ca­tiva; en canvi, la cons­trucció es veurà afec­tada en un 50%; els ser­veis, en un 45%, i la indústria, en un 33%. “Si el des­cens fos del 40% i l’atu­rada de país hagués durat quinze dies, la cai­guda del PIB de Cata­lu­nya el 2020 seria de l’1,7%. Si la cai­guda del 40% s’allarga durant un mes, la cai­guda del PIB anual de Cata­lu­nya seria del 3,3%”, estima la Cam­bra. Cal recor­dar que, abans del des­car­ri­la­ment de l’eco­no­mia, Cata­lu­nya havia anat crei­xent un 1,9%, en el con­text d’un alen­ti­ment que el quart tri­mes­tre del 2019 va mar­car una taxa de l’1,3%.

Fun­cas també ha dut a terme un exer­cici simi­lar per al con­junt de l’Estat. La hipòtesi és que l’impacte se cir­cums­criu­ria al pri­mer semes­tre de l’any, i que la segona mei­tat de l’any seria de recu­pe­ració, tot i que no total, ja que hi ha sec­tors que pati­ran una llarga tra­vessa pel desert, com ara el del turisme. La con­tracció seria del 3% aquest any, i el 2021 es podria espe­rar un crei­xe­ment del 2,8%.

De fora arri­ben judi­cis més extre­mats. En des­ta­quem dos. El banc d’inver­si­ons Gold­man Sachs, molt cri­ti­cat pel seu paper durant la crisi del 2008, pre­veu un enfon­sa­ment de l’eco­no­mia espa­nyola del 9,7 % el 2020 i una remun­tada igual d’intensa el 2021, del 8,5%. Està en línia amb el vati­cini de Larry Fink, con­se­ller dele­gat de Black­rock, la prin­ci­pal ges­tora de fons d’inversió del món, que pro­nos­tica un període crític curt, seguit d’una recu­pe­ració ràpida. La idea de fons és que la covid-19 serà un parèntesi i que quan això s’acabi la gent cor­rerà a recu­pe­rar el con­sum que no ha fet i que les empre­ses tor­na­ran a pro­duir com si no hagués pas­sat res. Aquesta visió, una mica naïf, és pot­ser més pròpia de gent que no vivia de prop el pro­blema quan feia els vati­ci­nis.

A casa nos­tra, hi ha con­sens que hi haurà recessió i també que la sor­tida no serà ràpida. “Això no és una crisi en V; no toca­rem fons i ràpida­ment hi haurà una recu­pe­ració, ja que això només passa quan qui ha gene­rat la crisi des­a­pa­reix, que no és el cas, perquè la crisi s’estén pels mer­cats. Anem a una U, i només podem espe­rar el terra de la U sigui tan curt com sigui pos­si­ble”, explica Josep Lladós, pro­fes­sor d’eco­no­mia i empresa de la UOC. Hi coin­ci­deix Raül Ramos, catedràtic d’eco­no­mia apli­cada a la UB, que pensa que la tor­nada a la nor­ma­li­tat serà esgla­o­nada, i allu­nya els senyals de millora fins al quart tri­mes­tre de l’any, “sem­pre que el virus no tin­gui una segona onada l’hivern que ve”, adver­teix.

Res­posta del govern.

Aques­tes pro­jec­ci­ons del PIB des­comp­ten el fet que la res­posta de l’Estat i de les auto­ri­tats euro­pees i mun­di­als serà l’ade­quada. Com s’ha dit, l’eco­no­mia està en mans de qui té capa­ci­tat de pren­dre mesu­res fis­cals i monetàries. En aquest sen­tit, les lliçons de la crisi finan­cera del 2008 són ben fres­ques, el que vol dir que hi ha força con­sens sobre els errors que no s’han de tor­nar a come­tre.

