Opinió

I ara… què?

Deixant al marge que les xifres assenyalades per l’FMI es compleixin una dècima per sobre o per sota, el cert és que la tendència cap a on apunta Espanya és horrible: una caiguda de l’economia que no s’observava des de la Guerra Civil. A més, tota la recuperació a partir del 2021 serveix per acabar, el 2025, amb una taxa de creixement menor que la que hi havia el 2019

L’arri­bada de la pandèmia de la covid-19 sem­bla que hagi estat pro­vi­den­cial per tro­bar un cul­pa­ble idoni per a tots els pro­ble­mes econòmics (i no només) que Espa­nya tenia, amb un afe­git: el pas­sat ha que­dat esbor­rat, obli­dat, com si mai hagués exis­tit. I no, això no és així: l’eco­no­mia espa­nyola ja estava mala­ment quan el virus va arri­bar.

El 30 de setem­bre, l’FMI va publi­car el World Eco­no­mic Out­look de tar­dor, en què òbvi­a­ment dedica un apar­tat a l’eco­no­mia espa­nyola. Hi ha un altre informe més actual, del 5 de novem­bre, quan la Comissió Euro­pea va publi­car l’Euro­pean Eco­no­mic Fore­cast. Autumn 2020, però el de l’FMI té un avan­tatge: les seves pre­vi­si­ons arri­ben fins al 2025.

En el qua­dre adjunt, es poden apre­ciar les pre­vi­si­ons de l’FMI per a Espa­nya per a una sèrie de macro­a­gre­ga­dors. Per cen­trar el moment, hi he afe­git una imatge de la situ­ació de l’eco­no­mia espa­nyola al tan­ca­ment del 2019, i l’última pre­visió que va fer el govern d’Espa­nya abans de l’explosió del virus.

Aspec­tes que cal des­ta­car:

1) Espa­nya ja es tro­bava en una situ­ació molt nega­tiva quan el virus va arri­bar. El PIB ja s’estava desac­ce­le­rant i indi­cava que el declivi con­ti­nu­a­ria: el mateix govern ho va reconèixer en les seves pre­vi­si­ons de febrer. El dèficit també mos­trava unes xifres que no com­plien els com­pro­mi­sos que Espa­nya havia adqui­rit amb Brus­sel·les; per això sorprèn que en les pre­vi­si­ons que el govern va pre­sen­tar al febrer aquest dèficit millorés, així com també sorprèn que ho fes el deute i la deso­cu­pació. En qual­se­vol cas, el pano­rama era trans­pa­rent: Espa­nya no tenia una bona situ­ació econòmica quan el virus va arri­bar ofi­ci­al­ment durant el mes de març.

2) Dei­xant al marge que les xifres asse­nya­la­des per l’FMI es com­plei­xin una dècima per sobre o per sota, el cert és que la tendència cap a on apunta Espa­nya és hor­ri­ble: una cai­guda de l’eco­no­mia que no s’obser­vava des de la Guerra Civil. A més, tota la recu­pe­ració a par­tir del 2021 ser­veix per aca­bar, el 2025, amb una taxa de crei­xe­ment menor que la que hi havia el 2019.

3) L’evo­lució espe­rada per l’FMI per al dèficit és tre­menda. El 2025, la recu­pe­ració que s’ini­ciarà l’any que ve por­tarà Espa­nya a asso­lir el nivell de dèficit que tenia el 2016, després de les reta­lla­des i penúries ini­ci­a­des el 2009 amb la fina­li­tat de reduir el dèficit amb què l’eco­no­mia espa­nyola va tan­car aquell any.

4) I quant al deute… Ens hem de remun­tar al segle XIX per tro­bar a Espa­nya un nivell de deute com el que asse­nya­len les pre­vi­si­ons de l’FMI. I per a la Comissió Euro­pea, l’aug­ment és encara més gran: el 123,9% el 2022. La pre­gunta és automàtica: en ter­mes pura­ment econòmics, els efec­tes del virus quant cos­ta­ran a Espa­nya? 300.000 mili­ons? 350.000? El govern està venent la idea que l’aug­ment del deute no és tan dolent perquè els tipus d’interès estan sota mínims i així segui­ran, la qual cosa, penso, deu ser veri­tat. Ara bé, els deu­tes, o es paguen o es rene­go­cien, i Espa­nya, igual que altres eco­no­mies, no pot pagar el que deu, per la qual cosa està caient en una trampa de deute de la qual és molt difícil sor­tir sense una inter­venció… tot i que no es digui d’aquesta manera.

5) Sobre la deso­cu­pació, poca cosa es pot dir: Espa­nya tri­garà cinc anys a arri­bar al nivell d’atur que tenia el 2019, que ja era molt ele­vat. No hi ha pre­vi­si­ons sobre la deso­cu­pació juve­nil, però a finals de setem­bre superava el 40%. (Tam­poc, que jo sàpiga, hi ha pre­vi­si­ons sobre la sub­o­cu­pació, però us podeu ima­gi­nar que la taxa deu acom­pa­nyar aquest esce­nari).

El virus ha arri­bat a tot arreu, però la situ­ació prèvia a l’arri­bada del virus no era la mateixa a tot arreu. El virus va aga­far Espa­nya sense reser­ves, i amb un model pro­duc­tiu basat en els ser­veis de baix valor i amb una estruc­tura de PIB en què la suma de turisme, hos­ta­le­ria, res­tau­ració, oci i trans­port genera 1 de cada 3 euros del PIB espa­nyol.

Durant anys, ens van ven­dre que les coses ana­ven bé i que Espa­nya era rica, però la rea­li­tat és que va com­prar aquell benes­tar amb deute pri­vat i després va anar tapant els forats que van anar apa­rei­xent amb deute públic que, de moment, algú com­pra. De moment... (El BCE té a la seva caixa un quart de bilió d’euros de deute espa­nyol i està com­prant el 90% del deute que Espa­nya emet). I, a sobre, el govern, aquest o qual­se­vol altre, con­ti­nua amb el cafè per a tots… men­tre Brus­sel·les ho per­meti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.