Opinió

Emancipació

El nivell de PIB ‘per capita’ sí que influeix en l’edat en què els joves s’emancipen. La correlació no és absoluta, però la interrelació és important. Un major PIB ‘per capita’ suposa més oportunitats i un major nivell de formació i de qualificació, la qual cosa implica més possibilitats d’assajar nous camins fora del si de la família

Des de fa anys, de manera insis­tent, es diu que “a Espa­nya els joves s’eman­ci­pen molt tard”, que se’n van de casa dels seus pares molt grans, vaja. I quan es diu això, es mira i es pren com a referència Europa.

Si obser­vem per països les edats mit­ja­nes en què els joves s’eman­ci­pen, veu­rem que a Espa­nya és molt més ele­vada que en altres indrets. Per exem­ple, men­tre que a Espa­nya ho fan als 29,5 anys, a Letònia ho fan als 26,6; a la República Txeca, als 25,8; a Estònia, als 22,2, i a Luxem­burg, als 20,1. És a dir, que quan­ti­ta­ti­va­ment, i encara que hi hagi països que superin Espa­nya (Sèrbia, 31,1 i Croàcia, 31,8, per exem­ple), el cert és que l’edat mit­jana a Espa­nya és molt ele­vada.

No obs­tant això, penso que fer la com­pa­ració tenint en compte única­ment l’edat dels joves quan s’eman­ci­pen és molt limi­tat, perquè les carac­terísti­ques estruc­tu­rals dels països enu­me­rats són dife­rents o molt dife­rents, per la qual cosa, crec, la com­pa­ració s’hau­ria de fer con­si­de­rant diver­sos fac­tors.

A con­ti­nu­ació, com­pa­ra­rem l’edat mit­jana d’eman­ci­pació dels joves d’una mos­tra de països tenint en compte el PIB per capita de cadas­cun dels països de la mos­tra (dades refe­ri­des al 2019). Per a això, pre­nem l’edat mit­jana de la UE com a índex 100 i el PIB per capita mitjà de la UE 28 també com a índex 100; és el que recull el gràfic que il·lus­tra aquesta plana.

Com podeu obser­var, pre­nent com a referència les mesu­res de la UE, el gràfic queda divi­dit en qua­tre zones. A l’esquerra de la referència 100 a l’eix d’abs­cis­ses, hi ha els països en què els joves s’eman­ci­pen a una edat més pri­me­renca que la mit­jana euro­pea; a la dreta, aquells que s’eman­ci­pen a una edat més tar­dana. Ate­nent a l’eix d’orde­na­des, per sota de 100, els països que tenen un PIB per capita menor que la mit­jana de la UE i per sobre, els que el tenen major. Qui­nes con­clu­si­ons se’n poden extreure? D’entre els països ana­lit­zats, no n’hi ha cap que el seu PIB per capita es trobi per sota de la mit­jana de la UE i que els seus joves s’eman­ci­pin a una edat més pri­me­renca que la de la mit­jana euro­pea. Això, per si sol, ja indica alguna cosa.

En el cas con­trari, sí que hi ha força països: en bas­tants dels que tenen un PIB per capita supe­rior a la mit­jana de la UE, l’edat mit­jana d’eman­ci­pació dels seus joves se situa per sota de l’edat mit­jana d’eman­ci­pació euro­pea. Però, hi ha diferències: Suècia, Dina­marca, els Països Bai­xos i Àustria tenen un PIB per capita molt sem­blant, però, no obs­tant això, les diferències en les edats en què els seus joves s’eman­ci­pen dife­rei­xen subs­tan­ci­al­ment, un indi­ca­dor que hi ha fac­tors soci­als i cul­tu­rals asso­ci­ats a l’eman­ci­pació dels joves.

Només hi ha un país que té un PIB per capita supe­rior –molt supe­rior–, de fet, a la mit­jana euro­pea i on l’edat mit­jana d’eman­ci­pació dels seus joves és supe­rior a la mit­jana de la UE: Irlanda. El cas irlandès és tri­ple­ment espe­cial. D’una banda, aquest PIB per capita tan ele­vat és esbi­ai­xat: Dublín i el seu cin­turó, i en menor mesura Cork i Lime­rick, tenen una sèrie d’acti­vi­tats, com a con­seqüència de la inversió estran­gera, que la majo­ria de la resta del ter­ri­tori no té i que ele­ven el PIB per capita del país; només fa falta recórrer-lo per per­ce­bre aquest feno­men. D’altra banda, Irlanda és un país on l’Església catòlica con­ti­nua influint molt en la soci­e­tat i en el con­cepte de família. A més, mal­grat que actu­al­ment sigui menor, l’emi­gració sem­pre ha desen­vo­lu­pat un paper regu­la­dor clau en la soci­e­tat irlan­desa, de tal manera que els que es que­den al país tenen un paper molt més esta­ble al si de la família.

Per aca­bar, hi ha els països que tenen un PIB per capita menor al de la mit­jana de la UE i una edat d’eman­ci­pació dels seus joves també més tar­dana. En aquest qua­drant hi ha Espa­nya. Són països pobres on les expec­ta­ti­ves són reduïdes. En qual­se­vol cas, i Itàlia n’és un bon exem­ple, seria interes­sant esta­blir diferències per zones quant a l’edat d’eman­ci­pació dels seus joves: no es tro­ben en la mateixa situ­ació econòmica el nord d’Itàlia que la zona sud del país.

Com a resum: el nivell de PIB per capita sí que influ­eix en l’edat en què els joves s’eman­ci­pen. La cor­re­lació no és abso­luta, però la inter­re­lació és impor­tant. Un major PIB per capita suposa més opor­tu­ni­tats i un major nivell de for­mació i de qua­li­fi­cació, la qual cosa implica més pos­si­bi­li­tats d’assa­jar nous camins fora del si de la família. En qual­se­vol cas, que el PIB per capita no és l’única vari­a­ble que deter­mina l’eman­ci­pació dels joves queda patent en la diferència que hi ha entre Suècia i Espa­nya. Espa­nya té un PIB per capita 29 punts infe­rior al de Suècia, la qual cosa, indub­ta­ble­ment, és molt, però és una diferència molt menor que els 45 punts que sepa­ren l’edat mit­jana a la qual els joves suecs s’eman­ci­pen res­pecte de l’edat a què ho fan els joves espa­nyols. Una rea­li­tat que hau­ria de com­por­tar una reflexió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.