Opinió

El valor econòmic i social del comerç de proximitat

El que passa en economia és la suma del que fem entre tots, i el consumidor és clau
A Barcelona ja han tancat més de 3.000 comerços, que representen un 5,5% del total

El comerç és un sec­tor clau a Cata­lu­nya. Els prin­ci­pals sub­sec­tors són l’ali­men­tari, el d’equi­pa­ment de la per­sona, el de para­ment de la llar, el quo­tidià no ali­men­tari (farmàcies, per­ru­que­ries, òpti­ques...), el de l’auto­moció, el de l’oci i el de la cul­tura. Dona feina a 299.587 per­so­nes, a través de 91.141 esta­bli­ments i, per tant, con­tri­bu­eix a la millora de l’eco­no­mia local. Com que paguen impos­tos i Segu­re­tat Social, con­tri­bu­eix al finançament de l’estat del benes­tar. També repre­senta el 13,5% del PIB, que és més que l’11% de la Unió Euro­pea. Un altre aspecte des­ta­ca­ble és que els comerços aug­men­ten el valor dels habi­tat­ges que hi ha a la vora. A part del ves­sant econòmic, el comerç té impor­tants impac­tes soci­als. Entre aquests impac­tes, podem des­ta­car temes rela­ci­o­nats amb la sos­te­ni­bi­li­tat, com ara la con­tri­bució a la millora de l’urba­nisme, ja que donen vida a pobles i bar­ris, i a la segu­re­tat i la il·lumi­nació de car­rers. També millora la qua­li­tat del ser­vei, per l’atenció per­so­na­lit­zada que ofe­reix i per l’opció de pro­var abans de com­prar. Per motius com els esmen­tats, molts països, regi­ons i muni­ci­pis tenen plans espe­ci­als de pro­tecció del comerç. Aquí, tot i que hi ha molt marge de millora, també n’hi ha, de plans, tant per al comerç en gene­ral, com per a esta­bli­ments tra­di­ci­o­nals i emblemàtics.

Ara, amb la crisi de la covid, els con­fi­na­ments i les diver­ses res­tric­ci­ons que es van posant en marxa a mesura que hi ha rebrots, molts comerços de pro­xi­mi­tat estan patint i ja són milers els que han tan­cat. Només a Bar­ce­lona, segons dades de Bar­ce­lona Comerç, ja han tan­cat defi­ni­ti­va­ment més de 3.000 comerços, que repre­sen­ten un 5,5% del total. Es cal­cula que en els pro­pers mesos aca­ba­ran tan­cant el 20% dels comerços. I en el cas del cen­tre de Bar­ce­lona, a causa de l’absència de turisme, ja n’han tan­cat el 30%. A la vista d’aques­tes dades, hem de seguir insis­tint que les admi­nis­tra­ci­ons han de res­ca­tar urgent­ment i de manera con­tun­dent les parts febles de l’eco­no­mia.

Ara bé, a part de recla­mar actu­ació urgent als gover­nants, és fona­men­tal el paper dels con­su­mi­dors. Per no haver de lamen­tar el tan­ca­ment d’empre­ses que volem que seguei­xin fun­ci­o­nant, cal que hi posem de la nos­tra part. Això vol dir com­prar els seus pro­duc­tes o tar­ge­tes regal. També podem fer-ne difusió a les xar­xes soci­als. Ara que ve la cam­pa­nya de Nadal i de Reis, és un bon moment per recor­dar-ho. No hem d’obli­dar que el que passa en eco­no­mia és la suma del que fem entre tots, i que els con­su­mi­dors tenim un poder deci­siu. Si no hi posem de la nos­tra part, serem els prin­ci­pals per­ju­di­cats. No obli­dem que som més que cli­ents, som veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.