Emprenedors

Un robot fet a casa que mou la indústria

Steering Machines crea un vehicle omnidireccional per transportar material

Enmig d’un feno­men d’impuls a la rein­dus­tri­a­lit­zació d’Europa, neix al cor del Cen­tre de Desen­vo­lu­pa­ment d’Equips Indus­tri­als de la UPC, Ste­e­ring Mac­hi­nes, una start-up indus­trial que ha desen­vo­lu­pat un robot per trans­por­tar mate­rial o uti­llatge, tant inno­va­dor que planta cara als avan­tat­jats robots japo­ne­sos i holan­de­sos. La seva apor­tació inno­va­dora és que ha desen­vo­lu­pat un vehi­cle autònom amb movi­ment omni­di­rec­ci­o­nal, però amb rodes con­ven­ci­o­nals, que millora la fle­xi­bi­li­tat i la lli­ber­tat de cir­cu­lació. Es tracta, doncs, d’un robot que es pot moure en espais reduïts i en espais on, a més, hi hagi per­so­nes o on hagi d’interac­tuar amb altres màqui­nes sense haver de fer mani­o­bres, sinó com ho faria una per­sona. I, a més, li han incor­po­rat una tec­no­lo­gia que té un vehi­cle autònom, “amb un sis­tema d’escàners que regis­tra el seu entorn i li per­met ubi­car-se i cal­cu­lar la tra­jectòria que ha de recórrer sense haver de ser guiat”, explica Juanjo Canuto, CEO i cofun­da­dor de l’start-up jun­ta­ment amb el sub­di­rec­tor del Cen­tre de Desen­vo­lu­pa­ment d’Equips Indus­tri­als, Car­les Domènech.

El robot és una pla­ta­forma sobre la qual es poden mun­tar els uti­llat­ges o acces­so­ris que es neces­si­tin en plan­tes de pro­ducció o en cen­tres logístics i que con­tri­bu­eix a la robo­tit­zació de l’eco­sis­tema indus­trial.

Tot el procés de recerca d’aquest inno­va­dor sis­tema de mobi­li­tat es va desen­vo­lu­par dins del cen­tre de recerca men­tre Juanjo Canuto era estu­di­ant i duia a terme el pro­jecte de final de car­rera. Jun­ta­ment amb Car­les Domènech, van començar a fer el procés de vali­dació de la idea, que va tri­gar uns dos anys. El juny del 2018, van deci­dir fer un pas enda­vant i van fun­dar Ste­e­ring Mac­hi­nes per poder por­tar al mer­cat la seva recerca. Ales­ho­res, van començar un pro­grama d’acce­le­ració de Bar­ce­lona Activa. “Nosal­tres som engi­nyers, teníem molts conei­xe­ments per desen­vo­lu­par tec­no­lo­gia, però no per crear una empresa, i Bar­ce­lona Activa ens va per­me­tre conèixer les par­ti­cu­la­ri­tats de l’eco­sis­tema empre­ne­dor”, diu el CEO.

El seu pas per Bar­ce­lona Activa es va sal­dar amb un bon bagatge en gestió empre­sa­rial i amb una menció espe­cial. Van estar selec­ci­o­nats com la millor start-up del pro­grama. Poc després, van acon­se­guir tan­car una ronda d’inversió per por­tar la tec­no­lo­gia al mer­cat. Així que durant el 2019, es van dedi­car a aca­bar de dis­se­nyar el pro­ducte i, a més, van entrar a la pri­mera acce­le­ra­dora de start-ups indus­tri­als de l’Estat, IQS Tech Fac­tory.

El gener pas­sat, van acon­se­guir ven­dre els seus pri­mers robots a un grup indus­trial, però amb la pandèmia tots els plans de comer­ci­a­lit­zació de l’start-up es van veure atu­rats.

Aquest mes, però, han enge­gat noves acci­ons comer­ci­als entre el sec­tor indus­trial català i espa­nyol. A mitjà ter­mini, s’ori­en­ta­ran també cap al mer­cat euro­peu. “Si tan­quem l’any amb ven­des, el 2021 el crei­xe­ment pot ser expo­nen­cial”, diu Canuto. A més de la inno­vació, tenen el valor afe­git de ser un pro­ducte fet aquí. Els seus com­po­nents i la pro­ducció es fan en una empresa de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.