Opinió

Joves entre crisis

A finals del 2019 la taxa d’atur fins als 24 anys era del 26%, molt per sobre de la del conjunt de la població (10,5%). I, tot i que no sabem encara el recorregut de la crisi actual, tenim com a referència que l’atur dels joves va sobrepassar el 50% durant la crisi anterior. De moment, les dades del tercer trimestre d’enguany mostren que aquesta taxa ja se situa en el 33,8%, contra el 13,2% per al conjunt de la població

A banda dels efec­tes sani­ta­ris, la pandèmia està tenint reper­cus­si­ons econòmiques i soci­als específiques en els dife­rents col·lec­tius de població. En el cas dels joves, i aquest és el cen­tre d’interès d’aquest arti­cle, la pri­mera con­seqüència ha estat una pèrdua de llocs de tre­ball més pro­nun­ci­ada que en la resta de població, entre altres coses perquè les seves ocu­pa­ci­ons labo­rals prèvies eren ja més precàries. En pocs anys, bona part de dues gene­ra­ci­ons de joves han vist els seus pro­jec­tes vitals en el millor dels casos ajor­nats, o tallats d’arrel en els pit­jors, pri­mer per la crisi del 2008 i ara per la pandèmia del 2020.

La capa­ci­tat d’adap­tació dels joves sem­pre és més ele­vada que la de la resta de la població, sobre­tot si els pares (i de vega­des els avis) con­ti­nuen sent el seu recurs de dar­rera instància. No cal dir que hi ha joves capaços d’aixe­car el vol per si sols en les situ­a­ci­ons més adver­ses, o joves que quan no queda més remei també ho fan, però què passa amb tants com són els que estan con­dem­nats a depen­dre dels pares i fins i tot dels avis, o, pit­jor encara, a depen­dre dels ser­veis soci­als, un fet lamen­ta­ble­ment crei­xent. Les reper­cus­si­ons poden ser devas­ta­do­res a títol per­so­nal, però també social, i cal pre­gun­tar-se si la soci­e­tat es pot per­me­tre que molts dels seus joves, que són el seu futur, s’hagin de veure abo­cats a la pura sub­sistència o haver d’emi­grar ells i el seu capi­tal humà, perquè els que no tenen sufi­ci­ent capi­tal humà comer­ci­a­lit­za­ble ni això podran fer.

Mal­grat que englo­bem els joves en un sol col·lec­tiu, hi ha situ­a­ci­ons molt pola­rit­za­des. D’una banda, a Cata­lu­nya el 47,3% de joves (de 30 a 34 anys) té for­mació uni­ver­sitària (un per­cen­tatge que és 7 punts per­cen­tu­als supe­rior a la mit­jana de la UE), un fet en prin­cipi posi­tiu si tingués també la seva trans­lació pro­fes­si­o­nal, cosa que passa menys del neces­sari. D’una altra banda, i aquest és el feno­men més pre­o­cu­pant, el 19% dels joves aban­do­nen a Cata­lu­nya els estu­dis pre­ma­tu­ra­ment (9 punts per­cen­tu­als més que a la UE), cur­sen només la for­mació obli­gatòria, sense cap espe­ci­a­lit­zació ni for­mació pro­fes­si­o­nal. És a dir, tenim joves amb més for­mació uni­ver­sitària, però també més joves amb una for­mació infe­rior a la mit­jana euro­pea. S’ajusta aquest grau de for­mació a les neces­si­tats labo­rals? És evi­dent que no, en vista de les ele­va­des taxes d’atur com­pa­ra­ti­ves: el 2019 a Cata­lu­nya la taxa d’atur dels joves fins als 24 anys era supe­rior en 11,3 punts per­cen­tu­als a la mit­jana euro­pea, i la taxa d’atur de la població fins als 29 anys ho era en 8,6 punts per­cen­tu­als.

Cal­dria ana­lit­zar també en pro­fun­di­tat l’arrel de les diferències per sexes, que són molt acu­sa­des. Entre les noies hi ha un per­cen­tatge més ele­vat que tenen for­mació uni­ver­sitària (57%, con­tra el 44% els nois), men­tre que el grau d’abandó esco­lar pre­ma­tur és força infe­rior (13%, con­tra el 24% els nois). Això explica que hi hagi una incor­po­ració més ele­vada dels nois al mer­cat de tre­ball, que redunda alhora en una taxa d’atur també més gran d’aquests dar­rers, ja que de fet la taxa d’ocu­pació dels dos sexes és força simi­lar. Tor­nant al con­junt dels joves, mal­grat la millora dels dar­rers anys, a finals del 2019 la taxa d’atur fins als 24 anys era del 26%, molt per sobre de la del con­junt de la població (10,5%). I, tot i que no sabem encara el recor­re­gut de la crisi actual, tenim com a referència que l’atur dels joves va sobre­pas­sar el 50% durant la crisi ante­rior. De moment, les dades del ter­cer tri­mes­tre d’enguany mos­tren que aquesta taxa ja se situa en el 33,8%, con­tra el 13,2% per al con­junt de la població.

Aquests resul­tats agreu­ja­ran encara més el major risc de pobresa i exclusió social dels joves i també la seva limi­tada capa­ci­tat d’eman­ci­pació resi­den­cial, mal­mesa per la manca de tre­ball i d’ajuts per acce­dir a l’habi­tatge. Només cal afe­gir-hi el lle­gat de deute públic que dei­xarà la pandèmia rere seu, per veure que l’herència gene­ra­ci­o­nal que rebran serà ben gal­dosa.

Més enllà del debat que cal­dria fer res­pecte a això en ter­mes de justícia inter­ge­ne­ra­ci­o­nal, és difícil pen­sar que es podran posar remei als pro­ble­mes estruc­tu­rals actu­als de l’eco­no­mia i de la soci­e­tat si es des­a­pro­fita el poten­cial i la capa­ci­tat trans­for­ma­dora dels joves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.