Política

Protagonista en totes les fotos

L’Assemblea Nacional Catalana ha tingut l’encert de galvanitzar l’independentisme i s’ha promogut com un actor rellevant a l’hora de traçar estratègies de país

Les manifestacions de la Diada han revelat la potència de l’entitat

El relat cons­truït al vol­tant de l’Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC) enca­dena capítols d’èxit. L’enti­tat, nas­cuda l’any 2011 però cons­tituïda for­mal­ment el març del 2012 amb l’objec­tiu d’“unir l’inde­pen­den­tisme des de la soci­e­tat civil”, gal­va­nitza les aspi­ra­ci­ons del sobi­ra­nisme i, enmig de divi­si­ons i ten­si­ons par­ti­dis­tes, ha esde­vin­gut un parai­gua capaç d’aixo­plu­gar sen­si­bi­li­tats diver­ses. Acu­mula gai­rebé 50.000 socis de ple dret i, en menys d’una dècada, l’ANC s’ha gua­nyat un crèdit i una cre­di­bi­li­tat que l’han cata­pul­tat cap a un dels seients de la taula on es tra­cen les estratègies polítiques del país. No és casu­a­li­tat que qui en va ser la pri­mera pre­si­denta, Carme For­ca­dell, acabés també con­ver­tida en la segona màxima auto­ri­tat ins­ti­tu­ci­o­nal del país, com a pre­si­denta del Par­la­ment des del 26 d’octu­bre del 2015 fins al 30 d’octu­bre del 2017, quan, empa­rat en l’arti­cle 155 de la Cons­ti­tució, el govern espa­nyol va dis­sol­dre la cam­bra.

Va ser en el dis­curs de la con­cen­tració de la Diada de l’any 2014 quan For­ca­dell va pro­ta­go­nit­zar un dels moments més repre­sen­ta­tius del seu man­dat a l’ANC, i de la història de l’enti­tat. Aquell “pre­si­dent, posi les urnes” que va cri­dar des de dalt de l’esce­nari, on l’acom­pa­nyava la des­a­pa­re­guda Muriel Casals, reve­lava que l’ANC s’havia fet gran i s’atribuïa la legi­ti­mi­tat d’exhor­tar el lla­vors pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, a treure les urnes al car­rer el 9 de novem­bre amb l’objec­tiu de cele­brar una con­sulta inde­pen­den­tista. “Nosal­tres hem con­ver­tit el tri­cen­te­nari de la nos­tra der­rota en el pri­mer any de la nos­tra lli­ber­tat”, cla­mava For­ca­dell, ves­tida amb una samar­reta ver­me­lla que duia estam­pada al pit el lema Ara és l’hora. També va llançar un dard indis­cri­mi­nat als repre­sen­tants polítics: “Que siguin dig­nes del poble que els ha votat”, deia.

Per la seva espec­ta­cu­la­ri­tat, les mani­fes­ta­ci­ons de la Diada han esde­vin­gut les acci­ons més visi­bles de l’ANC i han con­fir­mat una potent capa­ci­tat d’orga­nit­zació i de mobi­lit­zació. Cada cop que el desànim, el can­sa­ment i el des­encís sem­blava que anti­ci­pa­ven una pun­xada en les xifres d’afluència, l’ANC ha demos­trat tenir una col·lecció d’asos a la màniga per con­ti­nuar orga­nit­zant 11-S mas­sius i per ven­dre samar­re­tes com­me­mo­ra­ti­ves.

La pri­mera mani­fes­tació de l’era ANC va ser l’Onze de Setem­bre del 2012. L’èxit d’aque­lla marxa que des­fi­lava dar­rere el lema Cata­lu­nya, nou estat d’Europa va modi­fi­car el mapa polític català i va desem­bo­car en unes elec­ci­ons anti­ci­pa­des. “El 25-N va supo­sar el pas d’un Par­la­ment auto­no­mista a un de sobi­ra­nista, amb una àmplia repre­sen­tació de par­tits favo­ra­bles a la cele­bració d’una con­sulta sobre la inde­pendència de Cata­lu­nya”, des­taca l’ANC.

