Eines

Xavier Santigosa

Autor del llibre El influencer que llevamos dentro

“Les crisis són moments per influir més que per liderar”

EL INFLUENCER QUE LLEVAMOS DENTRO Xavier Santigosa
Marcombo 15,68€
Els ‘influencers’ de les xarxes socials són un fenomen que està bastant pervertit
La conseqüència última de la influència, quan és sana, és la vinculació

El lli­bre

Quina és la relació entre lide­rar i influir?
La influència és un pre­cur­sor i un impul­sor del lide­ratge. Per ser cap, et cal un orga­ni­grama que digui que tens un equip al teu càrrec. Per ser líder, has de tenir un pro­jecte, for­mal o infor­mal, que has de tirar enda­vant. En canvi, per influir només et cal voler-ho fer i ser cons­ci­ent de qui­nes són les teves armes d’influència.
Però es pot influir de manera incons­ci­ent.
Sí, tots tenim la capa­ci­tat d’influir, però com passa amb totes les habi­li­tats inter­per­so­nals, de vega­des no les conei­xem i sovint no les exer­ci­tem, ales­ho­res s’atro­fien, exac­ta­ment igual que un múscul. Per això el pri­mer pas és ser-ne cons­ci­ent i després entre­nar-la.
L’auto­co­nei­xe­ment és el prin­cipi de mol­tes coses.
Sí, i no és freqüent, perquè ens fa man­dra i por. Man­dra, perquè ja donem per supo­sat mol­tes coses, com qui diu que no sap par­lar en públic, i defuig qual­se­vol opor­tu­ni­tat d’expo­sar-se, de tal manera que al final acaba sent veri­tat i es con­ver­teix en una per­sona dolenta per par­lar davant d’un audi­tori. I por, perquè espanta el fet de mirar cap a dins d’un mateix i tro­bar qui sap què.
L’eti­queta d’influ­en­cer te la pen­ges tu o te la pen­gen els altres?
La teva capa­ci­tat d’influir te la donen sem­pre els altres. La meva defi­nició d’influència és la capa­ci­tat d’inter­ve­nir en les opi­ni­ons i en les con­duc­tes dels altres, modi­fi­cant-les, perquè ells així ho volen. És a dir, aquí no hi ha impo­sició, són els altres els que miren cap a tu, cer­cant referència, i modi­fi­quen la seva opinió o hàbit per algun motiu que tu has de saber. Els influ­en­cers de les xar­xes soci­als, com que són un feno­men molt mer­can­ti­lit­zat, la con­ducta que miren de modi­fi­car és la de con­sum.
En la seva defi­nició, influir no està gaire lluny de mani­pu­lar?
La mani­pu­lació és el revers tenebrós de la influència. No és això; la con­seqüència última de la influència, quan és posi­tiva i sana, és la vin­cu­lació, com quan esta­blim un vin­cle amb una marca. Les mar­ques també influ­ei­xen.
Què pensa del feno­men dels ins­ta­gra­mers, you­tu­bers i d’altres? És una moda?
És un feno­men que està bas­tant per­ver­tit. Una de les idees motor del lli­bre era enten­dre què hi ha al dar­rere del feno­men influ­en­cer de les xar­xes. Perquè és fàcil de menys­prear, dient que és postu­reig. Jo penso que hi ha d’haver alguna cosa més que fa que hi hagi una legió de gent que els segueix i que bus­qui la seva opinió. Per això he entre­vis­tat alguns influ­en­cers, per saber què tenen.
I què ha des­co­bert?
Doncs que, per exem­ple, són per­so­nes molt cons­ci­ents del valor que estan apor­tant. I vull dir del valor últim, més enllà del que és obvi. Per exem­ple, he entre­vis­tat una influ­en­cer de la cuina salu­da­ble que es diu Sil­via Alcedo (@mega­sil­vita) i que afirma que més enllà de les recep­tes de pas­tis­se­ria salu­da­ble, el seu valor és que la gent es diver­teix cui­nant. Ella diu que és “proveïdora de feli­ci­tat a través de la pas­tis­se­ria salu­da­ble”. També he des­co­bert que la influència autèntica és la que neix sense voler. El Rubius, el pri­mer influ­en­cer, va començar a gua­nyar rellevància sense voler. La para­doxa és que ara hi ha estu­dis gai­rebé reglats de com ser influ­en­cer i gua­nyar-se la vida. Ara bé, sense auten­ti­ci­tat estàs con­dem­nat a fra­cas­sar.
Com mesu­rem el grau d’influència, pel nom­bre de segui­dors?
Per desgràcia, del grau d’influència el ten­dim a mesu­rar de manera només quan­ti­ta­tiva en funció del nom­bre de per­so­nes a què arri­bes, però no és així. Jo valoro molt el paper dels microin­flu­en­cers, o influ­en­cers del dia a dia, aque­lles per­so­nes anònimes que en temps de crisi adqui­rei­xen una rellevància bru­tal, com pot ser el cas de les infer­me­res en aquests moments, per exem­ple. Una altra manera de detec­tar les per­so­nes pode­ro­ses des del punt de vista de la seva capa­ci­tat d’influir és que quan ja no hi són i la seva influència es manté entre nosal­tres; pen­sem en el Johan Cruyff, per exem­ple. Però tots tenim al cap aquell refe­rent que en moments de difi­cul­tat ens fa pre­gun­tar-nos: què faria x si es trobés en aques­tes cir­cumstàncies? Aquesta és la veri­ta­ble influència pode­rosa.
Ha tret alguna lliçó de la pandèmia en ter­mes de capa­ci­tat d’influir?
Sí, està en relació amb el que he acabo de dir. La gran lliçó és que els temps de crisi són moments per influir més que no per lide­rar. En cir­cumstàncies en què els lide­rat­ges no mos­tren tot el seu poder, tot­hom corre a cer­car aque­lles per­so­nes del nos­tre dia a dia que ens poden faci­li­tar infor­mació, tran­quil·litat o el que sigui. Després, hi ha el fet que ara és un bon moment per influir de manera pro­funda i essen­cial. El nivell més pro­fund de la influència, que jo ano­meno essen­cial i que es basa en els valors i les cre­en­ces, en con­di­ci­ons nor­mals, és molt difícil d’exer­cir, perquè la gent no està tan dis­po­sada a treure a la llum les seves cre­en­ces o els seus valors, és una cosa molt pro­funda. En canvi en un moment tan bèstia com el que estem vivint ara, aques­tes coses estan a flor de pell.
Que és el gym of influ­ence?
És un mètode que pretén iden­ti­fi­car quina és l’arma secreta d’influència per­so­nal de cadascú. I, quan s’ha des­co­bert, exer­ci­tar-la. En el lli­bre pro­por­ci­ono un seguit d’exer­ci­cis i de pau­tes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.