Focus

ÀNGELS CHACÓN

CONSELLERA D’EMPRESA I CONEIXEMENT DE LA GENERALITAT

“Si ens oblidem de les pimes i dels autònoms, l’atur serà insuportable”

Els 9 milions d’ajuts directes destinats als establiments de comerç es van esgotar en set hores
Treballem amb sis grups de turisme per poder acreditar la seguretat en salut als locals
Amb l’aprovació del pressupost, podrem dotar de recursos el pla per adequar el sector de l’automoció
Estem en espera de rebre la resposta de la direcció de Nissan al Japó per l’oferta que vam fer
Com més invertim en el sector productiu, menys invertirem en protecció social

La con­se­llera diu que els 16.000 mili­ons que enviarà l’Estat a les comu­ni­tats autònomes són insu­fi­ci­ents perquè la major part no arri­ba­ran als sec­tors més afec­tats.

Creu que des de l’inici del con­fi­na­ment s’hau­ria pogut fer alguna cosa més per no dei­xar caure tant l’eco­no­mia?
Par­tint de la base que aquesta pandèmia és simultània i glo­bal, hem de garan­tir la salut de les per­so­nes. Evi­dent­ment, això demana reduir l’acti­vi­tat econòmica, però també és evi­dent que hi hau­ria d’haver més mesu­res, més ajuts des­ti­nats al tei­xit pro­duc­tiu i sobre­tot a les pimes i als autònoms. A Cata­lu­nya, el 95% de les empre­ses tenen menys de deu tre­ba­lla­dors. Les pimes por­ten la p de per­so­nes, però ara la majo­ria de les per­so­nes no poden sobre­viure perquè els seus ingres­sos estan atu­rats. Per tant, la com­pa­ti­bi­li­tat entre pre­ser­var vides i pre­ser­var empre­ses només té una solució: posar moratòria al paga­ment d’impos­tos i injec­tar diners per sal­var les empre­ses.
Ara que les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment cauen en picat i l’atur es dis­para, pensa que el més impor­tant és sal­var les empre­ses sigui com sigui?
El més impor­tant és sal­var les vides i tre­ba­llar amb segu­re­tat. Ara bé, el que no hem d’obli­dar és tot el gruix d’empre­ses i autònoms que gene­ren riquesa i ocu­pació. Si nosal­tres no som cons­ci­ents d’això, l’atur serà insu­por­ta­ble. Per què? El nos­tre tei­xit pro­duc­tiu és molt diver­si­fi­cat, amb molta petita i mit­jana empresa, molt autònom i molt sec­tor ser­veis. No som un ter­ri­tori de mul­ti­na­ci­o­nals, tot i que n’hi ha mol­tes. La clau és que el 94,8% del nos­tre tei­xit empre­sa­rial són pimes.
El govern de l’Estat ha anun­ciat un fons de 16.000 mili­ons d’euros per a les comu­ni­tats autònomes, 6.000 dels quals diu que es dis­tri­bui­ran aviat. Serà sufi­ci­ent?
La major part d’aquesta par­tida anirà des­ti­nada a des­pesa sanitària i social. Ens caldrà una altra par­tida, amb urgència, des­ti­nada a la pro­tecció sec­to­rial. Per exem­ple, el turisme, que repre­senta el 12% del PIB i el 14% de la nos­tra ocu­pació. Aquest sec­tor neces­sita un ajut directe. Gai­rebé hauríem de par­lar d’un res­cat. Aquest diven­dres, vam tenir la pri­mera reunió de la comissió per a la reac­ti­vació econòmica i social, de la qual el vice­pre­si­dent Pere Ara­gonès és el pre­si­dent i jo, la vice­pre­si­denta. El prin­ci­pal objec­tiu és evi­tar que les empre­ses tan­quin.
El turisme ja ha tin­gut molts ERTO.
Cal enten­dre que el sec­tor està total­ment tan­cat. Els seus esta­bli­ments no poden obrir ni encara que ho vul­guin. No fun­ci­o­nen les com­pa­nyies aèries i no sabem fins quan no es tor­na­ran a nor­ma­lit­zar. És bàsic que aquest sec­tor rebi aju­des direc­tes.
Tre­ba­lleu en algun pla d’acció per reac­ti­var-lo?
