Economia

Un sector que ajuda a cohesionar el territori i que té un efecte multiplicador de l’economia, el comerç necessita una aposta clara i el suport de l’administració

L’hora del comerç local

La Generalitat va esgotar en només set hores el pla d’ajuts al comerç català per la gran allau de peticions que va rebre
El comerç és de les poques activitats econòmiques que té incidència més enllà de la mateixa activitat

Al nos­tre país, la importància de les acti­vi­tats comer­ci­als com a gene­ra­do­res de riquesa juga un paper impres­cin­di­ble. A Cata­lu­nya hi ha més de 101.000 esta­bli­ments comer­ci­als, que creen ocu­pació per a més de mig milió de per­so­nes i gene­ren gai­rebé el 16% de la riquesa en ter­mes de pro­ducte inte­rior brut (PIB). El comerç de pro­xi­mi­tat, a més, s’ha reve­lat deci­siu durant el temps que ha durat el con­fi­na­ment obli­gat per la pandèmia de la Covid-19, con­tri­buint a la cohesió del ter­ri­tori, a la col·labo­ració social i l’assistència als col·lec­tius més des­fa­vo­rits, com ara la gent gran.

Però la crisi de la Covid-19 s’ha notat amb força també en el comerç. Segons un estudi de la direcció gene­ral de Comerç de la Gene­ra­li­tat, els comerços cata­lans han per­dut 4.575 mili­ons d’euros en ingres­sos durant l’estat d’alarma, amb càlculs fets fins al diu­menge 17 de maig. De fet, d’aquesta quan­ti­tat, 3.675 mili­ons de pèrdues d’ingres­sos cor­res­po­nen només a les pèrdues acu­mu­la­des en el con­fi­na­ment, és a dir, del 16 de març a l’1 de maig. La Gene­ra­li­tat esti­mava lla­vors que “un 30%” dels comerços cata­lans “poden tenir mol­tes difi­cul­tats per sobre­viure” a causa de la crisi pro­vo­cada pel coro­na­vi­rus.

Segons dades de la Gene­ra­li­tat, Cata­lu­nya té un total de 101.276 esta­bli­ments comer­ci­als, 32.000 dels quals del sec­tor ali­men­tari, que en ser un ser­vei essen­cial sí que van poder obrir, i com a con­seqüència d’aquesta crisi “unes 210.000 per­so­nes” ocu­pa­des en el sec­tor s’han vist afec­ta­des per un expe­di­ent de regu­lació de tre­ball tem­po­ral (ERTO) durant el con­fi­na­ment total. El 25% del total d’afec­tats per un ERTO a Cata­lu­nya durant el con­fi­na­ment esta­ven emple­ats en el sec­tor comerç i el tan­ca­ment va afec­tar un 60% del total d’esta­bli­ments, segons el govern. 

Segons la patro­nal de les empre­ses cata­la­nes de venda al detall, Comer­tia, l’ober­tura esca­lo­nada del comerç i la res­tau­ració, i amb hora­ris desi­guals, està cau­sant, també ara, menys afluència de gent a les boti­gues. Ara bé, segons el 56% dels empre­sa­ris con­sul­tats per la patro­nal, tot i la bai­xada d’afluència ha notat un aug­ment de tiquet mitjà, un 24% ha regis­trat bai­xada d’afluència i de tiquet mitjà i un 18% més ha aug­men­tat afluència i tiquet mitjà. Ate­nent a les ven­des totals, en el con­junt de Comer­tia s’ha regis­trat durant el mes de maig una dis­mi­nució dels ingres­sos del 53,6%, 10 punts millor que el mes ante­rior però molt lluny encara de les xifres posi­ti­ves.

I és que la Gene­ra­li­tat va esgo­tar en només set hores el pla d’ajuts al comerç català, per l’afluència de peti­ci­ons, i en pre­pa­rava una segona línia d’ajuts. Aquest pri­mer pla estava dotat amb 9 mili­ons d’euros, i incloïa set pro­gra­mes específics diri­gits a autònoms, pimes i micro­em­pre­ses de comerç al detall i ser­veis, arte­sa­nia i moda, tant indi­vi­du­als com asso­ci­a­des o agru­pa­des, espe­ci­al­ment les obli­ga­des al tan­ca­ment arran de la decla­ració de l’estat d’alarma o que han patit un des­cens del 70% de la fac­tu­ració.

