Focus

Nova mobilitat

Oportunitat perquè el sector de l’automoció surti de l’esvoranc

L’auto­moció, un dels grans motors de la nos­tra eco­no­mia, passa moments com­pli­cats, amb la fugida de Nis­san, que deixa un gran reguit­zell d’empre­ses auxi­li­ars en situ­ació com­pro­mesa. Jus­ta­ment, el pla euro­peu, que assu­meix com a eix prin­ci­pal avançar cap a una nova mobi­li­tat basada en el vehi­cle elèctric, és una opor­tu­ni­tat que no es pot des­a­pro­fi­tar. Com diu Pere Cots, de Pimec, els fons euro­peus donen “una gran opor­tu­ni­tat a tot el sec­tor de l’auto­moció, prin­ci­pal­ment a la indústria de com­po­nents, a la qual se la pot aju­dar a tenir un paper glo­bal.”

Per al pro­fes­sor de la UPF Oriol Amat, “a Cata­lu­nya, tot i que marxi Nis­san, res­ten encara mol­tes empre­ses de com­po­nents que tenen un mer­cat glo­bal i que entren de ple en aquests objec­tius de la UE de des­car­bo­nit­zació i una nova mobi­li­tat”. A més, com diu, no es pot obli­dar que Seat ha garan­tit que vol seguir aug­men­tant la seva capa­ci­tat d’inver­si­ons els anys a venir i, afe­geix: “Hi ha la pos­si­bi­li­tat que aviat vin­gui a casa nos­tra un fabri­cant de bate­ries.”

Per a Joan Ramon Rovira, de la Cam­bra de Comerç: “És l’avi­nen­tesa perquè la mobi­li­tat faci el salt, i puguem desen­vo­lu­par a Cata­lu­nya una indústria de les bate­ries.” Recorda que Seat ja n’ha par­lat, de fer aquest canvi de para­digma, però adver­teix que caldrà recórrer a l’aliança entre el sec­tor públic i el pri­vat. Des d’Eure­cat, Joan Guasch, observa que al país es mouen mol­tes coses al vol­tant de la mobi­li­tat sos­te­ni­ble, amb ini­ci­a­ti­ves com la que té el suport de la Cam­bra de Comerç i el pro­jecte que duen a terme con­jun­ta­ment la UPC i Seat. Con­si­dera fona­men­tal un canvi de men­ta­li­tat: “Ja no par­lem d’auto­moció, sinó de mobi­li­tat, del cotxe al tren, tot pas­sant per la bici­cleta i el pati­net.” Pensa que de tots aquests pro­jec­tes que s’estan coent, alguns ani­ran a Europa. Així mateix, també detecta que a Cata­lu­nya hi ha una gran pre­dis­po­sició per tre­ba­llar en el sec­tor de les bate­ries elèctri­ques, en espera que un gran grup glo­bal, ocupi la planta fabril que ha dei­xat Nis­san. Des del clúster de l’automòbil, el CIAC, per a Josep Maria Vall és vital que s’obri una gran planta a Cata­lu­nya per donar opci­ons a auxi­li­ars com com Ficosa o Ges­tamp.

Salut intel·ligent

Les biotec volen ser un referent de creixement de l’activitat econòmica

Les darreres dades del sector biotecnològic, publicades per Biocat, són prou engrescadores: fins al mes de setembre d’enguany, ha captat 120 milions d’euros d’inversió, tot superant els 112 milions que es van obtenir durant tot l’any passat. Cal pensar que es tracta d’un sector, el de les ciències de la vida i la salut, que ja suposa un 7,3% del PIB català i que ja dona feina a 230.000 persones. Val a dir que aquest sector, que ha mantingut un nivell d’activitat realment alt durant els mesos de confinament, a diferència d’altres àmbits d’activitat, disposa en aquests moments d’una bossa de fins a 700 milions d’euros per a projectes de recerca.

Ha esdevingut un gran focus de captació d’inversió internacional, i això li pot donar un paper rellevant per ser un dels contraforts sobre els quals bastir la recuperació econòmica els pròxims anys. Per a Joan Ramon Rovira: “És clar que en biomedicina ja tenim configurat un ecosistema d’empreses avançades, que fàcilment poden ser objecte de la inversió europea.”

De la mateixa opinió és l’economista Enric Llarch: “El nostre clúster de biotecnologia té rellevància i podria ser l’actor adequat, dins d’aquesta estratègia europea, per desenvolupar projectes de recerca aplicada que ofereixin solucions per millorar la qualitat de vida de la població.”

El sector encaixa perfectament en les perspectives del pla de recuperació de 750.000 milions d’euros, ja que una bona colla de les empreses que en formen part, unes 180 -amb una inversió de 19 milions d’euros- han dirigit els seus interessos a l’àmbit de les solucions digitals per a la medicina, tot fent ús d’eines d’intel·ligència artificial, telemedicina i robòtica aplicada, camps que entren de ple en els interessos de la Comissió Europea per fer de la UE una economia que està a l’avançada. És clar que és un sector molt atomitzat, format en un 78% per microempreses, cosa que obligarà en els propers anys a menar cap a un procés de maduració a través de fusions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.