Economia

Un 70% de les pimes preveuen un ERTO després de l’estat d’alarma

Demanen que s’allargui la finalització dels expedients per força major fins a final d’any

Un 54% diuen que s’han endeutat per pagar els empleats que encara no han cobrat

La crisi del coro­na­vi­rus ha col·locat en un estat de vul­ne­ra­bi­li­tat mol­tes peti­tes i mit­ja­nes empre­ses. Fins al punt que un 70% ja han mani­fes­tat que es veu­ran obli­ga­des a pre­sen­tar un ERTO quan acabi l’estat d’alarma, i un 80% tenen clar que amb l’actual pers­pec­tiva hau­ran de reduir la plan­ti­lla si volen garan­tir la super­vivència. Són algu­nes de les dades de l’informe sobre l’impacte econòmic de l’estat d’alarma sobre les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses ela­bo­rat per Pimec a par­tir d’una enquesta –la cin­quena– feta a un total de 1.154 peti­tes i mit­ja­nes empre­ses.

Fins al 10 de juny, s’han pre­sen­tat a Cata­lu­nya 97.926 ERTO, que han afec­tat 724.000 per­so­nes. Segons l’informe, el 73% de les empre­ses han recor­re­gut o tenen pre­vist recórrer a un expe­di­ent de regu­lació tem­po­ral de força major. Però si la situ­ació no millora, les empre­ses asse­gu­ren que hau­ran de dema­nar un altre ERTO, en aquest cas per raons objec­ti­ves. Per això el pre­si­dent de Pimec, Josep González, va dema­nar ahir a l’Estat que allar­gui el ter­mini de fina­lit­zació dels ERTO fins a finals d’any i que hi hagi “una major fle­xi­bi­li­tat en la plan­ti­lla perquè l’actual rigi­desa –les empre­ses que han pre­sen­tat un ERTO han de man­te­nir la plan­ti­lla durant sis mesos– pot com­por­tar l’asfíxia per a l’empresa”.

Que pagui el SEPE

La Pimec també va sol·lici­tar al SEPE que pagui els tre­ba­lla­dors afec­tats per ERTO que encara no han cobrat. Un 70% de les empre­ses asse­gu­ren que tenen emple­ats que no han cobrat res o que només n’han rebut una part. Aquesta situ­ació “molt dramàtica de tre­ba­lla­dors que no han cobrat res”, en parau­les de González, “està fent que les empre­ses s’hagin d’endeu­tar per poder pagar”. La patro­nal cal­cula que 9.600 pimes cata­la­nes han anti­ci­pat diners a prop de 25.000 emple­ats.

LA FIXA

97.936
ERTO
s’han presentat a Catalunya fins al 10 de juny, que afecten un total de 724.000 persones.

LA FRASE

L’actual rigidesa en el manteniment de la plantilla pot comportar l’asfíxia per a les empreses
Josep González
president de pimec

Un ingrés mínim inclusiu amb la discapacitat

e.f

El sector de la discapacitat vol un canvi en la regulació del nou ingrés mínim vital aprovat pel govern espanyol. Dincat, representant de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, demana que es reconegui les persones amb discapacitat intel·lectual com una “unitat de convivència especial” independent del seu grup familiar i que es permeti a les persones adultes amb la capacitat modificada jurídicament sol·licitar la prestació. Tot i valorar positivament l’ajuda, lamenten que no s’hagin tingut en compte les necessitats d’aquestes persones, que formen part d’un dels col·lectius amb més risc de pobresa, tant pel que fa a les dificultats per accedir al mercat laboral com pels elevats sobrecostos que comporta la seva discapacitat. Les entitats que treballen per a la inclusió social i laboral d’aquests col·lectius, com són Actas i Ammfeina, asseguren que la pandèmia ha destruït un 10,4% dels llocs de treball i reclamen polítiques d’ocupació. Proposen a la Generalitat el reconeixement del treball amb suport (TaS) com un servei especialitzat que tingui pressupost específic.

Per la seva banda, el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, va anunciar ahir que unes 7.000 famílies catalanes rebran d’ofici la prestació de l’ingrés mínim vital al juny. Són una part de les 100.000 famílies a tot l’Estat espanyol (unes 225.000 persones) que es podran beneficiar automàticament de la prestació. Segons va dir, se’ls comunicarà per SMS perquè estan registrats a les bases de Seguretat Social per tenir ajudes per fills a càrrec. El ministre manté que es treballa amb el tercer sector, ajuntaments i comunitats per facilitar les tramitacions de la prestació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.