Política

Biden opta per la diplomàcia multilateral i europeista

El president electe tria l’experimentat i fidel assessor Antony Blinken com a futur secretari d’estat

L’escollit s’oposa frontalment al ‘Brexit’, un procés que va qualificar de “desastre total”

Un dels principals objectius de Joe Biden com a president dels Estats Units serà reconstruir les aliances internacionals nord-americanes, recuperar aliats perduts durant els quatre anys d’aïllacionisme de Donald Trump, i tornar a una política geoestratègica clàssica de la primera potència mundial.

Per això, la primera gran tria per al seu gabinet serà la del secretari d’estat, un anunci que es farà avui i que ja té un nom definit: Antony Blinken, subsecretari d’estat amb Barack Obama i assessor en política exterior de Biden des que era senador. Considerat per molts un demòcrata moderat, el seu perfil no s’espera que desperti grans animadversions entre els senadors republicans, peces fonamentals per permetre que Biden tingui un govern funcional des del primer dia.

Diplomàtic amb experiència, ferm defensor de les aliances globals, fins ara era el principal portaveu en política exterior de Biden. “Ni un país tan poderós com els Estats Units pot gestionar crisis sol”, va dir en una xerrada aquest estiu, deixant clar que l’administració de Biden trencaria radicalment amb la política aïllacionista i nacionalista trumpista “els Estats Units primer”.

La tria serà un impuls de la relació entre els EUA i Europa. Els europeus tornaran a ser un soci preferencial per als nord-americans, vistos com el “primer recurs, i no l’últim, quan toqui lluitar contra els desafiaments als quals ens enfrontem”, en paraules de Blinken.

L’elecció de Blinken és, a més, un missatge per a Londres: els nous Estats Units, contràriament als de Donald Trump, no veuen amb bons ulls el Brexit. Biden sempre hi ha estat en contra i ha alertat públicament que qualsevol pacte no ha de tocar ni una coma dels Acords de Divendres Sant que van pacificar Irlanda del Nord.

Blinken, per la seva banda, és molt més contundent en la crítica al Brexit. Al març, quan l’ex-primera ministra britànica Theresa May patia de valent per tirar endavant una proposta per sortir de la UE, va dir al podcast Pod Save America, conduït per exassessors de Barack Obama, que el Brexit era un “desastre total”. “No és només com si s’atropellés un gos –va metaforitzar–, és un gos atropellat, i el cotxe fa marxa enrere i el torna a atropellar.”

La seva visió global també implica apostar per una nova mirada del sud-est asiàtic i del continent africà, mà de ferro amb Moscou i contundència amb la Xina. És, a banda, un ferm defensor que els EUA tornin com més aviat millor al pacte nuclear amb l’Iran, i tindrà com a primeres missions la negociació d’un nou tractat d’armes amb Rússia i aconseguir el retorn dels EUA a l’Acord del Clima de París i l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Avui també s’espera l’anunci de Linda Thomas-Greenfield, una veterana diplomàtica amb experiència en assumptes africans, com a nova ambaixadora davant les Nacions Unides, la que seria la primera nominada afroamericana del nou govern.

La tria de Blinken i Thomas-Greenfield, unida a la prevista del també experimentat Jake Sullivan com a assessor en Seguretat Nacional, és una mostra que Biden veu la tasca de reconstruir ponts diplomàtics com una tasca titànica en què ha de col·locar figures reconeixibles i de llarga experiència, descartant nomenaments que puguin ser vistos com a provatures o recompenses polítiques.

Biden també va prometre que el seu govern seria divers, semblant a la realitat nord-americana, i ho va complir amb altres anuncis importants del seu gabinet: Alejandro Mayorkas serà la primera persons d’origen hispà a aspirar a la secretaria de Seguretat Nacional, i Avril Haines la primera dona a liderar els serveis d’intel·ligència.

A banda, l’ex-secretari d’estat John Kerry es convertirà en delegat especial per al clima, una de les prioritats de la nova administració.

Ahir, dos dels estats clau, Pennsilvània i Michigan, van confirmar la victòria de Biden.

L’Esforç inútil de Trump

A Trump se li acaba el temps per revertir les eleccions. Els estats entren en la recta final de certificació de resultats: ahir era la data límit per dos estats clau, Pennsilvània i Michigan, on els republicans han fet esforços fútils per anul·lar paperetes que evitin el triomf de Biden. Directius de grans empreses van enviar una carta exigint el traspàs de poders, i segons el veterà periodista Carl Bernstein, 21 senadors republicans han criticat en privat la negativa d’acceptar la derrota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.