L’any següent vin­dria la Via Cata­lana, una immensa cadena humana de 400 quilòmetres que res­se­guia Cata­lu­nya des del Pertús fins a Alca­nar per recla­mar la inde­pendència i, el 2014, la ja men­ci­o­nada gran V, que va omplir el cen­tre de Bar­ce­lona amb 1,8 mili­ons de mani­fes­tants. Encara va mobi­lit­zar més gent, un parell de mesos després, la con­sulta del 9 de novem­bre: 2,3 mili­ons de per­so­nes van par­ti­ci­par en la votació sobre la inde­pendència, i més d’un 80% van votar a favor d’un estat inde­pen­dent.

A Cata­lu­nya, els dar­rers anys han estat atapeïts de dates històriques i l’ANC ha apa­re­gut en la majo­ria de foto­gra­fies. L’enti­tat rei­vin­dica el seu paper deci­sori. Després de les elec­ci­ons al Par­la­ment del 27 de setem­bre del 2015, es va obrir un procés de nego­ci­a­ci­ons entre Junts pel Sí i la CUP, “en què les enti­tats sobi­ra­nis­tes com l’Assem­blea vet­lla­ven per l’entesa”, des­taca l’ANC. El dis­sabte 9 de gener es va anun­ciar l’acord que l’endemà con­ver­tia Car­les Puig­de­mont en pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat en la pri­mera votació. “D’aquesta manera, Cata­lu­nya enge­gava el procés cap a la cre­ació de la República Cata­lana”, defensa l’Assem­blea.

Una taca d’oli

De manera paral·lela a l’auge de l’inde­pen­den­tisme, el recor­re­gut que ha tin­gut l’Assem­blea en menys d’una dècada era difícil de pre­veure quan, la pri­ma­vera del 2011, se’n van començar a posar els fona­ments. L’embrió s’arti­cu­lava a través d’un mani­fest que pre­te­nia ser trans­ver­sal i esca­par de la iden­ti­fi­cació par­ti­dista, i que por­tava la sig­na­tura de per­so­na­li­tats lli­ga­des al món inde­pen­den­tista com ara Joel Joan, Patrícia Gabancho, Eli­senda Palu­zie, Josep Manel Xime­nis, Maria Mercè Roca, Jaume Sobrequés, Toni Stru­bell, Uriel Ber­tran i Ber­nat Joan.

El pri­mer pas va ser la cele­bració de la Con­ferència Naci­o­nal per l’Estat Propi, el mes d’abril del 2011, en què es van posar les bases per al nai­xe­ment de l’Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana. Després de la seva cons­ti­tució for­mal, el març de l’any 2012, l’enti­tat posava en marxa un full de ruta per sumar com­pli­ci­tats. L’ANC es va esten­dre pel ter­ri­tori com una taca d’oli, amb la cre­ació d’asso­ci­a­ci­ons locals i comar­cals per tal d’enfor­tir el front inde­pen­den­tista de baix a dalt, des dels pobles fins al Par­la­ment. La intenció ini­cial dels pro­mo­tors del movi­ment era que cada població de més de 3.000 habi­tants tingués la seva pròpia assem­blea. A més, ha creat sec­to­ri­als no ter­ri­to­ri­als com ara Page­sos per la República. Amb presència trans­ver­sal, l’ANC s’ha rei­vin­di­cat com un dels actors pro­ta­go­nis­tes de la soci­e­tat cata­lana. La repressió apli­cada per l’Estat espa­nyol con­tra l’inde­pen­den­tisme no ha fet tron­to­llar els objec­tius de l’enti­tat, més sen­si­ble, en canvi, a altres entre­bancs. En la seva fun­dació, l’Assem­blea defen­sava que el 2014 havia de ser un any clau per al país. Seguint el full de ruta, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat havia de donar sor­tida a la veu inde­pen­den­tista del poble i, si l’Estat feia l’orni, calia con­vo­car elec­ci­ons per tal que els par­tits por­tes­sin en el seu pro­grama la cele­bració d’un ple­bis­cit d’auto­de­ter­mi­nació. Si Madrid s’hi con­ti­nu­ava opo­sant, es podria fer una decla­ració uni­la­te­ral des del Par­la­ment.

Suport popular
L’ANC té registrats gairebé 50.000 socis de ple dret, que paguen una quota d’entre 3 i 11 euros al mes i tenen dret a vot, així com uns 40.000 col·laboradors i simpatitzants. Carme Forcadell va presidir l’entitat des del 2012 fins al 2015, quan la va rellevar Jordi Sànchez. Elisenda Paluzie n’és la presidenta des del març del 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.