El depar­ta­ment ha repar­tit aju­des direc­tes. I malau­ra­da­ment, tant el sec­tor del turisme com el del comerç van esgo­tar aquests recur­sos en poques hores. Els ajuts del sec­tor del comerç es van dis­si­par en set hores i la pri­mera con­vo­catòria per al món del turisme es va repar­tir també en dos dies. La nos­tra estratègia és donar ajuts imme­di­ats al sec­tor.
Tre­ba­lleu en alguna estratègia con­creta més?
Estem tre­ba­llant amb pro­to­cols de segu­re­tat amb sis grups –els hotels, els càmpings, el turisme rural, els apar­ta­ments turístics i els res­tau­rants i altres acti­vi­tats turísti­ques– perquè tin­guin l’acre­di­tació de locals segurs. Ho fem amb la reco­ne­guda empresa de cer­ti­fi­cació ale­ma­nya TÜV SÜD.
I qui­nes cam­pa­nyes poten­ci­a­reu a curt i mitjà ter­mini?
Par­lem amb tot el sec­tor. Bàsica­ment volem anar a bus­car turis­tes de pro­xi­mi­tat, sobre­tot de Cata­lu­nya i dels països del vol­tant. També estem tre­ba­llant l’estratègia a llarg ter­mini. Fins ara buscàvem poten­ciar més la des­pesa que la quan­ti­tat, la diver­si­tat o el turisme cul­tu­ral. Ara ho hau­rem de refor­mu­lar, perquè hi ha un ele­ment que no con­trolàvem, que és la pro­tecció, la segu­re­tat, la higi­ene i la salut per al turista.
Les línies aèries pas­sen un moment molt difícil. Hi ha alguna acció con­creta per aju­dar Vue­ling, ja que lidera el 30% dels vols del Prat?
És cert que ho pas­sen molt mala­ment, però caldrà veure en l’àmbit inter­na­ci­o­nal quins pas­sos es van fent perquè puguin començar a ope­rar les rutes esta­bler­tes. Per nosal­tres, a part de tot el turisme que venia d’Europa, també era impor­tant l’asiàtic i el nord-ame­ricà, entre altres mer­cats.
A més de l’afec­tació del turisme vaca­ci­o­nal també se’n res­sen­tirà molt el de con­gres­sos i con­ven­ci­ons, ja que Bar­ce­lona és una gran potència en l’àmbit mun­dial en aquesta cate­go­ria.
Hem acon­se­guit sal­var un 85% dels con­gres­sos que esta­ven pro­gra­mats per enguany. El que passa és que tam­poc sabem gaire bé el que aca­barà pas­sant a la tar­dor. No sabem si hi haurà algun rebrot de la malal­tia, si el trànsit de per­so­nes inter­con­ti­nen­tals haurà tor­nat a la nor­ma­li­tat... La veri­tat és que hi ha molts dub­tes.
El comerç és l’altre gran afec­tat. Qui­nes pèrdues set­ma­nals repre­senta la no acti­vi­tat?
Cada set­mana es dei­xen de fac­tu­rar 525 mili­ons d’euros en el sec­tor comerç. Això aboca molta gent a haver de tan­car. Els 9 mili­ons d’aju­des que hem donat al sec­tor del comerç es van esgo­tar en set hores.
És evi­dent que caldrà fer més con­vo­catòries. N’hi ha alguna més de pre­vista?
És clar que ho hau­rem de reforçar. Ja tre­ba­llem amb el govern per deter­mi­nar les pri­o­ri­tats per reac­ti­var la recu­pe­ració econòmica. És evi­dent que hau­rem de des­ti­nar més recur­sos, a aquest sec­tor i a d’altres. Quan no hi havia pres­su­pos­tos teníem un llast, però ara, des de dilluns pas­sat, quan van ser ofi­ci­als, caldrà acce­le­rar la dotació de nous recur­sos.
Per tant, ara la bata­lla serà veure com les par­ti­des es reas­sig­nen per depar­ta­ments.
El meu depar­ta­ment tre­ba­lla amb Vice­pre­sidència i Eco­no­mia per defi­nir les pri­o­ri­tats, veure quins fons podem reco­llir de la Comu­ni­tat Euro­pea i de l’Estat espa­nyol. Si fins ara les pri­o­ri­tats eren per a Salut, ara s’haurà de com­ple­men­tar amb altres sec­tor pro­duc­tius. Com més inver­tim en el tei­xit pro­duc­tiu, menys hau­rem d’inver­tir en des­pesa social.
