Opinió

L’IRPF en l’estat d’alarma per la covid-19

La decisió de no ajornar la presentació de declaracions ha suscitat reaccions en tots els àmbits. L’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals va manifestar la seva disconformitat al govern demanant-li més consideració i solidaritat amb els contribuents i queixant-se que les mesures fiscals adoptades per l’executiu no incorporessin un ajornament o una suspensió de les declaracions i autoliquidacions el venciment de les quals és immediat

Espa­nya, a diferència d’altres països, ha optat per la no sus­pensió dels ter­mi­nis per pre­sen­tar les auto­li­qui­da­ci­ons dels impos­tos. L’1 d’abril pas­sat va començar la cam­pa­nya de la decla­ració de la renda 2019 i en tres hores el web d’Hisenda estava total­ment col·lap­sar a causa de l’allau de sol·lici­tuds de devo­lu­ci­ons de la renda. En con­seqüència, és impor­tant que tin­guem pre­sent les nove­tats introduïdes per a l’exer­cici 2019.

Alguna de les modi­fi­ca­ci­ons més impor­tants, i que afec­ten la immensa majo­ria dels tre­ba­lla­dors són els can­vis dels requi­sits exi­gits per a l’obli­gació de tri­bu­tar en el cas de més d’un paga­dor, en aquest cas l’import aug­menta a 14.000 euros anu­als. També la rela­tiva a la manera de decla­rar els béns immo­bles, en què s’exi­geix un nivell de detall major res­pecte als con­cep­tes de des­pe­ses deduïbles i amor­tit­zació. Cal des­ta­car que per a l’exer­cici 2019 aug­menta l’import exempt dels guanys deri­vats de pre­mis, que serà de 20.000 euros. Un altre fet a tenir en compte és que des del 2019 poden estar exemp­tes part de les indem­nit­za­ci­ons dels con­trac­tes d’alta direcció a causa de la molt recent sentència del Tri­bu­nal Suprem del 5 novem­bre del 2019.

Final­ment, i a causa d’un informe de tri­buts, s’esta­bleix el cri­teri que en els casos d’adqui­sició a títol lucra­tiu es pot tenir en compte el valor d’adqui­sició decla­rat en l’impost sobre suc­ces­si­ons i dona­ci­ons a l’efecte de l’amor­tit­zació. Aquest cri­teri inter­pre­ta­tiu pot afec­tar la decla­ració de mili­ons de con­tri­bu­ents. Aquest informe va ser emès l’11 de novem­bre del 2019 i afa­vo­reix els pro­pi­e­ta­ris d’immo­bles que els des­ti­nen al llo­guer.

Tot i l’estat d’alarma decre­tat al país i contrària­ment al que cal­dria espe­rar, enguany no s’han can­viat les vies per pre­sen­tar la decla­ració en com­pa­ració amb les exis­tents per a l’exer­cici 2018, de manera que és pos­si­ble pre­sen­tar la renda de manera pre­sen­cial. Actu­al­ment, les ofi­ci­nes estan tan­ca­des, però es pre­veu la seva ober­tura durant aquest mes de maig. El tràmit es podrà efec­tuar a par­tir del 13 de maig amb cita prèvia (dis­po­ni­bles des del 5 de maig).

La decisió de no ajor­nar la pre­sen­tació de decla­ra­ci­ons ha sus­ci­tat reac­ci­ons en tots els àmbits. L’Asso­ci­ació Espa­nyola d’Asses­sors Fis­cals va mani­fes­tar la seva dis­con­for­mi­tat al govern dema­nant-li més con­si­de­ració i soli­da­ri­tat amb els con­tri­bu­ents i quei­xant-se que les mesu­res fis­cals adop­ta­des per l’exe­cu­tiu no incor­po­res­sin un ajor­na­ment o sus­pensió de les decla­ra­ci­ons i auto­li­qui­da­ci­ons el ven­ci­ment de les quals és imme­diat.

Més pre­sen­ta­ci­ons.

Des que ha començat la cam­pa­nya, el nom­bre de pre­sen­ta­ci­ons s’ha incre­men­tat subs­tan­ci­al­ment res­pecte a l’any ante­rior. Segons el govern un dels motius pels quals no s’ha suspès ni ajor­nat el ter­mini de pre­sen­tació de l’impost és perquè la ciu­ta­da­nia pugui rebre les devo­lu­ci­ons a què té dret, però sos­pi­tem que es deu a la impe­ri­osa neces­si­tat de sos­te­nir les des­pe­ses públi­ques en aquests moments tan com­pli­cats. D’altra banda, és cert que la majo­ria de decla­ra­ci­ons són pre­sen­ta­des de manera telemàtica i que aques­tes no es veu­rien de cap manera afec­ta­des per l’estat d’alarma ni pel con­fi­na­ment decre­tat.

No obli­dem que a pesar que la majo­ria de les decla­ra­ci­ons que es pre­sen­ten tenen un resul­tat a retor­nar, si fem balanç, l’impacte és favo­ra­ble a la hisenda pública. Aquest fet deixa entre­veure que la ciu­ta­da­nia serà la res­pon­sa­ble de sos­te­nir i supor­tar les difi­cul­tats econòmiques a què haurà de fer front l’Estat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.