Opinió

DE MEMÒRIA

”Conèixer-nos”

El 1929, els enginyers industrials Santiago Rubió i Tudurí i Antoni Gallardo i Garriga van reconstruir una farga, un baix forn metal·lúrgic, un model que havia funcionat amb èxit durant segles

En els anys cin­quanta, el pro­fes­sor i edi­tor Jaume Vicens Vives, en el pròleg de Notícia de Cata­lu­nya, va llançar la idea que, per seguir enda­vant, era neces­sari “conèixer-nos”. Aquesta idea és bàsica per a qual­se­vol soci­e­tat. Tan­ma­teix, en molts casos, pre­sen­tava -pre­senta- alguns pro­ble­mes. D’entrada, la migra­desa dels recur­sos des­ti­nats a aquest auto­co­nei­xe­ment. I, l’interès de cer­tes elits per subs­ti­tuir el conei­xe­ment pel tòpic, la bana­lit­zació o, direc­ta­ment, l’exa­brupte.

Però, en el segle XXI, a mesura que avança la ter­cera re-invenció de la soci­e­tat cata­lana, el “conèixer-nos” és més fàcil, és a la punta dels dits que tecle­gen el mòbil, la tau­leta o l’ordi­na­dor.

Uns quants exem­ples. La des­tral cata­lana. A l’entrada “suro” de la Viquipèdia en francès (liège) s’explica que per tal d’arren­car o tallar l’escorça de les alzi­nes sure­res hi ha tres tipus de “des­trals”: “la des­tral cata­lana”, “la des­tral por­tu­guesa” i la “la des­tral extre­me­nya”. Hi ha, doncs, una “des­tral cata­lana”, si més no en el pas­sat recent. El pas següent és saber si encara se’n fan i se’n venen. La res­posta que dona Ama­zon és que sí. I, a un preu rao­na­ble.

La farga cata­lana. El 1929, els engi­nyers indus­tri­als San­ti­ago Rubió i Tudurí i Antoni Gallardo i Gar­riga van recons­truir una farga, un baix forn metal·lúrgic, un model que havia fun­ci­o­nat amb èxit durant segles. El que ara podem saber cli­cant Cata­lan forge a Goo­gle Books Ngram Viewer és que, fins ben avançat el XIX, s’ins­tal·laren far­gues cata­la­nes als Estats Units, Austràlia, l’Índia i el Bra­sil, gràcies a la bona relació qua­li­tat-preu de l’acer que produïen. Per exem­ple, en el v.17 (1845) del Cal­cuta Jour­nal lle­gim que hi ha tres models metal·lúrgics: “el sen­zill forn dels nadius de l’Índia, la farga cata­lana i l’ale­ma­nya”. O, el Museo do Ferro del Bra­sil “pre­serva una rèplica d’antiga forja cata­lana”. Ah! I l’intro­ba­ble lli­bre La farga cata­lana (1930) dels dos engi­nyers és en un catàleg digi­tal de venda en línia.

His­pano-Suïssa. Per saber quins museus del món han inclòs dins les seves col·lec­ci­ons automòbils (o auto­cars, o motors d’avi­ació) de la His­pano-Suïssa, cal cer­car-ho, un a un. No hi ha, encara, catàlegs col·lec­tius de peces de museu. Però, amb una mica de sort, en podem tro­bar en molts museus euro­peus i nord-ame­ri­cans. Però, també es poden veure vir­tu­al­ment cot­xes His­pano-Suïssa més enllà, ja que se’n poden tro­bar en les col·lec­ci­ons d’alguns museus del Japó, l’Índia i Austràlia. Per exem­ple, al Toyota Auto­mo­bile Museum de Nagakute, al GeDee Car Museum de Coim­ba­tore (Tamil Nadu), a l’AutoWorld Museum d’Ahme­da­bad (Guja­rat), o al Shep­par­ton Motor Museum de Vic­to­ria. De fet, els diver­sos models d’His­pano-Suïssa són, de ben segur, el pro­ducte d’ori­gen català del segle XX que és en més museus del món.

Ros Hom­bra­ve­lla. Una de les for­mes de conèixer la soci­e­tat cata­lana es basa en els lli­bres que expli­quen com fun­ci­ona la seva eco­no­mia. Alguns d’aquests lli­bres són -al 100%, o en part- de Jacint Ros Hom­bra­ve­lla. Els títols són, sovint, molt clars. Per exem­ple: Les pimes a Cata­lu­nya: la força pro­duc­tiva cata­lana (Bar­ce­lona, 2002), o Cata­lu­nya, soci­e­tat massa limi­tada (Bar­ce­lona, 2003). En el catàleg de catàlegs World­Cat Iden­ti­ties hi ha 63 títols de Ros que es loca­lit­zen en 531 bibli­o­te­ques del món: d’Irlanda a Austràlia, pas­sant pel Canadà, els Estats Units i Mèxic.

Ona Llibres

La llibreria Ona (creada el 1962) és ara més gran que mai. També vendrà en línia. Molt bé. Però, la competència és molt forta. Per exemple, un dels directors del Laboratori Microbiològic Municipal de Barcelona (creat el 1886, abans que el de París) va ser Ramon Turró. El principal llibre de Turró van ser dos volums de filosofia de la ciència: Els orígens del coneixement: la fam (1912). Se n’editaren -de seguida- traduccions a l’alemany, el francès, i el castellà i, més tard, a l’italià. Bé, doncs, el maig del 2020, el catàleg d’Amazon n’inclou diverses edicions en quatre llengües!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.