Un dels sec­tors més tocats és el d’auto­moció. D’una banda, les ven­des han cai­gut un 97% a l’abril i, de l’altra, Nis­san ha anat a la vaga. Hi ha el temor que la fàbrica japo­nesa tan­qui a Cata­lu­nya?
El sec­tor de l’auto­moció ja ens pre­o­cu­pava abans del la covid-19 per diver­sos motius, sobre­tot per la inte­gració de les noves tec­no­lo­gies. A més, cal tenir pre­sent que el sec­tor està for­mat per 143.000 llocs de tre­ball direc­tes i indi­rec­tes, que repre­sen­ten més del 10% del PIB català. Abans de la pandèmia, ja vam fer un estudi d’impacte per veure què supo­sa­ria el pas al motor elèctric en la fabri­cació de l’automòbil. Vam fer un mapatge com mai s’havia fet a Cata­lu­nya, amb més de 1.500 empre­ses. Vam ana­lit­zar, no només el que supo­sava la inte­gració de les noves tec­no­lo­gies, sinó també el com­pli­ment de la nor­ma­tiva de la fabri­cació de vehi­cles de com­bustió fins a l’any 2040. Hem d’anar avançant. La con­clusió és que vam tro­bar 24 empre­ses que esta­ven molt toca­des. Però, a més, vam detec­tar que si no fèiem res abans de cinc anys, 211 empre­ses tenien una alta pro­ba­bi­li­tat de des­a­parèixer. A par­tir d’aquí, vam posar en marxa el pla del sec­tor d’auto­moció, al qual només fal­tava dotar-lo de pres­su­post. Ara espero que ho puguem fer.
Pre­o­cupa espe­ci­al­ment la situ­ació de Nis­san?
Sí. Fa molts mesos que par­lem amb la direcció de la firma a Cata­lu­nya. L’any pas­sat hi va haver can­vis en la direcció de l’auto­mo­bilística. Vam pre­sen­tar una oferta a la direcció de Nis­san al Japó –s’ha de fer a través del Minis­teri d’Indústria-. Nosal­tres insis­tim que les plan­tes ubi­ca­des a Cata­lu­nya seguei­xen sent com­pe­ti­ti­ves i interes­sants per a l’empresa. Hau­rem de veure com evo­lu­ci­ona.
Però hi ha con­tac­tes fluïts de la Gene­ra­li­tat amb l’empresa?
Amb la direcció de Bar­ce­lona els con­tac­tes són per­ma­nents, però la que deci­deix és la direcció del Japó. Ara estem en espera de rebre la res­posta a l’oferta que vam fer nosal­tres fa uns mesos.
Un cop aca­bada la crisi sanitària, creu que el sec­tor de la indústria haurà de fer el salt cap a la digi­ta­lit­zació i cap a la indústria 4.0?
Sí, però he de dir que la nova indústria ja ho poten­ci­ava i que fa més d’un any, ja alertàvem de les con­seqüències si no ens posàvem al dia. La covid-19 ho està acce­le­rant. Fins ara, ja estàvem molt posats a esti­mu­lar la indústria 4.0, però de vega­des teníem la sen­sació que estàvem pre­di­cant al desert.
Veient que el turisme i el comerç estan tan mala­ment, podem pen­sar que la indústria, quan es torni a la nor­ma­li­tat, en sor­tirà més ben parada.
La indústria té dos perills molt grans: la incer­tesa per les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment i la demanda. Si no hi ha demanda, no es pot fer res. I de ben segur que es veurà afec­tada, perquè ha dis­minuït el poder adqui­si­tiu i la falta de mobi­li­tat de les per­so­nes, que alen­ti­ran de ben segur la fac­tu­ració. No serà obrir l’inter­rup­tor i posar-se en marxa tot. A més, hi ha coses que no con­tro­lem, com l’evo­lució del virus, la sen­sació de por o la incer­tesa de cara al futur imme­diat.
Creu que el govern de l’Estat ha ges­ti­o­nat bé el con­fi­na­ment?
