Societat

El Homrani defensa el model de gestió a les residències

El conseller nega “cap ordre” per no traslladar ancians a hospitals

Assegura que durant la pandèmia sempre s’han basat en “el criteri clínic dels sanitaris”

El con­se­ller de Tre­ball, Afers Soci­als i Famílies, Chakir el Hom­rani, ha defen­sat aquest dilluns en la comissió d’inves­ti­gació sobre la gestió de les residències per a gent gran la feina feta durant la pri­mera onada de la pandèmia. “És una rea­li­tat que s’ha donat a tot Europa i també a tot el món”, ha jus­ti­fi­cat. El con­se­ller ha negat l’existència d’una ordre per “no tras­lla­dar resi­dents a hos­pi­tals” i ha asse­gu­rat que les actu­a­ci­ons que van fer “sem­pre” van seguir “el cri­teri clínic dels sani­ta­ris”. “La gent gran ha estat la més afec­tada a tot el món, no només a Cata­lu­nya”, ha dit. També ha reco­ne­gut que les residències “no esta­ven pre­pa­ra­des” per afron­tar una pandèmia com la de la covid-19.

En la mateixa línia, el con­se­ller ha asse­gu­rat que “les residències no tenien el volum d’EPI neces­sa­ris per a una pandèmia”. De fet, sobre els equips de pro­tecció ha cri­ti­cat la gestió que se’n va fer al mes de març, quan se’n va cen­tra­lit­zar la com­pra. “La volun­tat recen­tra­lit­za­dora i el con­trol per part de l’Estat va ser un greu error”, ha dit, i ha afe­git que “va fer per­dre temps”. “Va ser un error abso­lut”, ha cri­ti­cat.

El con­se­ller ha defen­sat la gestió que es va fer als cen­tres cata­lans durant la pri­mera onada i ha afir­mat que van viure una “situ­ació límit”. “Hem hagut d’afron­tar la pandèmia sense conèixer la malal­tia i sense els recur­sos neces­sa­ris”, ha jus­ti­fi­cat. Tot i això, ha reco­ne­gut que s’hau­rien hagut de pro­hi­bir les visi­tes als cen­tres i no fer tan sols una reco­ma­nació.

“Davant d’una crisi sanitària, davant d’una pandèmia i davant del col·lec­tiu que més pateix el que per­toca és que la coor­di­nació sigui màxima i que qui tin­gui les reg­nes abso­lu­tes a l’hora de pren­dre deci­si­ons sobre temes sani­ta­ris sigui Salut”, ha argu­men­tat el con­se­ller sobre el traspàs de com­petències d’Afers Soci­als cap a Salut.

Així mateix, ha recla­mat crear l’Agència inte­grada d’atenció a les per­so­nes amb dependència per tal de ges­ti­o­nar de manera con­junta entre les dues con­se­lle­ries les neces­si­tats soci­als i sanitàries de la gent gran. “Volem intro­duir millo­res i can­viar el model de par­ti­ci­pació de les famílies dins les residències”, ha dit.

Inter­venció dels cen­tres

El con­se­ller ha apro­fi­tat la com­pa­rei­xença per donar dades sobre la gestió de les residències. Així, ha expli­cat que durant la pandèmia s’han inter­vin­gut 27 cen­tres, dels quals dos s’han tan­cat defi­ni­ti­va­ment. A més, des del març s’han obert 46 expe­di­ents san­ci­o­na­dors.

El Hom­rani ha expli­cat que la situ­ació durant la segona onada ha estat “molt millor”. “Les dades demos­tren que hem pogut pla­ni­fi­car i actuar pre­ven­ti­va­ment”, ha jus­ti­fi­cat. Així, ha posat de mani­fest que men­tre en la pri­mera onada les residències van tenir més de 15.000 casos con­fir­mats, en la segona n’hi ha hagut 7.542, el que suposa un des­cens del 52%. “Això no treu que con­ti­nuem en situ­a­ci­ons molt com­ple­xes perquè és la rea­li­tat de la gestió de la pandèmia”, ha dit.

El con­se­ller ha reco­ne­gut que el sis­tema “té feble­ses”, sobre­tot pel que fa al finançament. A més, ha expli­cat que tenen difi­cul­tats en la con­trac­tació de pro­fes­si­o­nals perquè “hi ha més demanda que oferta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.