A la pri­me­ria del mes de maig, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, va pre­sen­tar el pla de xoc i reac­ti­vació del comerç post-Covid-19, dis­se­nyat pel Con­sorci de Comerç, Arte­sa­nia i Moda (CCAM) i que té com a objec­tiu “enfor­tir el sec­tor a Cata­lu­nya en el nou esce­nari resul­tant de la crisi sanitària”. El pla de xoc s’arti­cula en tres vec­tors: incen­ti­vació de la demanda, reac­ti­vació de l’oferta/empre­ses i revi­ta­lit­zació del cen­tres urbans, i inclou mesu­res econòmiques i finan­ce­res, de pre­venció i segu­re­tat, de reac­ti­vació de negoci i d’infor­mació i comu­ni­cació.

Inter­ro­gat per aquest diari, Roger Gaspa, pre­si­dent de Foment Comerç, va des­ta­car el valor “dis­tribuïdor” i “mul­ti­pli­ca­dor” del comerç al ter­ri­tori, sense menys­te­nir el valor econòmic com a tal, car que repre­senta –va expli­car– el 14% del valor afe­git brut (VAB) de Cata­lu­nya i genera vora 400.000 llocs de tre­ball. “És un sec­tor mul­ti­pli­ca­dor, perquè per cada euro gas­tat en el sec­tor se’n gene­ren 2,35% en l’eco­no­mia cata­lana”, va dir. A més, va recor­dar que “és de les poques acti­vi­tats econòmiques que té incidència més enllà de la mateixa acti­vi­tat”, en el sen­tit que el comerç ajuda a “ver­te­brar i dotar de qua­li­tat l’espai públic”, alhora que té una “funció social molt impor­tant d’ascen­sor social i de cohesió ter­ri­to­rial”, segons Gaspa.

Cal recor­dar que el govern té en marxa una Agenda Comerç 20/21, l’objec­tiu de la qual és pro­moure la com­pe­ti­ti­vi­tat del comerç a Cata­lu­nya. Una eina de pla­ni­fi­cació estratègica que va néixer abans de la pandèmia (i de la reflexió amb les enti­tats més repre­sen­ta­ti­ves) i que consta de més de 140 mesu­res adreçades a la millora de la com­pe­ti­ti­vi­tat, al foment del pres­tigi i al suport a la inno­vació de les empre­ses comer­ci­als cata­la­nes.

“Hi ha un 20% del comerç que té perill de tancar segons el que vengui fins a final d’any”

El president de Foment Comerç, Roger Gaspa, va recordar que, a l’inici de la pandèmia i en decretar-se l’estat d’alarma, que va obligar la gent a tancar-se a casa i els comerços a tancar, la patronal calculava que “un 70% de comerços podien morir si no s’aplicaven mesures urgents”. ”Era la tercera setmana del mes de març –recorda Gaspa– i hi havia massa incerteses. Per sort, s’han fet coses; s’han aprovat mesures com ara els ERTO i la possibilitat d’accedir a avals de crèdits per part de l’ICO.” Amb tot, la patronal continua demanant mesures de suport perquè entén que, encara que les vendes s’estan animant amb el desconfinament i l’aplicació de les diferents fases, “el que es faci d’ara fins a finals d’any i, sobretot, durant la campanya de Nadal serà crucial per assegurar la pervivència del comerç”. Gaspa calcula que existeix el risc que entre un 20% i un 25% hagi d’abaixar persianes abans de finals d’any si no s’apliquen noves mesures.

Entre les demandes de la patronal, hi ha l’allargament dels ERTO “per protegir els llocs de treball”, perquè, si s’acaba l’ERTO i el comerç encara no està preparat perquè no té les vendes normalitzades, haurà de treballar a pèrdues i acabarà tancant”, explica Gaspa. Foment Comerç també demana mantenir els mecanismes que doten de liquiditat les empreses, com ara els crèdits i l’exoneració d’impostos, i incentivar fiscalment la rebaixa en els lloguers de locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.