Crec que la cen­tra­lit­zació no és el model ade­quat. En una situ­ació d’emergència, com més pro­pera és l’admi­nis­tració, millor, perquè coneix els aspec­tes sociològics i biogràfics de la rea­li­tat del ter­ri­tori. També es gua­nya capa­ci­tat de reacció envers la població. Els que hem estat en un ajun­ta­ment ho sabem molt bé, això. Han cen­tra­lit­zat unes com­petències que ja feia molts anys que teníem a Cata­lu­nya, que som els que conei­xem millor la nos­tra rea­li­tat soci­o­sa­nitària. En tot cas, com a molt el govern de l’Estat podria haver fet la coor­di­nació. Per tant, per conei­xe­ment, per imme­di­a­tesa i per capa­ci­tat de reacció, la cen­tra­lit­zació no ha estat efi­ci­ent. A Ale­ma­nya, s’ha fet amb total col·labo­ració amb els lands. També soc molt crítica amb les mesu­res de pro­tecció per als nos­tres tei­xits empre­sa­ri­als. Hi ha hagut molta con­fusió a l’hora de publi­car la infor­mació. Recordo el famós decret del dilluns de Pas­qua, que va sor­tir a les 23.30 h, i els sec­tors empre­sa­ri­als i els tre­ba­lla­dors no sabien si l’endemà havien d’anar a tre­ba­llar o no.
Les elec­ci­ons cata­la­nes hau­rien de ser a la tar­dor o més enda­vant, si no actua abans el Tri­bu­nal Suprem?
Ara tenim una urgència sanitària i econòmica. La gent no està per fer elec­ci­ons. Els ciu­ta­dans ens dema­nen que des de l’admi­nis­tració tre­ba­llem junts, coor­di­nats i de manera sin­cera. No sabem què farà el Tri­bu­nal Suprem, però ningú enten­dria que ara haguéssim de fer unes elec­ci­ons quan hi ha altres pri­o­ri­tats.
Donat el cas, s’esta­ria plan­te­jant la pos­si­bi­li­tat de pre­sen­tar can­di­da­tura en el seu par­tit?
En aquests moments, no tinc les elec­ci­ons en el marc men­tal, perquè en un depar­ta­ment com aquest no podria con­cen­trar-me en la meva feina. Jo no seré mai can­di­data de res fins que hi hagi un pro­ce­di­ment democràtic que m’escu­lli. Ens hem de creure la democràcia en tots els nivells, i jo me la crec. Per a mi, més impor­tant que for­mar part d’una can­di­da­tura o d’una altra és veure quin pro­jecte es vol defen­sar. No són les per­so­nes, sinó el con­tin­gut allò que és més impor­tant. Venen mol­tes trans­for­ma­ci­ons, hem d’expli­car molt clar a la gent què volem defen­sar i quin tipus de país volem. A ningú se li escapa que soc inde­pen­den­tista, però és molt impor­tant que expli­quem molt bé a la gent quin tipus de país volem.

Jornades maratonianes des de casa

R.R.

Maria Àngels Chacón i Feixas (Igualada, 1968) és va llicenciar en dret per la UB i es va formar a més en comerç internacional. El 2011 va fer el pas a la política i va ser regidora a la capital de l’Anoia, inicialment com a independent, però després, integrada al PDeCAT. Des del juny del 2017 fins al maig del 2018, va ser directora general d’Indústria a la Generalitat, abans de ser nomenada consellera d’Empresa i Coneixement.

Des del 12 de març, fa gairebé dos mesos, Àngels Chacón està confinada a casa, a Igualada, amb dos fills. La jornada és “maratoniana”, diu. El dia el passa enganxada al mòbil i al portàtil per coordinar-se amb les secretaries d’Empresa i Coneixement i les tretze direccions generals del seu departament, la majoria molt tocades per la crisi econòmica en què ja estem immersos. “Abans d’entrar en política ja estava acostumada a anar pel món amb el portàtil a la maleta”, sentencia.

A part de coordinar-se amb el departament parla amb molts sectors que li expliquen la crua situació dels seus establiments. “Cal donar respostes al sector productiu, és urgent”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.