Opinió

foto

Barreres que dificulten l’accés de la dona a posicions directives

A Catalunya, en el 81% dels consells d’empresa els homes són majoria

Tot i que en els dar­rers anys s’ha millo­rat, la presència de dones en posi­ci­ons direc­ti­ves i en con­sells d’admi­nis­tració con­ti­nua sent baixa. Segons la CNMV, el per­cen­tatge de dones en els con­sells d’admi­nis­tració de les com­pa­nyies cotit­za­des cata­la­nes és del 26%. Aquest per­cen­tatge és molt menor al 60% de dones sobre el total de gra­du­ats en estu­dis d’empresa, segons l’OCDE. En el con­junt d’empre­ses cata­la­nes que dipo­si­ten comp­tes al Regis­tre Mer­can­til, el 81% tenen con­sells amb majo­ria d’homes. Els sec­tors en què hi ha més dones con­se­lle­res són l’edu­cació, la sani­tat i els ser­veis soci­als. En canvi, els con­sells mas­cu­li­nit­zats pre­do­mi­nen en la indústria, la comu­ni­cació i les TIC.

Aquesta bretxa té mol­tes cau­ses. Diver­sos estu­dis asse­nya­len l’existència de bar­re­res intan­gi­bles (sos­tre de vidre) que fan més difícil que una dona asso­leixi posi­ci­ons direc­ti­ves. Aques­tes bar­re­res estan pro­vo­ca­des per acti­tuds de per­so­nes que no veuen les dones com a líders i per altres temes, com la difi­cul­tat de con­ci­liar la vida pro­fes­si­o­nal i la fami­liar. Un estudi de la Uni­ver­si­tat de Har­vard del 2013, per exem­ple, indica que el per­cen­tatge de per­so­nes divor­ci­a­des en els con­sells d’admi­nis­tració és molt més ele­vat en les dones que en els homes. Per tant, les dones paguen un cost per­so­nal més ele­vat per desen­vo­lu­par-se pro­fes­si­o­nal­ment.

Per saber com viuen les dones el seu reduït pes en els òrgans de direcció, és d’interès l’estudi que ha fet Erola Palau a la UPF-BSM. En l’estudi, ha inves­ti­gat la per­cepció que tenen les dones res­pecte a les seves pos­si­bi­li­tats per pro­mo­ci­o­nar-se en les empre­ses i per arri­bar a càrrecs direc­tius i a con­sells d’admi­nis­tració. Entre les prin­ci­pals con­clu­si­ons des­ta­quen que les dones con­si­de­ren que tenen menys pos­si­bi­li­tats de pro­mo­ci­o­nar-se que els homes. Això genera una insa­tis­facció que és molt més ele­vada en les empre­ses que estan molt mas­cu­li­nit­za­des. És a dir, la per­cepció de les dones sobre les seves pos­si­bi­li­tats és pit­jor en les empre­ses amb majo­ria d’homes en els llocs de direcció i en el con­sell.

Per tant, tenim diver­sos pro­ble­mes. D’una banda, la menor par­ti­ci­pació de la dona en llocs de direcció fa per­dre opor­tu­ni­tats a les empre­ses per ser més ren­di­bles i menys arris­ca­des, com demos­tren molts estu­dis. Un estudi fet als Estats Units, per exem­ple, con­clou que només que hi hagi una dona al con­sell d’admi­nis­tració ja es redu­eix el risc de fallida en un 20%. I també hi ha el pro­blema de la per­cepció d’injustícia que aquesta situ­ació genera en les dones. Per això, cal seguir tre­ba­llant per eli­mi­nar bar­re­res que posen difícil a l’accés de les dones a les posi­ci­ons direc­ti­ves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.