Gran angular

La llei sobre protecció d’oliveres monumentals obté el consens del sector

Les 25 esmenes introduïdes, i la majoria acceptades, situen la norma a les portes de l’aprovació Les sancions encara es consideren altes

Els productors demanen que s’acoti al màxim la definició d’aquest tipus d’arbres

Lo Parot fa 8 metres d’alçada i el perímetre de la seva soca en fa 15. És una de les mol­tes oli­ve­res mil·lenàries del país. Situ­ada als afo­res d’Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, va ser decla­rada arbre monu­men­tal. Asse­gu­ren els habi­tants de la zona que lo Parot és l’arbre més vell de Cata­lu­nya, amb uns 2.000 anys de vida. Estem al davant d’un bé natu­ral que, a més, és d’una vari­e­tat des­co­ne­guda avui dia, l’Olea euro­paea. Aquesta oli­vera i milers d’altres, i sobre­tot els page­sos que en tenen cura i en són pro­pi­e­ta­ris, neces­si­ta­ven una llei que pro­tegís tant l’arbre com a ells matei­xos.

La Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya (FCAC) va cri­ti­car, el juliol pas­sat, la pro­posta de llei de pro­tecció d’oli­ve­res monu­men­tals. La FCAC va com­parèixer al Par­la­ment per mos­trar la seva dis­con­for­mi­tat, mal­grat com­par­tir l’objec­tiu final, que no és altre que pro­te­gir el patri­moni natu­ral del país. Alhora, els alcal­des del Baix Ebre i del Montsià i grups eco­lo­gis­tes també feien arri­bar la seva pre­o­cu­pació al síndic de greu­ges: la tra­mi­tació par­la­mentària havia acce­le­rat l’espoli d’oli­ve­res ances­trals.

Aspec­tes clau.

Antoni Gal­ce­ran, res­pon­sa­ble d’oli d’oliva de la FCAC, lamenta que la pro­posta de llei és pre­sentés “sense haver con­sul­tat amb el sec­tor pro­duc­tor”, ja que: “Som nosal­tres els més afec­tats.” Segons ell, quan es parla d’espoli per arren­car o ven­dre aques­tes oli­ve­res no es pensa que “si pre­ci­sa­ment són on són és gràcies als page­sos que les han cui­dat i man­tin­gut fina ara”.

La FCAC con­si­dera que la pro­posta de llei que es va pre­sen­tar l’estiu pas­sat tenia un plan­te­ja­ment san­ci­o­na­dor i millo­ra­ble. La Fede­ració denun­ci­ava que tenia tres aspec­tes clau que s’havien de millo­rar: la defi­nició d’oli­vera monu­men­tal en base a cri­te­ris menys arbi­tra­ris, les san­ci­ons pre­vis­tes i la neces­si­tat d’esta­blir una con­tra­pres­tació econòmica per als pro­pi­e­ta­ris que per­meti cobrir els cos­tos deri­vats del man­te­ni­ment d’aquest patri­moni natu­ral.

Les coo­pe­ra­ti­ves del sec­tor de l’oli des­ta­quen que les fin­ques d’oli­vera es tro­ben en perill d’aban­do­na­ment a causa de la baixa ren­di­bi­li­tat. Asse­nya­len que si no es per­me­ten millo­rar les plan­ta­ci­ons i s’impo­sen san­ci­ons clara­ment desor­bi­ta­des, el risc d’aban­do­na­ment creix. En aquest sen­tit, Gal­ce­ran lamenta que, tot i que “la pro­posta de llei situ­ava les mul­tes en mig milió d’euros i final­ment la xifra ha pas­sat a ser de san­ci­ons de fins a 48.000 euros, con­ti­nuen sent quan­ti­tats exa­ge­ra­da­ment ele­va­des per al sec­tor”.

Veu i vot.

“El plan­te­ja­ment del legis­la­dor, que dona per fet que l’oli pro­ce­dent d’oli­ve­res monu­men­tals es comer­ci­a­lit­zarà a un import supe­rior a la resta indica un des­co­nei­xe­ment del mer­cat i del camp, perquè s’ha de tenir en compte que una oli­vera monu­men­tal és un arbre vell i que, per tant, pro­du­eix menys fruits. A més, enguany, per exem­ple, el preu de l’oli ha cai­gut a causa de la molta pro­ducció que hi va haver l’any pas­sat, fet que coin­ci­deix amb la impo­sició d’aran­zels del 25% per part dels EUA a l’oli d’oliva pro­ce­dent de l’Estat espa­nyol, que ens situa en des­a­van­tatge res­pecte als com­pe­ti­dors”, diu Gal­ce­ran.

La FCAC, Unió de Page­sos de Cata­lu­nya i l’Asso­ci­ació de Coo­pe­ra­ti­ves de l’Oli del Baix Ebre i Montsià –ter­ri­to­ris on es tro­ben la majo­ria d’oli­ve­res monu­men­tals– van recla­mar als polítics ser escol­tats per arri­bar a un con­sens. El resul­tat de mesos de con­ver­ses ha estat que la majo­ria de les vint-i-cinc esme­nes al pro­jecte de llei que van defen­sar les tres enti­tats han estat reco­lli­des en el dic­ta­men que la Comissió de Ter­ri­tori del Par­la­ment va apro­var el 19 de febrer pas­sat. Entre les deman­des accep­ta­des des­ta­quen, a més de la rebaixa en les san­ci­ons, la inclusió d’asse­gu­rar els recur­sos públics per al man­te­ni­ment de les oli­ve­res monu­men­tals, limi­tar la pro­tecció a aquest tipus d’arbres mil·lena­ris, per­me­tre el seu rea­gru­pa­ment dins la pròpia explo­tació i les tas­ques habi­tu­als del con­reu de l’oli­vera –com l’esporga de fruc­ti­fi­cació– i que el Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura sigui tin­gut en compte en el des­ple­ga­ment de la llei.

Des del sec­tor se segueix recla­mant que la llei incor­pori un pres­su­post mínim d’ajut per a aquests oli­ve­rars d’un mínim anual d’1,2 mili­ons d’euros per a la seva pro­tecció i man­te­ni­ment, i que repre­sen­tants del sec­tor agrari “tin­guin veu i vot quan es des­ple­gui la llei”. Estava pre­vist que la norma entrés al Par­la­ment entre el 18 i el 19 de març. L’emergència sanitària no ho ha fet pos­si­ble. “Espe­rem que es pugui apro­var abans d’aca­bar la legis­la­tura”, indica Gal­ce­ran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.