Política

Joe Biden acarona la victòria

El degoteig de resultats no acaba de decidir el vencedor, tot i que el demòcrata encapçala la cursa

L’estratègia republicana d’apostar per demandes judicials per aturar el recompte rep dues negatives contundents

Els qui en saben havien alertat que aquest any, en comptes d’una jornada electoral, els Estats Units viurien una setmana electoral. Carregar-se de paciència és un requisit indispensable durant el recompte de resultats, que avança molt lentament i encara són insuficients per declarar guanyador. Tot i això, tots els camins apunten que serà el demòcrata Joe Biden qui acabarà a la Casa Blanca. L’exvicepresident cada vegada té més a prop el triomf: el degoteig de vots l’afavoreix, i les caramboles que el situen al llindar de 270 comissaris del col·legi electoral és ja més una qüestió de temps que de probabilitats.

La reconstrucció del “mur blau” del cinturó industrial ha donat ales a Biden. Segons el recompte de l’agència Associated Press –les seves projeccions són les que tradicionalment determinen els vencedors–, Biden només necessita guanyar un dels cinc estats que no han declarat guanyador per reclamar les claus del poder.

“La història d’avui [per ahir] serà una història molt positiva”, augurava la seva cap de campanya, Jen O’Malley Dillon. L’equip demòcrata diu que té dades que els posen camí d’una victòria que, tot i que amb retard, sembla assegurada. L’estratègia, ara per ara, és simplement esperar, “permetre que tot es faci com s’ha de fer i que tot acabi bé”. El candidat segueix les directrius al peu de la lletra, i ahir, en una piulada, demanava als seus seguidors que fessin el mateix. “Tingueu paciència. Estan comptant tots els vots i som optimistes”, va escriure.

La confiança demòcrata té prou base fàctica. En tancar aquesta edició, Biden liderava el recompte a Nevada, estava escurçant al mínim les diferències a Geòrgia, i retallava a un ritme vertiginós el dèficit a Pennsilvània. L’únic estat on semblava haver tirat la tovallola era a Carolina del Nord.

Al bàndol republicà, contràriament, comença a sentir-se la desesperació. Començant per Trump, que sembla que ha perdut totalment la paciència. Les poques comunicacions públiques que fa són a través de les xarxes o comunicats de la campanya, escrites només amb majúscules i alertant d’un frau que no s’ha comprovat i exigint que es deixi de comptar vots d’una vegada per totes.

“Atureu el recompte”, “Qualsevol vot arribat després del dia de les eleccions no s’hauria de comptar”, “Atureu el frau”. Trump intenta difondre les seves teories de la conspiració no només per enfurismar la seva base i generar dubtes sobre el sistema (especialment la falsa sentència que el vot per correu no hauria de tenir validesa); sembla que és l’única sortida que li queda per intentar donar algun tipus de resposta a una derrota que cada vegada es veu més propera. Cap pla li funciona. Una de les estratègies era optar per la via judicial, emulant d’alguna manera el que va aconseguir George W. Bush l’any 2000. Dos jutjats, a Michigan i Geòrgia, ja han rebutjat les demandes per aturar el recompte dels vots anticipats.

Tot i la desfeta, els republicans insisteixen. Ahir van anunciar que presentaran una altra demanda a Nevada, amb acusacions de frau i testimonis de vot il·legal. Quan els periodistes van demanar proves, van fugir d’estudi. La campanya de Biden veu tots aquests plans com intents per desviar l’atenció, esforços que “estan condemnats al fracàs”.

Mentrestant, els estats continuen comptant vots. Ahir les esperances estaven dipositades a saber el resultat a Nevada, però un dels funcionaris encarregats del recompte va advertir que fins avui no hi hauria novetats, i encara faltarà revisar el vot per correu durant el cap de setmana. “El nostre objectiu no és comptar de pressa, és fer-ho de forma acurada”, va dir. Un triomf de Biden a Nevada el posaria directament a la Casa Blanca. Les mirades van passar a Pennsilvània, l’estat que més comissaris reparteix (20) dels que queden. La secretària d’estat de la regió, Kathy Boockvar, va dir que era probable que al final de la nit nord-americana (matinada catalana) podrien haver processat les més de 320.000 paperetes que encara no s’havien comptat i, per tant, declarar guanyador.

LES FRASES

Tingueu paciència. Estan comptant els vots i som optimistes
Joe Biden
candidat demòcrata a la presidència dels EUA
Si compten els vots il·legals, ens robaran les eleccions
Donald Trump
president dels EUA i candidat a la reelecció

Crítica europea a Trump

Una delegació de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) que es va desplegar per 30 estats dels EUA, convidada pel govern nord-americà per observar les eleccions, va emetre ahir un contundent comunicat en què va criticar durament Donald Trump per les “acusacions infundades” dirigides a minar la “confiança pública en les institucions democràtiques” nord-americanes. La cap de l’expedició europea, la polonesa Urszula Gacek, va lamentar els “intents deliberats del president en exercici de debilitar la confiança en el procés electoral”, i va exigir que es faci cas omís de la demanda de la Casa Blanca d’aturar l’escrutini i, en canvi, es comptin tots els vots. “Ningú hauria de limitar el dret a votar de la gent”, hi va afegir el parlamentari alemany Michael Georg Link.

A banda d’això, l’OSCE també va destacar l’èxit d’una jornada que va superar amb nota els reptes tecnològics i legals que tenia davant seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.