Diuen els manu­als d’eco­no­mia, que a una crisi exògena (ali­ena a l’eco­no­mia) sob­tada, com la que ens ha pro­vo­cat la covid-19, s’hi ha de res­pon­dre amb mesu­res d’esta­bi­lit­zació per reduir la inten­si­tat del cicle de la cai­guda. D’una banda, es tracta de sos­te­nir les ren­des dels tre­ba­lla­dors, i sobre­tot evi­tar la des­pro­tecció dels col·lec­tius més vul­ne­ra­bles. D’altra banda, que no falti liqui­di­tat a les empre­ses perquè no dei­xin de ser sol­vents. Avals de préstecs, can­vis regu­la­dors, inter­venció de preus, ajuts direc­tes a la població, abai­xada, sus­pensió o ajor­na­ment d’impos­tos, ajor­na­ment de llo­guers, moratòries hipo­tecàries, com­ple­ments de sub­si­dis... Les mesu­res ende­ga­des són mol­tes, però totes amb els objec­tius esmen­tats. Aquí cada país està expe­ri­men­tant. A Estat espa­nyol, s’observa impro­vi­sació perquè es va regu­lant a mesura que arri­ben quei­xes dels dife­rents col·lec­tius afec­tats. En tot cas són mesu­res indi­rec­tes.

Aquests dies s’ha sen­tit par­lar molt de l’helicòpter mone­tari (money heli­cop­ter), en el marc de les polítiques econòmiques expan­si­ves. És un terme molt il·lus­tra­tiu encu­nyat per l’eco­no­mista Mil­ton Fri­ed­man el 1969, i con­sis­teix que els bancs cen­trals impri­mei­xin diners i els governs els facin arri­bar direc­ta­ment a la gent. És el xec que el pre­si­dent dels Estats Units, Donald Trump enviarà a les famílies. Ara bé, sense capa­ci­tat de fabri­car diners i amb la coti­lla del dèficit i l’endeu­ta­ment públics, el govern espa­nyol no pot tirar pel dret: “Les mesu­res estan en la bona línia, però hem de fer i arris­car més i fer més suport directe”, diu Lladós.

Abans, però, caldrà resol­dre el tema de com es finançarà aquest esforç ingent i aquest és el debat que es té al si de la UE sobre els ins­tru­ments a l’abast dels estats més cas­ti­gats com ara l’italià i l’espa­nyol: ja sigui a través del MEDE, el fons de res­cat con­di­ci­o­nat, i dels euro­bons, la qual cosa vol dir mutu­a­lit­zar el deute entre els països de l’euro per cap­tar diners a un tipus d’interès més favo­ra­ble; o altres fórmu­les.

Estem al davant d’un xoc sistèmic glo­bal, i més enllà de res­pos­tes limi­ta­des i de cada govern, calen actu­a­ci­ons igual­ment glo­bals coor­di­na­des i de gran abast. Però nova­ment s’ha trans­for­mat en un enfron­ta­ment entre eco­no­mies del nord i del sud d’Europa, i això fa témer per la inten­si­tat de la res­posta.

L’altra gran bata­lla d’a-quests dies s’està lliu­rant en el ter­reny científic, a la recerca d’un trac­ta­ment i d’una vacuna. Tanta matèria grisa tre­ba­llant en un mateix sen­tit pot ser la res­posta al drama de salut i una ajuda a la solució del pro­blema econòmic.

Els nostres talons d’Aquil·les

Hi ha tres elements característics de la nostra economia que llastaran la sortida de la crisi. Raül Ramos situa en primer lloc el turisme, que amb un pes significatiu en el PIB (al voltant del 12%) està patint amb més severitat la caiguda de l’activitat (els hotels s’han transformat en hospitals). A la pèrdua de la Setmana Santa se sumaran, segurament, les vacances d’estiu, almenys pel que fa al mercat internacional: “El client estranger serà substituït pel domèstic.” El professor d’Esade Pedro Aznar també assenyala com a fragilitat el fet que el teixit empresarial estigui dominat per petites empreses “més vulnerables a xocs de demanda que les grans”.

Per acabar, hi ha el nostre mercat laboral, que davant les crisis expulsa ràpidament treballadors (malgrat els esforços de l’administració per evitar-ho) i triga a generar ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.