Focus

El virus obliga el comerç a refer el seu full de ruta

Les normatives per al desconfinament marquen el futur immediat del sector Serà essencial transmetre que la salut del client està garantida

“L’ajut de les administracions ha d’arribar amb rapidesa”, reclama Santiago Pagès
“Caldrà redefinir processos, plantilles i negocis”, alerta Martín Vivancos

Era pre­vi­si­ble que el comerç electrònic s’anotés un incre­ment durant les set­ma­nes de con­fi­na­ment per la covid-19, ja que aquesta moda­li­tat de com­pra es va con­ver­tir en l’única via per adqui­rir tot allò que no es trobés als esta­bli­ments oberts, els con­si­de­rats com a ser­vei essen­cial. La qüestió, davant la “nova nor­ma­li­tat”, se cen­tra a esbri­nar si aquest incre­ment s’esta­bi­lit­zarà o part dels nous cli­ents retor­na­ran al canal pre­sen­cial quan fina­litzi el con­fi­na­ment. Aquest neguit del sec­tor se suma a les mesu­res d’obli­gat com­pli­ment que hau­ran d’incor­po­rar els esta­bli­ments per tor­nar a aixe­car la per­si­ana.

“Estem en un moment d’excep­ci­o­na­li­tat i això pro­vo­carà que després no serà blanc o negre, sinó que tro­ba­rem els dos colors bar­re­jats. La nova situ­ació gene­rarà can­vis brus­cos i, alhora, serà un acce­le­ra­dor d’altres que ja s’esta­ven pro­duint. De moment, però, entra­rem en una mena de ree­du­cació de les rela­ci­ons soci­als i el comerç, entre altres sec­tors, haurà de redis­se­nyar els ser­veis que ofe­ria fins ara”, asse­gura Martín Vivan­cos, pro­fes­sor de màrque­ting i espe­ci­a­lista en retail d’EADA Busi­ness School.

Des­co­brir opor­tu­ni­tats.

La majo­ria d’experts asse­nya­len que molts petits nego­cis ja no tor­na­ran a obrir por­tes perquè no podran fer front a unes mesu­res d’afo­ra­ment estric­tes. Per Vivan­cos, “és l’hora de redis­se­nyar el full de ruta del negoci i veure on podem tro­bar l’opor­tu­ni­tat per con­ti­nuar”. Un exem­ple, comenta Vivan­cos, seria “el d’un res­tau­rant, que a par­tir d’ara haurà de con­ser­var la distància social entre cli­ents i, per tant, reduirà l’afo­ra­ment i els ingres­sos. Una manera de sor­tir-se’n seria ofe­rir plats per endur o per por­tar a domi­cili”.

Can­viarà la “nova nor­ma­li­tat” el model de comerç a les ciu­tats? Per a San­ti­ago Pagès, pre­si­dent de la Comissió de Retail del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Bar­ce­lona, “aquesta és una qüestió incerta i dependrà del que es faci a par­tir del des­con­fi­na­ment”: “El que és clar, però, és que si volem con­ser­var el nos­tre model de comerç urbà de pro­xi­mi­tat, l’admi­nis­tració ha d’aju­dar el sec­tor perquè això sigui així.” “Entrem forçosa­ment en una fase d’inver­si­ons i des­pe­ses, obli­gats per la situ­ació i les nor­ma­ti­ves”, diu Pagès, que alhora cri­tica el fet que s’hagi permès que el con­fi­na­ment hagi sig­ni­fi­cat un moment d’or per al comerç electrònic. “Se li ha permès ven­dre de tot, sense posar cap res­tricció a pro­duc­tes, tal com s’ha fet en altres països”, asse­nyala.

Més que de trans­for­mació digi­tal del sec­tor, Pagès des­taca que el que ha de fer el comerç és no dei­xar d’estar con­nec­tat amb el seu cli­ent, a través d’apli­ca­ci­ons, web o tru­cada de telèfon “per dema­nar-li si li cal res”. De fet, això ja ho va posar en marxa el petit comerç de pro­xi­mi­tat que, un cop con­fi­nats, anun­ci­ava en apa­ra­dors i per­si­a­nes on se’ls podia tro­bar.

Tan­ma­teix, Pagès reclama que l’ajut de les admi­nis­tra­ci­ons al sec­tor hau­ria d’arri­bar amb cele­ri­tat per evi­tar una des­feta. “Abans de la crisi de la covid-19, el comerç ja estava en perill. Ara ho està encara més, sobre­tot si tenim en compte que ara per ara gai­rebé 20 mili­ons de per­so­nes depe­nen de les pres­ta­ci­ons de l’Estat”. Per sort, asse­gura Pagès, “el món del comerç sem­pre s’ha sabut adap­tar a noves situ­a­ci­ons”.

La “nova nor­ma­li­tat” obli­garà a modi­fi­car les pre­vi­si­ons de ven­des per al 2020. Més enllà, el futur és incert i dependrà de mol­tes vari­a­bles. Per tant, segons Vivan­cos, “el post­co­vid-19 sig­ni­fi­carà rede­fi­nició de pro­ces­sos, rees­truc­tu­ració de plan­ti­lles i rein­venció del mateix negoci”. La pandèmia, asse­gura, pro­vo­carà “grans can­vis estruc­tu­rals en els sec­tors més afec­tats, com el turístic, el de la res­tau­ració o el del lleure i l’oci, però obli­garà a una trans­for­mació gene­ral”. Acon­se­lla “ser pro­ac­tius des del pri­mer dia i fer els can­vis neces­sa­ris, perquè les empre­ses hau­ran de demos­trar fins a quin punt estan dis­po­sa­des a aju­dar les per­so­nes, a vet­llar per la seva segu­re­tat en salut”: “Aquesta serà la nova experiència de com­pra que bus­carà el con­su­mi­dor.”

La segu­re­tat, bus­cada ja abans en les com­pres en línia, passa a ser impor­tantíssima ara també en el món pre­sen­cial i, per tant, segons Vivan­cos, “s’haurà de tenir cura que tota la cadena de sub­mi­nis­tra­ment del pro­ducte sigui real­ment segura, sanitària­ment par­lant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.