Societat

Les escoles europees encaren la recta final del curs amb les portes obertes però amb mesures de prevenció

Itàlia i Irlanda no preveuen reobrir els centres abans de setembre, mentre que Catalunya ja permet certa activitat

La majo­ria d’esco­les euro­pees enca­ren la recta final del curs amb les por­tes ober­tes però amb mesu­res de pre­venció per la covid-19. Després que molts cen­tres envi­es­sin els alum­nes a casa al març, en les dar­re­res set­ma­nes estan tor­nant gra­du­al­ment a les aules a gran part d’Europa.

Seguint l’exem­ple de Dina­marca que va ser de les pri­me­res a reo­brir esco­les a l’abril, França, Ale­ma­nya, Por­tu­gal o el Regne Unit han reac­ti­vat l’acti­vi­tat esco­lar pre­sen­cial amb limi­ta­ci­ons. Per con­tra, Itàlia i Irlanda no pre­ve­uen fer-ho abans del setem­bre.

A Cata­lu­nya, les esco­les poden obrir en fase 2, i algu­nes ja ho han fet aquesta set­mana. L’Estat ho per­met en la deses­ca­lada, però la decisió està en mans de les auto­no­mies. Per exem­ple, a Galícia han deci­dit reo­brir, però a Anda­lu­sia no.

Els cen­tres cata­lans en els ter­ri­to­ris en fase 2, és a dir, a les comar­ques giro­ni­nes, Alt Piri­neu i Aran, Camp de Tar­ra­gona, Ter­res de l’Ebre, Cata­lu­nya Cen­tral, Alt Penedès i Gar­raf, han començat a obrir aquest dilluns.

Les ràtios seran d’entre 8 i 15 alum­nes, i es pre­veu més acti­vi­tat en els cur­sos que aca­ben cicle o per pre­pa­rar pro­ves. A les llars d’infants es per­me­ten cinc nens. Els sin­di­cats han car­re­gat en tromba con­tra el pla de reo­ber­tura del Depar­ta­ment d’Edu­cació.

Una reo­ber­tura que a França s’ha fet pro­gres­si­va­ment a par­tir de l’11 de maig. Els pri­mers van ser els estu­di­ants d’infan­til i dels pri­mers cur­sos de primària i en la segona set­mana de juny es pre­veu que tots els cen­tres esti­guin ja oberts amb el retorn a les aules dels alum­nes de secundària.

Segons les indi­ca­ci­ons del govern francès, les clas­ses no poden superar els 15 alum­nes, s’obliga a dei­xar una distància de segu­re­tat entre tots els alum­nes i es reco­mana l’ús de mas­ca­reta als pro­fes­sors.

A Por­tu­gal el 18 de maig van repren­dre les clas­ses pre­sen­ci­als els alum­nes de 16 i 17 anys i també van obrir les esco­les bres­sol. L’alum­nat menor de 16 anys, però, no tor­narà a les aules i aca­barà el curs des de casa amb clas­ses vir­tu­als.

A Grècia els ins­ti­tuts van reo­brir a mei­tats de maig i les esco­les primàries ho han fet aquesta set­mana.

Itàlia i Irlanda no obren

Itàlia no pre­veu tor­nar a obrir les aules abans del setem­bre. El govern italià dóna de moment un apro­vat gene­ral i les assig­na­tu­res pen­dents es recu­pe­ra­ran en les pri­me­res set­ma­nes del pròxim curs, que podria començar a prin­ci­pis de setem­bre i no a mit­jans de mes com és habi­tual.

El govern irlandès ha optat pel mateix. Dublín espera reo­brir a finals d’agost, però no tots els alum­nes podran assis­tir a l’aula cada dia.

Al Regne Unit, el país euro­peu amb més casos i morts per covid-19, les esco­les d’infan­til i primària poden començar a reo­brir a par­tir de l’1 de juny, men­tre que la secundària i nivells supe­ri­ors no ho podran fer fins al 15 de juny i només de forma com­ple­mentària a l’edu­cació “remota” que haurà de con­ti­nuar sent el mètode pre­do­mi­nant.

Les esco­les britàniques s’estan adap­tant a aquesta tímida tor­nada dels estu­di­ants reduint per exem­ple l’afo­ra­ment a les aules o esca­lo­nant la seva arri­bada. Tan­ma­teix, no tots els cen­tres han pogut obrir encara, segons informa la BBC.

La Fun­dació Naci­o­nal d’Inves­ti­gació Edu­ca­tiva al Regne Unit pre­veu que un 46% dels pares man­tin­gui els seus fills a casa i que entorn del 25% dels pro­fes­sors no puguin anar a classe.

A Ale­ma­nya i Àustria la reo­ber­tura ofi­cial de les esco­les va ser el 4 de maig, mal­grat que alguns estu­di­ants ja havien reprès les clas­ses pre­sen­ci­als abans. En els dos casos els estu­di­ants de secundària han estat els pri­mers a repren­dre les clas­ses en grups reduïts i la majo­ria només per a assig­na­tu­res tron­cals, i poste­ri­or­ment s’hi ha afe­git la resta de l’alum­nat.

A Finlàndia el govern va per­me­tre la reo­ber­tura d’esco­les de primària i infan­til a mei­tats de maig, però va reco­ma­nar que els ins­ti­tuts i uni­ver­si­tats con­tinuïn a distància fins a finals del semes­tre.

A Bèlgica el retorn a l’escola va començar gra­du­al­ment a par­tir del 18 de maig amb estric­tes mesu­res de dis­tan­ci­a­ment. Tan­ma­teix, l’ober­tura d’esco­les ha sigut desi­gual, ja que els cen­tres han tin­gut certa auto­no­mia per deci­dir. Les clas­ses de par­vu­lari no s’han rei­ni­ciat.

A Suècia les esco­les de primària i infan­til no han tan­cat durant la pandèmia. A par­tir del 15 de juny els estu­di­ants de secundària podran tor­nar a l’escola, men­tre que les uni­ver­si­tats con­ti­nu­a­ran impar­tint les clas­ses a distància. Amb més de 37.000 casos i més de 4.000 morts, Suècia és el país nòrdic més afec­tat per la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.