Salut

El Homrani: “No estàvem preparats per aquesta situació. S’ha de ser clar i honest”

El conseller afirma que caldrà “fer una revisió” del model de residències del país amb els aprenentatges del coronavirus

“No estàvem pre­pa­rats per aquesta situ­ació. S’ha de ser clar i honest”, ha afir­mat el con­se­ller de Tre­ball, Afers Soci­als i Famílies, Chakir el Hom­rani, en una com­pa­rei­xença par­la­mentària telemàtica. El con­se­ller ha apun­tat que es viu una situ­ació d’ “abso­luta excep­ci­o­na­li­tat” però ha defen­sat que tot­hom “s’hi està dei­xant la pell”. Segons recull l’agència ACN, El Hom­rani ha valo­rat que la decisió de que el Depar­ta­ment de Salut assumís la gestió de les residències era “necessària” i ha reco­ne­gut que un cop passi la crisi del coro­na­vi­rus caldrà “fer una revisió” del model de residències. Ha dema­nat però “no estig­ma­tit­zar” la feina en aquests espais. El con­se­ller ha rei­vin­di­cat també que els ser­veis soci­als hau­ran de ser un “veri­ta­ble pilar” de l’Estat del Benes­tar.

El con­se­ller ha reco­ne­gut que no esta­ven pre­pa­rats per abor­dar aquesta pandèmia des de l’àmbit de tre­ball i afers soci­als però ha apun­tat que això és “exten­si­ble” a qual­se­vol àmbit de l’admi­nis­tració. Mal­grat això, ha defen­sat que des de l’inici de la cri­sis s’ha tre­ba­llat i s’han pres mesu­res per donar-hi res­posta, fins i tot “avançant-se” a deci­si­ons que més tard s’han pres en altres ter­ri­to­ris.

En l’àmbit resi­den­cial, ha reco­ne­gut que el model de residències pel qual s’havia apos­tat a Cata­lu­nya era “que fos­sin llars, que no fos­sin hos­pi­tals” i ha afir­mat que la covid-19 “farà replan­te­jar” això. Ha con­cre­tat que caldrà variar qüesti­ons sobre l’entorn de les residències “perquè s’han de reforçar altres (qüesti­ons)”.

El Hom­rani ha asse­gu­rat que la decisió que Salut assu­meixi la gestió de les residències “és bona per als resi­dents” i ha apun­tat que això no farà que ara Salut s’impli­qui més “sinó que ho con­ti­nuarà fent com ho ha fet des del prin­cipi”. Ha afe­git que l’objec­tiu és “asse­gu­rar l’atenció i tre­ba­llar-ho de la millor manera pos­si­ble” i ha defen­sat que totes les deci­si­ons que ha pres la seva con­se­lle­ria “ha tin­gut al cen­tre les per­so­nes”.

El con­se­ller ha reco­ne­gut que un dels pro­ble­mes ha estat la dotació d’equips de pro­tecció indi­vi­dual (EPI) i en aquest sen­tit ha cri­ti­cat que la cen­tra­lit­zació per part del govern espa­nyol “va fer per­dre 10 dies essen­ci­als”. Ha expli­cat que un cop la Gene­ra­li­tat va poder fer les seves com­pres ho va començar a fer i que s’han des­ti­nat més de 7 mili­ons a adqui­rir EPI per a les residències.

Així, fins al 19 de març es va fer una pri­mera com­pra de 310.00 mas­ca­re­tes, 200.000 guants, 32.000 bates i 10.000 ulle­res, per valor d’1,6 mili­ons. Poste­ri­or­ment es va fer una segona com­pra que es va començar a arri­bar el pas­sat cap de set­mana i que consta de gai­rebé 4,4 ele­ments de pro­tecció entre mas­ca­re­tes d’FFP2 (450.000), mas­ca­re­tes quirúrgi­ques (900.000), bates imper­me­a­bles (55.000), guants (2,7 mili­ons) i ulle­res (8.000).

També ha apun­tat que s’ha reforçat el per­so­nal davant les bai­xes gene­ra­des pel pro­pis coro­na­vi­rus, tot i que ha expli­cat que l’”escas­se­tat” d’EPI també ha difi­cul­tat aquesta tasca en gene­rar una “sen­sació de por” a l’hora de tre­ba­llar en l’àmbit resi­den­cial. “Neces­si­tem que els mis­sat­ges siguin de molta més empa­tia”, ha decla­rat. EL con­se­ller ha recla­mat “no estig­ma­tit­zar de forma tan bèstia el sec­tor”.

En l’àmbit labo­ral, ha con­cre­tat que també s’han incor­po­rat 240 pro­fes­si­o­nal de mútues del tre­ball en els espais que han habi­li­tat per poder tras­lla­dar resi­dents.

