Eines

El teletreball espera regulació per esdevenir una opció més

El confinament decretat arran de la covid-19 ha situat el treball remot com una modalitat laboral més, que empresaris i empleats tenen en compte

Líders i empleats s’hauran de formar en la nova cultura del treball remot

Gai­rebé tots tan­cats a casa durant set­ma­nes per poder con­te­nir la pandèmia. Quan el món es va atu­rar, el tele­tre­ball va pro­pi­ciar que les empre­ses con­ti­nu­es­sin enda­vant amb la seva acti­vi­tat. No totes, perquè depèn del sec­tor i de la pos­si­bi­li­tat de poder-lo posar en pràctica. Però el cert és que la covid-19 va fer visu­a­lit­zar que altres for­mes de tre­ball són pos­si­bles i, sobre­tot, efec­ti­ves i pro­duc­ti­ves.

Diver­sos infor­mes que s’han rea­lit­zat després del des­con­fi­na­ment indi­quen una alta accep­tació del tele­tre­ball però una manca de pre­pa­ració per assu­mir-lo. L’enquesta feta per la Fun­dació Fac­tor Humà, Future for Work Ins­ti­tute, e-motiva i Both Peo­ple & Comms va indi­car que el tele­tre­ball es va tri­pli­car durant la crisi de la covid-19, men­tre que la macro­en­questa rea­lit­zada per Fac­to­rial als seus prin­ci­pals cli­ents va con­cloure que el 67% de les empre­ses no dis­po­sa­ven d’un pla de tele­tre­ball con­so­li­dat però que apos­ta­rien per aquesta moda­li­tat a curt ter­mini.

El tre­ball remot ja es veu com una opció a incor­po­rar. Tan­ma­teix, neces­sita una regu­lació, uns pro­to­cols, que emmar­quin les fun­ci­ons, obli­ga­ci­ons i drets d’empre­ses i emple­ats. “Hi havia molta resistència a imple­men­tar el tele­tre­ball, però aquesta ha estat una de les coses bones que ens ha dei­xat la covid-19, que ha obert la mirada”, afirma Aline Masuda, pro­fes­sora d’EADA Busi­ness School i autora de l’estudi Tele­tre­ball en temps de covid, con­jun­ta­ment amb els estu­di­ants d’MBA de l’escola de nego­cis Edgar Quero i Luci­ano Strucchi.

Del 5% al 40%.

Abans del con­fi­na­ment, no arri­ba­ven al 5% els emple­ats que feien ser­vir el tre­ball remot. Després del con­fi­na­ment, el per­cen­tatge s’acosta al 40%. Arran de la bona accep­tació i d’enten­dre que cada vegada hi haurà més empre­ses que no l’eli­mi­na­ran de les seves opci­ons en l’ano­me­nada nova nor­ma­li­tat, el govern cen­tral va deci­dir, a prin­ci­pis de juny, ini­ciar el procés per a la cre­ació d’un nou marc nor­ma­tiu per al tele­tre­ball. A hores d’ara, ja hi ha un avant­pro­jecte de llei redac­tat i sobre el qual s’està tre­ba­llant.

Segons Masuda, “el tele­tre­ball ha de ser, abans que res, volun­tari, total­ment opci­o­nal. Allò ideal seria fer tre­ball remot un parell o tres dies per set­mana i la resta anar a l’ofi­cina, per no per­dre la relació amb els com­panys ni les opor­tu­ni­tats de pro­moció”. Però també sor­gei­xen altres qüesti­ons que, segons Masuda, “seran com­pli­ca­des de con­sen­suar”. Es refe­reix a les des­pe­ses de l’espai físic que uti­litza el tele­tre­ba­lla­dor. En aquest sen­tit, l’avant­pro­jecte de llei ja deixa clar que les empre­ses hau­ran d’assu­mir “la tota­li­tat de les des­pe­ses en què incorre el tre­ba­lla­dor des del seu domi­cili, tant direc­tes com indi­rec­tes”.

L’avant­pro­jecte també esta­bleix el “dret a l’horari fle­xi­ble”, que per­met al tre­ba­lla­dor alte­rar la seva jor­nada, tot i que s’haurà de res­pec­tar el temps de tre­ball i haver-lo pac­tat prèvia­ment amb l’empresa. El text ha estat enviat als agents soci­als, amb qui es nego­ciarà el con­tin­gut de la nova llei, que haurà de ser apro­vada pel Con­sell de Minis­tres i pas­sar després pel Congrés i el Senat.

“El tele­tre­ball és per fle­xi­bi­lit­zar l’horari de feina, no només per con­ci­liar la vida labo­ral i fami­liar”, indica Masuda. Durant la covid-19, “la bar­rera entre tre­ball i vida fami­liar es va esvair. El risc d’estar per­ma­nent­ment con­nec­tat exis­teix, sobre­tot perquè les tec­no­lo­gies ho faci­li­ten. Lla­vors entra el risc de tenir tre­ba­lla­dors cre­mats. El repte, doncs, de la nova llei serà nego­ciar bé la des­con­nexió i la fle­xi­bi­li­tat horària”.

Per Masuda, “es neces­si­ten líders amb ment oberta, que sàpiguen tre­ba­llar en equip, que ges­ti­o­nin la feina per objec­tius i que, sobre­tot, tin­guin una cul­tura de la con­fiança. Fins ara hi havia por que amb el tele­tre­ball no es pogués con­tro­lar la pro­duc­ti­vi­tat, però ara ja no serà aquesta la que tindrà importància sinó els objec­tius, que també s’hau­ran de pac­tar amb el tre­ba­lla­dor i hau­ran de ser tant a curt com a llarg ter­mini”. Asse­gura que “s’hau­ran de ree­du­car els líders i els emple­ats en la nova cul­tura del tele­tre­ball”.

Segons l’estudi d’EADA, les inter­rup­ci­ons fami­li­ars, un espai ina­de­quat, la pre­o­cu­pació per la crisi i la con­nec­ti­vi­tat van ser les prin­ci­pals bar­re­res que van sor­gir amb el tele­tre­ball impo­sat a cor­re­cuita. I, tot i que un 48% dels enques­tats van reconèixer tenir pro­ble­mes per sepa­rar el temps per­so­nal del pro­fes­si­o­nal, la gran majo­ria es van mos­trar satis­fets amb el tre­ball remot i cre­uen que s’hau­ria d’imple­men­tar en les empre­ses com una opció més. D’altra banda, diu Masuda, “també el medi ambi­ent hi sor­tirà gua­nyant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.