Opinió

La covid-19 fa que canviï el control de la gestió

Prenen rellevància eines que permetin a les empreses conèixer la situació de la liquiditat per sobre de la rendibilitat, per assegurar que el projecte no s’aturarà i per disposar de temps per repensar el model i buscar-li viabilitat a llarg termini

L’a crisi econòmica deri­vada de la covid-19 ha com­por­tat que mol­tes orga­nit­za­ci­ons hagin tin­gut for­tes dava­lla­des en les ven­des i els resul­tats, en molt casos fins a esde­ve­nir nega­tius. Segons l’Ins­ti­tut Naci­o­nal d’Estadística, les ven­des de les empre­ses van dis­mi­nuir un 18% entre els mesos de gener i maig d’enguany res­pecte a l’any ante­rior.

Aquesta nova situ­ació com­porta que aque­lles empre­ses que han pas­sat a tenir impor­tants difi­cul­tats per aquests fets, s’hagin de replan­te­jar les eines de con­trol de gestió finan­cer que els convé adop­tar fins que s’esva­ei­xin els efec­tes pro­vo­cats per la pandèmia.

Per ana­lit­zar la via­bi­li­tat d’un negoci, en situ­a­ci­ons nor­mals s’uti­lit­zen eines basa­des en aspec­tes com les ren­di­bi­li­tats econòmiques i finan­ce­res, EVA o pay out, entre d’altres. En els moments actu­als, aquests indi­ca­dors tra­di­ci­o­nals no són d’uti­li­tat per a mol­tes orga­nit­za­ci­ons. La situ­ació actual fa que, per a aques­tes orga­nit­za­ci­ons sigui impen­sa­ble pre­veure retri­bu­ci­ons direc­tes o indi­rec­tes per a l’acci­o­nista i cen­trar-se en la super­vivència, man­te­nir-se tant temps com puguin en actiu per, en el futur, acon­se­guir les ren­di­bi­li­tats i via­bi­li­tats espe­ra­des. És per aquests motius, que les eines de con­trol de gestió tra­di­ci­o­nals per­den valor i se n’han d’uti­lit­zar d’altres, almenys durant un cert temps i men­tre la situ­ació no es rever­teixi.

Si la super­vivència és el prin­ci­pal objec­tiu de la com­pa­nyia en els pro­pers mesos, en l’àmbit econòmic i finan­cer, el con­cepte estricte de via­bi­li­tat econòmica, entesa com la ren­di­bi­li­tat del negoci que per­metrà asso­lir l’exigència dels finançadors del pro­jecte, ja siguin enti­tats finan­ce­res, proveïdors o acci­o­nis­tes, perd pis­to­nada. Això no vol dir que no sigui impor­tant, però si no som capaços de man­te­nir l’empresa surant, acon­se­guir-ne la via­bi­li­tat serà impos­si­ble.

Ara és moment d’obli­dar-se de ren­di­bi­li­tats i cen­trar-nos en les ven­des i en la gene­ració de cash flows. Hem d’obli­dar els indi­ca­dors d’empre­ses madu­res per tor­nar a indi­ca­dors de start-ups. De fet, mol­tes empre­ses tor­nen a ser start-ups. Han de refor­mu­lar els models de negoci: els cli­ents han can­viat les seves neces­si­tats i els seus hàbits de com­pra, les for­mes de tre­ball no són les matei­xes, hi ha res­tric­ci­ons en apro­vi­si­o­na­ments i un llarg etcètera.

Així mateix, mol­tes orga­nit­za­ci­ons s’han hagut de finançar sense haver-ho pla­ni­fi­cat, per tal de poder afron­tar les obli­ga­ci­ons com­pro­me­ses durant les set­ma­nes de con­fi­na­ment, motiu que ha impli­cat un incre­ment de l’endeu­ta­ment de les empre­ses, entès com aque­lla pro­porció de finançament aliè que les empre­ses tenen en relació amb les fonts totals de finançament. Per fer-nos-en una idea, el mes d’abril els préstecs con­ce­dits a les empre­ses va ser un 82% més alt que durant el mes de maig de l’any ante­rior.

Per tots aquests motius, indi­ca­dors que fins ara esta­ven aco­tats i s’uti­lit­za­ven en nous pro­jec­tes, sobre­tot tots aquells que fan referència a la situ­ació de la tre­so­re­ria i al temps que falta per no morir en l’intent, pre­nen rellevància en nego­cis amb anys d’història i de recor­re­gut.

Un d’aquest indi­ca­dors és l’ano­me­nat cash burn rate, molt uti­lit­zat pel ven­ture capi­tal i pels inver­sors en empre­ses de nova cre­ació o amb crei­xe­ments inci­pi­ents, i que mesura el cash que es con­su­meix en cada període –men­su­al­ment, per exem­ple– per cobrir les des­pe­ses ope­ra­ti­ves del pro­jecte.

Un altre indi­ca­dor rela­ci­o­nat amb aquest pri­mer és el cash runway, que s’obté de divi­dir la tre­so­re­ria de què dis­posa l’empresa entre el cash burn rate, per tal d’obte­nir així el període que li falta per que­dar-se sense líquid.

En aques­tes situ­a­ci­ons, també passa a ser impor­tant la relació entre l’EBITDA (Ear­nings Before Interest Taxes Depre­ci­a­tion and Amor­ti­za­tion) i el deute amb enti­tats finan­ce­res que tenen un ven­ci­ment infe­rior a un any, per tal d’ana­lit­zar la part de deute que es podrà tor­nar i poder-la reno­var o rene­go­ciar en cas que no s’arribi a cobrir.

En defi­ni­tiva, pre­nen rellevància eines que per­me­tin a les empre­ses conèixer la situ­ació de la liqui­di­tat per sobre de la ren­di­bi­li­tat, per asse­gu­rar que el pro­jecte no s’atu­rarà i per dis­po­sar de temps per repen­sar el model i bus­car-li via­bi­li­tat a llarg ter­mini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.