Editorial

Editorial

El moment de la nova indústria

Cada dia es parlarà més de robòtica, d’intel·ligència artificial, d’impressió 3D, de la internet de les coses i de la governança de dades

Aquesta crisi sanitària pro­vo­cada per la pandèmia de la covid-19 ha posat en evidència algu­nes for­ta­le­ses, però també cer­tes man­can­ces de la indústria cata­lana, i també de l’Estat i d’altres països veïns. Hem obser­vat que en un moment de gran difi­cul­tat, si es col·labora arri­ben els fruits. Per això, durant les últi­mes set­ma­nes, hem pogut veure que aquesta forma col·labo­ra­tiva ha estat àgil i versàtil. A tall d’exem­ple -hi ho expli­quem en el repor­tatge cen­tral de L’Econòmic-, diver­ses fir­mes de mobles s’han unit per fer mam­pa­res, o un con­sorci del sec­tor de la llum ha estat capaç de crear res­pi­ra­dors. La crisi sanitària ha mobi­lit­zat pimes que, de manera con­junta, han estat capa­ces de crear dis­po­si­tius i eines per com­ba­tre la pandèmia, però també ha fet visi­ble les feble­ses del tei­xit pro­duc­tiu.

Segu­ra­ment, hi ha molts motius que expli­ca­rien per què a Cata­lu­nya no es fabri­ca­ven alguns pro­duc­tes essen­ci­als neces­sa­ris per al sec­tor de la salut. També es podria recor­dar que, en el fons, les transac­ci­ons econòmiques res­po­nen a la llei de l’oferta i la demanda. Però, cer­ta­ment, en dècades pas­sa­des, s’havia vist bé que la Xina, la fàbrica del món, produís allò que no es feia aquí per un tema de cos­tos i perquè, segons molts, “tots ho fan allà.” A Ale­ma­nya, que té una passió per pro­duir tot el que puguin dins del seu país, casu­al­ment, la crisi sanitària els ha pas­sat una mica de cos­tat.

Des d’Europa, es va donar cen­tra­li­tat al deute i la reducció del dèficit i pot­ser es va ofe­gar la capa­ci­tat d’inversió per acce­le­rar el pas cap a la indústria 4.0. Ara, un cop s’acabi la crisi sanitària, serà el moment d’acce­le­rar la nova indústria i, pot­ser també, d’ali­men­tar el debat sobre si una part de la pro­ducció que s’exter­na­lit­zava podria tor­nar a casa. Això repor­ta­ria més llocs de tre­ball en un moment en què la pre­visió de l’atur es dis­para. És evi­dent que els temps can­vien i, per tant, la tec­no­lo­gia, també. Per això, cada dia es par­larà més de robòtica, d’intel·ligència arti­fi­cial, d’impressió 3D, de la inter­net de les coses i de la gover­nança de dades. Des del Depar­ta­ment d’Empresa i Conei­xe­ment, ja es diu que en una pri­mera fase entra­rem en una política indus­trial d’emergència fins al 2021, carac­te­rit­zada per injec­tar liqui­di­tat a les pimes. L’altre gran repte del govern serà la insistència en la neces­si­tat de poten­ciar la nova indústria del futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.