Opinió

Certificat de qualitat de l’aire interior

La qüestió és si es pot crear seguretat en les condicions actuals. Jo crec que sí, però cal lideratge, educació, disciplina i inversió. A banda de tot el que ens repeteixen a cada moment, els controls personals, els cribratges i les prohibicions, caldria actuar normativament sobre els espais i donar garanties

Ja fa molts mesos que la covid-19 altera les nos­tres vides i ensorra l’eco­no­mia. Les acci­ons que han adop­tat per millo­rar la situ­ació els governs, català i espa­nyol, però també d’altres estats no són efi­ca­ces per nor­ma­lit­zar les acti­vi­tats econòmiques i soci­als. L’única recepta que cre­uen vàlida és el con­fi­na­ment / tan­ca­ment i la sub­venció. Segu­ra­ment, és impos­si­ble acon­se­guir la nor­ma­li­tat tal com l’enteníem, però crec que no s’estan posant les eines per pal·liar una part sig­ni­fi­ca­tiva del risc. Aquests mesos l’admi­nis­tració ha badat.

El mis­satge sub­ja­cent en tota la comu­ni­cació pública és d’impotència i no es con­fia en el govern. L’eco­no­mia té un ele­vat com­po­nent psi­cològic, i com que domina el pes­si­misme, no hi ha reac­ci­ons posi­ti­ves. Hem dei­xat de fer coses que pot­ser no hau­ria cal­gut dei­xar de fer, i així hem con­tribuït una mica més al dany econòmic.

Hem sen­tit opi­ni­ons diver­ses sobre com millo­rar la situ­ació i nor­ma­lit­zar les nos­tres vides, però la rea­li­tat és que no hi ha acord sobre com actuar, a banda que cal nete­jar, evi­tar pro­xi­mi­tats per­so­nals i posar-se una mas­ca­reta. Mal­grat això, no s’han obser­vat millo­res sos­tin­gu­des i hi ha un cert pànic al que ha de venir en els pro­pers mesos.

La millora de l’eco­no­mia demana que es pren­guin mesu­res que facin que les acti­vi­tats no com­por­tin un risc sig­ni­fi­ca­tiu de con­tagi i un grau d’inno­vació que per­meti la recu­pe­ració. Res­pecte a la inno­vació, es poden posar exem­ples en què es veu que la pandèmia ha estat una opor­tu­ni­tat i s’han gene­rat nous nego­cis, recon­ver­tits pos­si­ble­ment de forma defi­ni­tiva. En altres casos o no ha estat pos­si­ble o no s’hi ha estat a temps. El nos­tre país té massa acti­vi­tat econòmica basada en el turisme i els ser­veis. El turisme depèn de la mobi­li­tat i de la con­fiança en la segu­re­tat del lloc de des­ti­nació. A hores d’ara no hem sabut crear aques­tes con­di­ci­ons. Ara és gai­rebé impos­si­ble orga­nit­zar con­gres­sos i reu­ni­ons pre­sen­ci­als.

La qüestió és si es pot crear segu­re­tat en les con­di­ci­ons actu­als. Jo crec que sí, però cal lide­ratge, edu­cació, dis­ci­plina i inversió. A banda de tot el que ens repe­tei­xen a cada moment, els con­trols per­so­nals, els cri­brat­ges i les pro­hi­bi­ci­ons, cal­dria actuar nor­ma­ti­va­ment sobre els espais i donar garan­ties.

A hores d’ara ningú ja no dubta de la trans­missió aèria del virus en espais inte­ri­ors poc ven­ti­lats i per con­tacte per­so­nal, tant en inte­ri­ors com exte­ri­ors. En espais exte­ri­ors, a una distància de segu­re­tat, no hi hau­ria d’haver pro­blema. Els espais exte­ri­ors només reque­rei­xen edu­cació i dis­ci­plina.

Els espais inte­ri­ors són la clau. Hi ha con­sens científic sobre els efec­tes del nom­bre de can­vis d’aire per hora en un recinte (sigles NACH). Sense entrar en detalls dels dife­rents models, sabem que pas­sar de 0,35 ACH a 1 ACH redu­eix la pro­ba­bi­li­tat de con­tagi a la mei­tat. Les reco­ma­na­ci­ons per a les sales de malalts és de 6 i per a sales d’infec­ci­o­sos, de 12. Els avi­ons tenen uns ACH de 20 a 30. Això pot sonar críptic, però només es tracta de ven­ti­la­dors, fil­tres, sis­te­mes de mesura i càlculs ade­quats.

Les con­di­ci­ons par­ti­cu­lars.

Una de les coses que més mal ha fet és el trac­ta­ment idèntic de tot un tipus de negoci sense tenir en compte les con­di­ci­ons par­ti­cu­lars. Podríem tenir la temp­tació de dir que un men­ja­dor de 150 m² hau­ria de tenir un trac­ta­ment dife­rent d’un de 40 m². La dimensió només no seria un cri­teri vàlid. El que cal­dria mirar és una gràfica que indiqués la con­cen­tració de CO2 a l’aire en cada moment. La con­cen­tració de CO2 ens indica la quan­ti­tat d’aire que estem res­pi­rant per segona vegada. Avui dia, alguns locals ja l’han ins­tal·lat per ini­ci­a­tiva pròpia, però no exis­teix cap nor­ma­tiva ni con­trol sobre la qua­li­tat de l’aire.

Atès que trac­tem amb un virus que no eli­mi­na­rem mai, seria acon­se­lla­ble pren­dre mesu­res estruc­tu­rals. Al meu parer, la mesura que per­me­tria un gran salt qua­li­ta­tiu seria un cer­ti­fi­cat de qua­li­tat de l’aire inte­rior, reno­va­ble, tipus ITV dels automòbils.

Hi ha dues fei­nes que hau­rien de dema­nar molt per­so­nal qua­li­fi­cat: els ins­tal·ladors de sis­te­mes de reno­vació d’aire i els audi­tors / ins­pec­tors de qua­li­tat d’aire inte­rior. Les acci­ons hau­rien de fer-se tant en locals públics com pri­vats. El govern hau­ria de ser dili­gent a fer la nor­ma­tiva i a impul­sar els pro­ce­di­ments, i els locals que no ho hagues­sin fet, podrien millo­rar la qua­li­tat de l’aire.

Així seria absurd tan­car un local on l’aire que res­pi­rem per segona vegada sigui infe­rior al 0,5%.

El CO2 i el SARS-CoV-2

Tothom exhala CO2 quan respira. Les persones infectades amb covid-19, coexhalen CO2 amb aerosols que contenen SARS-CoV-2. Per tant, la concentració de CO2 a l’aire es pot utilitzar com a indicador de les concentracions màximes de SARS-CoV-2 que hi hauria si tots els que compartissin un mateix espai interior estiguessin infectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.