Economia

Més transport i precaució per tornar a l’activitat a contracor

El govern demana a les empreses que no obrin si no poden garantir la seguretat dels treballadors en aquesta “situació imposada”

Estableix controls d’accés, més combois, repartiment de mascaretes i apel·la a la responsabilitat

El retorn a l’acti­vi­tat labo­ral de les fei­nes no essen­ci­als d’avui a Cata­lu­nya pot ser el pri­mer pas cap a la nor­ma­li­tat o cap a un pos­si­ble rebrot epidèmic que el sis­tema sani­tari encara no pot ento­mar. Les diferències de cri­teri entre el govern esta­tal, que admet que no té el con­sens dels experts que l’asses­so­ren en aquesta qüestió, i la Gene­ra­li­tat, que fa un mes que ha per­dut les com­petències, s’accen­tuen. L’exe­cu­tiu català, però, es pre­para a con­tra­cor per a a quest incre­ment d’acti­vi­tat amb algu­nes mesu­res i reco­ma­na­ci­ons i apel·lant a la res­pon­sa­bi­li­tat d’empre­sa­ris i ciu­ta­dans.

El gruix de l’acti­vi­tat que es recu­pera avui cor­res­pon a la indústria i la cons­trucció. També es pot recu­pe­rar l’acti­vi­tat tècnica, científica, engi­nyera i admi­nis­tra­tiva, a més de la dels equips de neteja i segu­re­tat dels sec­tors que obren. El comerç con­ti­nua tan­cat (tret del dels d’apa­rells electrònics, que torna a obrir en ple auge del tele­tre­ball), igual que la res­tau­ració i l’oci. En total, es cal­cula que vora un milió de cata­lans podran tor­nar a tre­ba­llar avui.

El con­se­ller de Tre­ball, Afers Soci­als i Famílies, Chakir el Hom­rani, ha nego­ciat “un acord ampli” amb sin­di­cats i patro­nals sobre “indi­ca­ci­ons i reco­ma­na­ci­ons” per apli­car a par­tir d’aquest matí. Entre les reco­ma­na­ci­ons hi ha les de l’apli­cació de “meca­nis­mes de fle­xi­bi­lit­zació” com ara el tele­tre­ball, l’esta­bli­ment de torns o l’arri­bada pro­gres­siva per mode­rar la presència física en el lloc de tre­ball i garan­tir “el dis­tan­ci­a­ment social”. Si no és pos­si­ble, s’hau­rien de faci­li­tar els equips de pro­tecció per adop­tar “les mesu­res de pre­venció ade­qua­des”. Evi­tar aglo­me­ra­ci­ons en entra­des i sor­ti­des, garan­tir la ven­ti­lació, la neteja i la desin­fecció diària i, entre torns, pri­o­rit­zar l’ús de mate­rial indi­vi­dual en comp­tes de com­par­tit, l’ús de les esca­les als ascen­sors o del trans­port pri­vat al públic són altres punts de l’acord.

El Hom­rani alerta que el ser­vei d’Ins­pecció de Tre­ball vigi­larà que es com­plei­xin les mesu­res mar­ca­des per la llei, si bé admet que un cos de 160 ins­pec­tors és “limi­tat” tenint en compte el volum de cata­lans que es poden rein­cor­po­rar avui a la feina.

Mesu­res insu­fi­ci­ents

Mal­grat aques­tes mesu­res, la por­ta­veu del govern, Merit­xell Budó, apel·la a “la res­pon­sa­bi­li­tat dels ciu­ta­dans per man­te­nir el con­fi­na­ment i al de les empre­ses perquè no obrin si no poden asse­gu­rar la pro­tecció dels emple­ats”. Segons el seu parer, les mesu­res apro­va­des pel govern espa­nyol “no són sufi­ci­ents” davant un pos­si­ble rebrot de casos perquè no ha arri­bat tot el mate­rial neces­sari per fer front a la crisi sanitària ni hi ha prou per­so­nes immu­nit­za­des, segons els experts que asses­so­ren el govern.

Uns 500 volun­ta­ris de la Creu Roja i Pro­tecció Civil repar­ti­ran a pri­mera hora del matí els 1,7 mili­ons de mas­ca­re­tes que el govern espa­nyol ha enviat a Cata­lu­nya. Es farà en més de 100 punts als acces­sos del trans­port públic de les ciu­tats de més de 30.000 habi­tants. Es lliu­ra­ran un cop vali­dat el tiquet del trans­port públic, però no es podran cobrir totes les esta­ci­ons i es pri­o­rit­za­ran els punts més calents, sem­pre inten­tant no crear aglo­me­ra­ci­ons. La direc­tora de Pro­tecció Civil, Isa­bel Fer­rer, va lamen­tar la “impro­vi­sada” gestió del govern espa­nyol i no haver rebut ins­truc­ci­ons clares de com s’havia de fer el repar­ti­ment. Alhora, el vice­pre­si­dent de Mobi­li­tat, Trans­port i Sos­te­ni­bi­li­tat de l’Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, Antoni Poveda, també reclama a la Gene­ra­li­tat que “millori” els cri­te­ris de dis­tri­bució de les màsca­res, ja que els con­si­dera “poc con­crets i insu­fi­ci­ents”.

El trans­port públic es reforçarà avui amb una major oferta en les hores punta, que en l’àmbit de Bar­ce­lona serà d’entre un 40% i un 65% del valor habi­tual d’un dia labo­ra­ble, encara que si calgués podria arri­bar a un 75%. Se’n con­tro­larà l’accés per garan­tir una ocu­pació del 33%.

LES XIFRES

1.000.000
de treballadors tornaran avui a la feina, aproximadament, amb l’activació de la indústria i la construcció.
160
inspectors
activa el Departament de Treball per controlar la seguretat en l’entorn laboral.

Les 1.714.000 mascaretes encara couen

La polèmica xifra de mascaretes lliurades per l’Estat per protegir el personal que torni a la feina avui continua sent motiu de controvèrsia política. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va advertir el govern de l’Estat que la xifra escollida és “simbòlica” i “nefasta”. “Amb la història dels catalans no s’hi juga”, hi va afegir Buch, tot advertint també que no permetria un altre enviament similar si, per exemple, hi havia alguna coincidència amb xifres relacionades amb el 1939. La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, es va referir a “la coincidència, o no” afirmant que les paraules de Buch no estaven a l’altura de les circumstàncies que marca la crisi sanitària. Ada Colau també va criticar el “fanatisme” de Buch; Gabriel Rufián en va fer befa i molts altres polítics li van demanar una rectificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.