Societat

Directe al consumidor

Tot i l’augment del consum d’alimentació als supermercats, molts petits productors han quedat sense el seu canal de vendes: bars, restaurants, hotels i fires

La majoria han optat per vendre els seus productes casa per casa o per internet

Diputacions, sindicats, cambres de comerç i parcs naturals han muntat plataformes de venda directa

“Ens hem hagut d’espavilar i començar a vendre gairebé casa per casa”, explica De Ros

Des de l’anunci del con­fi­na­ment, la pri­mera set­mana de març, i fins a la pri­mera d’abril, la venda de pro­duc­tes d’ali­men­tació ha cres­cut, de mit­jana i segons les dades del Minis­teri d’Agri­cul­tura, un 20,1%. Les grans empre­ses ali­mentàries estan aug­men­tant con­si­de­ra­ble­ment les ven­des res­pecte al mateix període de l’any pas­sat, i una part dels pro­duc­tors mit­jans, i fins i tot petits, no estan gaire afec­tats per la crisi de la Covid-19, ja que molts super­mer­cats, com Bon­preu Esclat, Car­re­four, Mer­ca­dona i Caprabo, ja fa temps que tre­ba­llen amb petits pro­duc­tors, o de quilòmetre zero, com s’ano­me­nen ara.

Però a Cata­lu­nya hi ha cen­te­nars de pro­duc­tors que viuen, al cent per cent o gai­rebé, de canals que no són pas els de les grans dis­tribuïdores. El canal que dis­tri­bu­eix als bars, res­tau­rants, hotels, càmpings i càterings esco­lars o per a grups està com­ple­ta­ment tan­cat, cosa que està gene­rant greus pro­ble­mes a pro­duc­tors de pro­xi­mi­tat de carn, for­matge, ver­du­res i hor­ta­lis­ses, fruita, vi, etcètera. I, a això, cal afe­gir-hi els pro­duc­tors que tenen part de la seva pro­ducció com­pro­mesa amb acti­vi­tats con­cre­tes, com ara la tem­po­rada de calçota­des (calçots, però també carn de xai) i les fires, una tem­po­rada espe­ci­al­ment potent des de Sant Jordi i fins a l’octu­bre a la Cata­lu­nya inte­rior. Tots ells han hagut de bus­car fórmu­les per ven­dre part de la seva pro­ducció mit­jançant la venda directa, ja sigui casa per casa als pobles on tenen ubi­cada la firma comer­cial o per inter­net.

N’és un exem­ple en Josep de Ros Falgàs, que té un ramat d’ove­lles de raça ripo­llesa i que és el res­pon­sa­ble sec­to­rial de l’oví i cabrú de JARC. “Actu­al­ment vivim amb incer­tesa..., però tre­ba­llem de valent i amb més il·lusió que mai tota la família”, admet De Ros. “Aquest és un sec­tor –hi afe­geix– molt asso­ciat a les calçota­des, a les fes­tes, als res­tau­rants..., i tot això està tan­cat.” “Ens hem hagut d’espa­vi­lar i començar a ven­dre gai­rebé casa per casa, qui vol una espat­lla, qui vol unes cos­te­lles...”, explica. Pel res­pon­sa­ble sec­to­rial de JARC, “la solució és un aug­ment del con­sum, que s’adre­cin aju­des per sacri­fi­car i con­ge­lar, i que es boni­fi­qui per sacri­fi­car ani­mals més grans. Al pro­duc­tor li queda l’opció de fer créixer els petits perquè esde­vin­guin repro­duc­tors.” En la mateixa línia, Unió de Page­sos (UP) explica que “l’ajut del minis­teri, de 30 euros per ani­mal que va a l’escor­xa­dor, és insu­fi­ci­ent amb tot el canal d’hotels i res­tau­rants tan­cat.” A més, tant UP com JARC denun­cien que aquest ajut bene­fi­cia més els grans pro­duc­tors que no pas els petits.

De fet, aquest és un dels sec­tors més per­ju­di­cats, segons admet el mateix Minis­teri d’Agri­cul­tura, que ha obert una línia d’ajuts que els gran­gers i el sin­di­cat agrari tro­ben insu­fi­ci­ent, de 10 mili­ons d’euros. L’ajut es cobra­ria a par­tir de l’octu­bre, jun­ta­ment amb la decla­ració que fan els pro­pi­e­ta­ris cada any de la PAC, i per­met que sigui com­ple­men­tat per cada comu­ni­tat autònoma. Fonts del Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura van expli­car ahir que estan estu­di­ant si com­ple­men­ten aquest ajut.

Del camp al plat

Enmig d’aquesta situ­ació, han nas­cut diver­ses ini­ci­a­ti­ves per dur, direc­ta­ment, el pro­ducte a casa dels con­su­mi­dors. La Dipu­tació de Lleida, Unió de Page­sos, la Cam­bra de Comerç de Reus i parcs natu­rals han mun­tat pla­ta­for­mes de venda directa. La Dipu­tació de Lleida , per exem­ple, ha posat en marxa la cam­pa­nya T’ho por­tem a casa, una ini­ci­a­tiva que per­met que 48 pro­duc­tors ven­guin direc­ta­ment als domi­ci­lis. Els parcs natu­rals del Mont­seny i de l’ Alt Piri­neu fan el mateix amb una desena de pro­duc­tors. Agri­cul­tura també ha creat l’eti­queta #Cui­dem­La­Nos­tra­Pa­ge­sia, que posa en con­tacte pro­duc­tors i con­su­mi­dors, com fan mol­tes altres ini­ci­a­ti­ves pri­va­des a la xarxa.

Unió de Page­sos, per la seva banda, ges­ti­ona, en aquests moments, el gran esten­dard d’aquesta nova pro­posta: Page­sia a casa . Esten­dard perquè ja hi ha pro­duc­tes de 360 pro­duc­tors, s’hi han ins­crit més de 10.000 con­su­mi­dors i acu­mula 400.000 visu­a­lit­za­ci­ons, tot i ser, com admet el res­pon­sa­ble d’orga­nit­zació del sin­di­cat, Car­les Vicente, “una eina millo­ra­ble”. Vicente explica que UP feia temps que tenia aquesta idea al cap i que ho va inten­tar fa uns anys amb Terra pagesa, però que “no era el moment”. Ara, la crisi de la Covid-19 i el tan­ca­ment de deter­mi­na­des línies comer­ci­als els ha obert, de nou, aquesta porta. Vicente té clar que aquesta fórmula de venda directa “ha vin­gut per que­dar-se”.

Preus i productes ben variats
Les diverses iniciatives de venda directa inclouen tot tipus de productes: des de carn –de vedella, de poltre, de xai...– fins a galetes, passant per vi i cerveses artesanes. A més, n’hi ha que mantenen les cistelles, una mica de baixa a les cooperatives i tendes ecològiques actualment, on n’han creat, com en el projecte ‘Del parc al plat’, del parc natural de l’Alt Pirineu, unes d’especials a uns preus força atractius. La plataforma d’UP, per exemple, ja ofereix més de 90 productes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.