Opinió

El teletreball revoluciona la feina

La implantació de manera accelerada d’eines digitals per facilitar la feina des de la llar marcarà un abans i un després en l’àmbit laboral

Bona part d’aque­lles empre­ses que es van aco­llir a ERTO a prin­cipi d’aquesta crisi sanitària, que malau­ra­da­ment tan­tes vides s’ha empor­tat i que encara no hem tan­cat, estan allar­gant els expe­di­ents com a mínim unes set­ma­nes més. I encara que hi ha sec­tors més afec­tats que d’altres, mol­tes espe­ren que l’arri­bada de l’ano­me­nada nova rea­li­tat els ator­gui una mica més de visi­bi­li­tat en el seu negoci i, per extensió, en les seves neces­si­tats labo­rals. ERTO, bor­ses d’hores, per­mi­sos espe­ci­als, vacan­ces, dis­tri­bució irre­gu­lar de temps de feina, etc. són ins­tru­ments que han uti­lit­zat les empre­ses en les últi­mes set­ma­nes, en major o menor mesura, per adap­tar-se a la situ­ació excep­ci­o­nal en què ens tro­bem.

Mal­grat tot això, la gran revo­lució d’aquesta crisi en el camp labo­ral ha estat, sens dubte, el tele­tre­ball. La implan­tació de manera acce­le­rada d’eines digi­tals per faci­li­tar la feina des de la llar mar­carà un abans i un després en l’àmbit labo­ral. Hem des­co­bert com és de còmode posar-se a tre­ba­llar sense l’obli­gació d’anar a l’ofi­cina i estal­viar-nos, entre altres coses, pesats des­plaçaments. Evi­dent­ment, la situ­ació en bona part és rever­tirà i tor­na­rem a les cadi­res i tau­les que vam dei­xar deso­cu­pa­des el 14 de març, però les empre­ses han pogut tas­tar que el tele­tre­ball fun­ci­ona i en molts casos -no sem­pre, això ho hem de tenir molt clar- és una alter­na­tiva via­ble a altres for­mes d’orga­nit­zar-se. El depar­ta­ment de recur­sos humans serà clau en aquest procés i pas­sarà a tenir un paper estratègic en totes les orga­nit­za­ci­ons.

Les con­seqüències que tindrà això seran grans i, a par­tir d’aquí, s’hau­ran de bus­car eines per enfor­tir i cohe­si­o­nar els equips de tre­ball per no caure en un exces­siu indi­vi­du­a­lisme. Mal­grat l’avenç de les tec­no­lo­gies digi­tals, el con­tacte humà enfor­teix les rela­ci­ons i faci­lita la feina con­junta. Tot­hom sap que, per exem­ple, quan un arriba a una nova feina l’escalf dels nous com­panys és clau per acon­se­guir una inte­gració d’èxit. Com també ho és aquest suport directe davant de rep­tes espe­ci­al­ment cos­to­sos que de forma més o menys regu­lar tots hem d’afron­tar al lloc de tre­ball.

Amb menys con­tacte per­so­nal, la comu­ni­cació tindrà encara més importància i, per aquells que lide­rin equips, serà una habi­li­tat cada cop més necessària per acon­se­guir tras­pas­sar la pan­ta­lla. Una més gran pre­o­cu­pació pels col·labo­ra­dors i una sos­te­ni­bi­li­tat en el temps de les tas­ques a desen­vo­lu­par són valors que gua­nya­ran pes en l’àmbit labo­ral del futur. Com també ho farà la for­mació digi­tal des­ti­nada a donar a conèixer les últi­mes inno­va­ci­ons telemàtiques que amb regu­la­ri­tat ens pre­sen­tarà la nos­tra empresa.

Encara falta temps per a un retorn mas­siu de tre­ba­lla­dors a les ofi­ci­nes. Les mesu­res de segu­re­tat implan­ta­des per mol­tes empre­ses man­tin­dran encara una part impor­tant de la plan­ti­lla tre­ba­llant des de casa fins a, com a mínim, després de l’estiu. La incor­po­ració serà esgla­o­nada, a mesura que es vagin implan­tant les mesu­res necessàries per mini­mit­zar els ris­cos. També serà essen­cial el retorn d’altres ser­veis ara atu­rats i que són fona­men­tals per repren­dre les acti­vi­tats amb nor­ma­li­tat, com les esco­les i la res­tau­ració. No obs­tant això, quan arribi aquest retorn anirà acom­pa­nyat també d’una reflexió més pro­funda sobre les noves mane­res de tre­ba­llar que hem posat en pràctica aques­tes últi­mes set­ma­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.