Pre­ci­sa­ment, sobre la tasca d’espon­jar les residències i tras­lla­dar resi­dents ha apun­tat la difi­cul­tat de tro­bar espais que puguin aco­llir resi­dents que en la majo­ria de casos són grans depen­dents i que reque­rei­xen unes adap­ta­ci­ons espe­ci­als. Així ha res­post a les crítiques rebu­des en aquest àmbit i ha asse­gu­rat que la decisió per deter­mi­nar espais per tras­lla­dar-hi per­so­nes grans ha de seguir la “mirada assis­ten­cial, mirada sanitària i mirada de pro­tecció”.

Ha defen­sat també la decisió de que les famílies puguin endur-se els avis a casa a pas­sar el con­fi­na­ment si es troba “en bon estat de salut”. Ha expli­cat que la modi­fi­cació de l’ordre que ho regula es va fer davant la manca de tests, ja que en un pri­mer moment era requi­sit indis­pen­sa­ble. Ha deta­llat però que les famílies que s’enduen un resi­dent l’han de tenir en con­fi­na­ment durant 14 dies, com si fos posi­tiu, per mini­mit­zar el risc de con­tagi, i ha deta­llat que aquesta mateixa decisió l’han pres altres auto­no­mies, com el País Valencià, i sense esta­blir el ter­mini de con­fi­na­ment. Ha reco­ne­gut però que seran poques les famílies que s’aca­ba­ran aco­llint a les mesu­res per la dependència de la majo­ria de resi­dents.

Que els ser­veis soci­als dei­xin de ser “el germà petit”

El Hom­rani ha rei­vin­di­cat el paper que han de tenir els ser­veis soci­als en el futur i ha afir­mat que han de dei­xar ser “el germà petit” de les potes de l’Estat de Benes­tar. “Caldrà reforçar-ho abso­lu­ta­ment”, ha decla­rat, al temps que ha recla­mat que els tre­ba­lla­dors d’aquest sec­tor “no se sen­tin infra­va­lo­rats i invi­si­bi­lit­zats”.

El con­se­ller ha afir­mat que caldrà fer una “revisió molt gran” i repen­sar espais que han de per­me­tre detec­tar de forma ràpida infec­ci­ons, ofe­rir més recur­sos, més per­so­nal qua­li­fi­cat i posar la gent gran al lloc que mereix.

L’opo­sició

L’opo­sició ha recri­mi­nat al con­se­ller de Ter­ri­tori, Afers Soci­als i Famílies, Chakir el Hom­rani, una “manca de lide­ratge” amb la crisi del coro­na­vi­rus, i una “mala” gestió del seu depar­ta­ment. Durant la com­pa­rei­xença telemàtica d’aquest dijous al matí al Par­la­ment, la dipu­tada de Cs Noemí de la Calle ha cri­ti­cat la direcció de la con­se­lle­ria amb les residències, una obser­vació com­par­tida per Marta Ribas (CatECP): “El seu depar­ta­ment ha anat tard i mala­ment”. Per la seva banda, Josep Maria Forné (JxCat) ha dema­nat que els ajuts de l’Estat pels autònoms siguin “com­pa­ti­bles” amb els de la Gene­ra­li­tat, i Marta Vilalta (ERC) ha opi­nat que és en moments “crítics” com l’actual quan es cons­tata la neces­si­tat perquè Cata­lu­nya sigui inde­pen­dent.

De la Calle ha insis­tit que el Govern hau­ria de “renun­ciar” al pro­jecte de pres­su­pos­tos perquè “no donen res­posta a la crisi actual”. “Calen uns nous comp­tes amb una pre­visió d’ingres­sos rea­lista i ajus­tada a la nova rea­li­tat, no és com­pren­si­ble que el Govern no es plan­tegi uns nous pres­su­pos­tos per alli­be­rar recur­sos”, ha afe­git la dipu­tada de Cs. L’exe­cu­tiu pre­veu apro­var els comp­tes la set­mana que ve al Par­la­ment.

Per la seva banda, els dipu­tats del PSC-Units Raúl Moreno i Pol Gibert han dit que cal un “con­se­ller fort” al cap­da­vant del depar­ta­ment, a més de ser “cons­ci­ents” de la “mag­ni­tud del repte” que hi ha sobre la taula, amb la crisi sanitària. “Caldrà abor­dar la situ­ació amb coor­di­nació amb ajun­ta­ments, l’Estat, amb Europa i tots els actors impli­cats”, han conclòs.

El par­la­men­tari Vidal Ara­gonès (CUP) ha dit que té la sen­sació que algu­nes ges­ti­ons de grans empre­ses en residències tenien l’objec­tiu de “fer un pols” al depar­ta­ment, en comp­tes de resol­dre els pro­ble­mes. Final­ment, el dipu­tat del PP català Santi Rodríguez també ha opi­nat que el depar­ta­ment d’El Hom­rani s’ha que­dat “des­bor­dat” per la crisi sanitària, “sobre­tot amb les residències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.