Opinió

Empreses que sortiran reforçades de la covid-19

Nehru deia:“Les crisis tenen aquest avantatge: ens obliguen a pensar”

En totes les cri­sis, a mol­tes empre­ses els va mala­ment i aug­men­ten força les que tan­quen. Però enmig de la crisi de la covid-19 ja es comença a veure que també hi ha empre­ses que en sor­ti­ran reforçades. En aquest arti­cle apun­tem alguns dels trets dife­ren­ci­als d’aques­tes empre­ses.

En pri­mer lloc, el sec­tor acti­vi­tat ajuda. Així, els està anant bé a empre­ses que actuen en àmbits com ara el de la salut, el far­macèutic, la bio­tec­no­lo­gia, la sos­te­ni­bi­li­tat, el comerç electrònic, la logística, els ser­veis digi­tals, els pro­duc­tes per al tele­tre­ball, les vide­o­con­ferències, els vídeos en stre­a­ming... I passa el con­trari amb el comerç tra­di­ci­o­nal, els cen­tres comer­ci­als, els hotels, els res­tau­rants, la cul­tura, els museus, el cine, els esports, els gim­na­sos, les aerolínies, els cre­uers, l’automòbil...

Un altre tipus d’empre­ses que estan aug­men­tant la fac­tu­ració són les que esta­ven molt digi­ta­lit­za­des quan va arri­bar la covid. És el cas de ser­veis en línia com poden ser la for­mació, l’asses­so­ra­ment, etc. Un altre tipus d’empre­ses gua­nya­do­res són les que estan apos­tant pel tele­tre­ball i redu­ei­xen cos­tos de llo­guer d’ofi­ci­nes, des­plaçaments i des­pe­ses de viatge i aug­men­ten la moti­vació de la plan­ti­lla.

També gua­nyen les empre­ses que tenien recur­sos finan­cers al prin­cipi de la covid i apro­fi­ten els preus bai­xos per com­prar actius i empre­ses. En l’arti­cle de L’Econòmic del 8 de març apun­tava que després de l’enfon­sa­ment de les bor­ses hi havia una opor­tu­ni­tat clara de com­pra. Tres mesos més tard l’índex Euro Stoxx havia cres­cut un 38%. El 18 de juny a Twit­ter vaig piu­lar que era el moment de replan­te­jar aques­tes inver­si­ons, ja que, un cop produïda la forta pujada, i men­tre no es resol­gui el tema sani­tari, als mer­cats hi haurà molta ines­ta­bi­li­tat. El pro­blema d’aquest tipus d’opor­tu­ni­tat és que no està a l’abast de la majo­ria d’empre­ses, que prou feina estan tenint per aten­dre les obli­ga­ci­ons de paga­ment amb molts menys ingres­sos. Malau­ra­da­ment, això és el que passa en les cri­sis, en què els rics s’enri­quei­xen més i els pobres aca­ben més pobres.

És un bon moment també per a les orga­nit­za­ci­ons, com les de l’eco­no­mia social, que apos­ten per la sos­te­ni­bi­li­tat, el comerç just i la res­pon­sa­bi­li­tat social, ja que des de la crisi del 2008 està aug­men­tant molt l’interès dels con­su­mi­dors i inver­sors pel con­sum i la inversió res­pon­sa­bles.

En resum, la covid can­viarà molt el pano­rama empre­sa­rial, ja que a més va com­bi­nat amb el feno­men de la quarta revo­lució indus­trial. Quan es resol­gui la crisi sanitària, veu­rem empre­ses que en sor­ti­ran gua­nyant i d’altres que s’hau­ran que­dat pel camí. Les gua­nya­do­res seran les que esta­ven millor situ­a­des al prin­cipi de la crisi i les que inno­ven i es trans­for­men per apro­fi­tar l’onada de la digi­ta­lit­zació i dels temes d’interès crei­xent per als con­su­mi­dors. Com deia el que va ser pri­mer minis­tre de l’Índia, Jawa­har­lal Nehru (1889-1964): “Les cri­sis tenen aquest avan­tatge: ens obli­guen a pen­sar.” Acabo amb un mis­satge clar: com que estan can­vi­ant molt ràpid els hàbits de com­pra i con­sum, els anirà millor als que es dedi­quin a pen­sar en línies de crei­xe­ment, en lloc de dedi­car-se només a reduir cos­tos i per­so­nal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.