Societat

MARCO MIQUEL

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE GELATERS ARTESANS (ANHCEA)

“Pots comprar un pastís però no pots comprar un gelat artesà?”

Els gelaters artesans de tot l’Estat denuncien que s’han trobat desemparats legalment per fer venda des del taulell tal com fan altres establiments, com ara les fleques i les pastisseries

L’asso­ci­ació de gela­ters arte­sans repre­senta més de 2.500 gela­te­ries, però a l’Estat es cal­cula que hi ha uns 20.000 esta­bli­ments d’aquest tipus que no poden ven­dre els seus gelats. Per què no hi estan auto­rit­zats?
Aquesta és la qüestió: el perquè. La cons­tant apa­rició de notícies no acla­rei­xen la situ­ació del gremi, fet que ens causa un gran per­ju­dici. Ens hem diri­git al minis­teri i a totes les con­se­lle­ries de Salut, però ningú no ens ha res­post. I ja fa més de 15 dies que ho hem dema­nat ofi­ci­al­ment. Estem sofrint greu­ment per les dis­po­si­ci­ons pre­vis­tes en les mesu­res anti-Covid-19. Els reials decrets sus­pe­nen l’ober­tura al públic de locals i esta­bli­ments mino­ris­tes amb caràcter gene­ral.
Denun­cien que hi ha esta­bli­ments que poden obrir amb carac­terísti­ques molts sem­blants a les de les gela­te­ries?
Entre les excep­ci­ons del con­fi­na­ment hi ha esta­bli­ments comer­ci­als mino­ris­tes d’ali­men­tació, begu­des i béns de pri­mera neces­si­tat. Als super­mer­cats o en altres tipus d’esta­bli­ments hi ha gelats indus­tri­als i pro­duc­tes sem­blants. Ente­nem per­fec­ta­ment els esforços per garan­tir al màxim la salut i la segu­re­tat de la població, però cre­iem que hem estat per­ju­di­cats pel que es podria con­si­de­rar un error d’assi­mi­lació, pro­ba­ble­ment cau­sat per la urgència amb què ha cal­gut reac­ci­o­nar. Dema­nem una revisió urgent de la nor­ma­tiva, ja que alguns dels nos­tres com­panys han deci­dit obrir a ini­ci­a­tiva pròpia i s’han expo­sat a rebre san­ci­ons o amo­nes­ta­ci­ons. Fins i tot hem rebut quei­xes de gela­ters que han estat amenaçats per les auto­ri­tats i que han hagut de viure situ­a­ci­ons molt des­a­gra­da­bles.
A què cre­uen que és degut aquest error de con­si­de­ració?
L’error es troba en no con­si­de­rar les gela­te­ries arte­sa­nes com un sec­tor de les matei­xes carac­terísti­ques que una fleca, una pas­tis­se­ria o una botiga de lla­mi­na­du­res, on hem com­pro­vat que es venen gelats per empor­tar. Com­prar un crois­sant en un forn o un pastís en una pas­tis­se­ria és total­ment sem­blant a com­prar un gelat artesà en un local habi­li­tat i empor­tar-se’l a casa o men­jar-se’l en el mateix moment, fora del local, òbvi­a­ment. Cal recor­dar que la nor­ma­tiva con­si­dera el gelat dins dels ali­ments de pri­mera neces­si­tat.
Hi ha gela­te­ries fent entre­gues a domi­cili, actu­al­ment?
Sí, hi ha gela­te­ries que fan entre­gues a domi­cili, però és una ini­ci­a­tiva que demana uns equips deter­mi­nats, pel tipus de pro­ducte que es repar­teix, i una orga­nit­zació que les peti­tes empre­ses fami­li­ars i sense gai­res tre­ba­lla­dors, que es tro­ben prin­ci­pal­ment en el nos­tre sec­tor, encara no han pogut desen­vo­lu­par amb les millors con­di­ci­ons.
Què dema­nen exac­ta­ment?
Dema­nem que es revi­sin les dis­po­si­ci­ons dels decrets sobre mesu­res per con­te­nir la pro­pa­gació, per tal de per­me­tre als nos­tres asso­ci­ats rei­ni­ciar la pro­ducció i la represa de la venda de pro­duc­tes, exclu­si­va­ment per empor­tar, sense con­sum a dins de l’esta­bli­ment, i comp­tant, natu­ral­ment, amb totes les mesu­res d’higi­ene i segu­re­tat, tant per al per­so­nal de l’empresa com per als cli­ents, és a dir, desin­fecció, distància social, afo­ra­ment limi­tat. Per por­tar-ho a terme tenim pre­vist fins i tot labo­ra­to­ris que ens poden cer­ti­fi­car com a esta­bli­ments Covid-free després de fer les pro­ves per­ti­nents. Així es podria reo­brir un canal de comer­ci­a­lit­zació fona­men­tal per als gelats i altres pro­duc­tes dolços ja empa­que­tats i sub­mi­nis­trats direc­ta­ment des de les gela­te­ries, ja que actu­al­ment se’n poden com­prar en super­mer­cats, en fle­ques, a les boti­gues de lla­mi­na­du­res, fet que con­si­de­rem un greuge com­pa­ra­tiu res­pecte a nosal­tres.
Garan­tei­xen que no hi haurà con­sum dins de l’esta­bli­ment?
Natu­ral­ment! Actu­al­ment, a tot l’Estat, hi ha forns o fle­ques on s’ha col·locat clara­ment una bar­rera, amb tau­les o amb cadi­res, que impe­deix acce­dir a la zona de res­tau­ració, és a dir, on els cli­ents s’asseu­rien i farien el cafè, i només es ser­veix al tau­lell, i si vols un cafè te’l pots empor­tar. El mateix passa a les pas­tis­se­ries. Poden tenir obert i ser­vir des del tau­lell, que és el que fan la immensa majo­ria. En canvi, nosal­tres això no ho podem fer. Així, ¿pots anar a com­prar un pastís o un cafè per empor­tar, i no pots com­prar un gelat arte­sa­nal al tau­lell i empor­tar-te’l? No crec que sigui just.
A més, ara ve el bon temps, que és l’època de més fac­tu­ració.
Exacte. Cre­iem que la situ­ació s’hau­ria d’acla­rir el més aviat pos­si­ble perquè, per a tot el sec­tor dels gelats, carac­te­rit­zat per una forta esta­ci­o­na­li­tat, aquests mesos que ara comen­cen repre­sen­ten el període en què la fac­tu­ració anual està més con­cen­trada. per tant, una pro­lon­gació de la res­tricció no per­me­tria la recu­pe­ració dels danys que està sofrint el sec­tor, amb la con­següent pèrdua enorme de llocs de tre­ball.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.