Opinió

DE MEMÒRIA

El pont de Sant Petersburg

La idea que Cata­lu­nya és un país de peti­tes empre­ses, i que això pesa -nega­ti­va­ment- és una cons­tant de la lite­ra­tura econòmica cata­lana. Com a mínim, des que Narcís Feliu de la Penya va detec­tar la falta de grans capi­ta­lis­tes i va pro­po­sar (a Fenix de Cataluña, un lli­bre pro­grama del 1683) la cre­ació d’una gran com­pa­nyia, aixo­plu­gada per la Gene­ra­li­tat i el Con­sell de Cent de Bar­ce­lona.

Sí, Cata­lu­nya és un país de peti­tes empre­ses (com ho és, també, per cert, Nova York, tal com va des­co­brir, el 1955, Josep Pla a Weekend d’estiu a Nova York), però: 1) Sem­pre hi ha hagut, també, grans empre­ses. I, segueix. Per exem­ple, durant sis segles, les Dras­sa­nes de Bar­ce­lona. O, des del 1401, l’Hos­pi­tal de la Santa Creu. 2) Les peti­tes empre­ses, tal com expli­cava Joan Tutau el 1888 (vegeu L’Econòmic, 31-5-2014), són econòmica­ment més raci­o­nals, ja que s’adap­ten millor als can­vis, perquè es basen en el tre­ball qua­li­fi­cat. 3) Les peti­tes empre­ses poden ser -són, sovint- més inno­va­do­res, més cre­a­ti­ves, que les grans. 4) Les peti­tes empre­ses són les que creen els dis­tric­tes indus­tri­als, que són els que atra­uen les mul­ti­na­ci­o­nals. Ford, o Gene­ral Motors, arri­ben el 1923-27, quan fa més de vint anys que a Cata­lu­nya s’hi fabri­quen automòbils.

Durant molt de temps es va pen­sar que havia estat una gran empresa cata­lana, la Maqui­nista Ter­res­tre i Marítima (fun­dada el 1855) la que havia gua­nyat el Con­curs inter­na­ci­o­nal (con­vo­cat el 1902) per pro­jec­tar un pont al davant del palau d’Hivern de Sant Peters­burg, amb un pres­su­post de 3,5 mili­ons de rubles. El gua­nya­dor -el 1904- del con­curs havia estat l’engi­nyer indus­trial Magí Cor­net i Mas­ri­era, que era el cap de la secció de ponts de la Maqui­nista. Però, la Maqui­nista s’havia negat a par­ti­ci­par en el con­curs, i Magí Cor­net havia fet el pro­jecte -i la memòria (en rus!) del pro­jecte- pel seu compte, fora de l’empresa.

Al con­curs hi van par­ti­ci­par grans empre­ses metal·lúrgi­ques de tot el món: ale­ma­nyes, britàniques, fran­ce­ses, bel­gues, però el va gua­nyar una micro­em­presa cata­lana: Magí Cor­net i la seva dona, Oliva Jau­me­an­dreu.

El pro­jecte de Cor­net de pont de ferro sobre el riu Neva del palau d’Hivern dels tsars de l’Imperi Rus era de cinc ulls, 259 m de llarg i 20 m d’amplada (incloïa un car­ril per al tram­via). Per dei­xar pas als vai­xells, el tram cen­tral (30 m) era mòbil i lle­vadís. Tot i així, a més del tram­via, pel pont del palau hi pas­sa­ven cano­na­des d’aigua i de gas i cables elèctrics. Era, tal com indi­ca­ven les bases del con­curs, un pont metàl·lic. Però el pavi­ment del pont estava fet de llam­bor­des sobre for­migó.

Cor­net va gua­nyar els 5.000 rubles del premi. Va morir dos anys després, als 39 anys, dei­xant dona -l’Oliva- i tres fills. El pont es va inau­gu­rar el 1916. A més de la seva funció, el pas dels vai­xells amb el pont obert, unes hores a la nit, ha esde­vin­gut un gran espec­ta­cle turístic. Una empresa minúscula, doncs, pot fer, tal com deia Joan Tutau, grans obres. L’empresa dels Guas­ta­vino, que en els matei­xos anys va cons­truir vol­tes cata­la­nes en més de 1.000 edi­fi­cis dels Estats Units, no era una gran empresa.

El secret, per tant, no és el volum és la qua­li­tat del tre­ball. Aquí sí que l’encerta Feliu de la Penya quan pre­senta els fac­tors que fan que la població cata­lana sigui “entesa en tot gènere de ciències”, de manera que “es pot fabri­car a Cata­lu­nya tot el que han inven­tat les altres naci­ons”. O, si pen­sem en el pont del Neva, o en les vol­tes Guas­ta­vino, coses millors.

Feliu de la Penya

En el seu llibre programa del 1683, Feliu de la Penya subratlla el paper del Parlament per fixar les qualitats dels productes de les fàbriques de roba: “Perquè les fàbriques vagin endavant, sembla convenient disposar de les qualitats que han de tenir les robes, que estan detallades a les constitucions (= acords del Parlament català)”. En el segle XXI, el Parlament català no legislava sobre el tèxtil. Però sí sobre altres sectors com les begudes amb sucre, els habitatges i l’energia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.