Gran angular

CONCHA FUENTES

PRESIDENTA DE LA PATRONAL PIMEC METALL I DIRECTORA GENERAL D’ALFA TORRES

“No es pot obligar a l’empresari a tancar si no rep ajudes directes”

Al Vallès Occidental l’automoció està molt concentrada i podria derivar molts treballadors a l’atur Els empresaris imploren que s’acabi la covid-19, perquè si no es tancaran moltes empreses
La burocràcia alenteix l’arribada de recursos, però el problema és que no n’hi ha prou La dona aporta una mirada més transversal que l’home a una cúpula directiva

La pre­si­denta de Pimec Metall explica que les mesu­res adop­ta­des per com­ba­tre la covid-19 són de pri­mer món, però que les aju­des, les pres­ta­ci­ons i les cober­tu­res són típiques del ter­cer món.

Es parla molt dels sec­tors de la res­tau­ració, del turisme o de la cul­tura, de com de mala­ment ho pas­sen pel coro­na­vi­rus. La indústria sem­bla que està menys afec­tada. És real­ment així?
És clar que en un pri­mer impacte les dades que es van sabent i que tenim a Pimec indi­quen que hi ha sec­tors que ho pas­sen molt mala­ment. Tot i així, tinc con­tac­tes amb empre­ses impor­tants de la indústria metal·lúrgica que diuen, amb la boca petita, que la situ­ació no està sent tan dolenta perquè les coman­des encara no s’han atu­rat. Ara estem recu­pe­rant la parada que es va pro­duir durant la fase crítica de la pandèmia. Això sig­ni­fica que no veiem ame­na­ces futu­res? No, perquè d’ame­na­ces n’hi ha, i mol­tes. La pri­mera és la incer­tesa que tenim tots, la segona és que els efec­tes de la pandèmia són tan glo­bals que d’una manera o d’una altra ens aca­barà reper­cu­tint i que si hi ha una crisi econòmica del nivell que tots els experts indi­quen, tard o d’hora, afec­tarà les inver­si­ons, i per tant, la indústria.
Fins a quin punt creu que reper­cu­tirà en la indústria?
La indústria no ha estat indemne a la pandèmia, mal­grat que els efec­tes no han estat tan aguts com en altres sec­tors. En el sec­tor indus­trial, la pandèmia ha posat de relleu feble­ses molt evi­dents i pro­fun­des, que es poden resu­mir en la falta d’una política indus­trial ben estruc­tu­rada, al nivell de la importància que el sec­tor indus­trial té en les eco­no­mies for­tes i dotada amb recur­sos sufi­ci­ents. Neces­si­tem que les admi­nis­tra­ci­ons impul­sin i desen­vo­lu­pin acci­ons reals i efi­ca­ces i que tots els agents econòmics, empre­ses, uni­ver­si­tats, cen­tres de for­mació, etc., hi par­ti­ci­pin acti­va­ment.
Tot i que la indústria no ha estat tan tocada, creu que els ERTO han sal­vat mol­tes empre­ses?
La situ­ació en aquests moments és que no hem tin­gut una crisi de demanda molt forta. Els ERTO han fun­ci­o­nat molt bé perquè han supo­sat una mesura de fle­xi­bi­lit­zació que ha permès sal­var molts llocs de tre­ball. Però si aquesta situ­ació, que és even­tual i lli­gada direc­ta­ment a la pandèmia, es cro­ni­fica i s’allarga en el temps, lla­vors es con­ver­tirà en una mesura estruc­tu­ral. Per tant, neces­si­ta­rem mesu­res estruc­tu­rals per cap­gi­rar la situ­ació.
Però hi ha molts tre­ba­lla­dors afec­tats per ERTO.
Les dades refe­rents a l’atur són esfereïdores. Amb data d’octu­bre s’han resolt un total de 105.659 expe­di­ents de regu­lació d’ocu­pació que han afec­tat un total de 882.795 tre­ba­lla­dors. Una altra dada impor­tant és que s’incre­menta expo­nen­ci­al­ment la con­versió dels expe­di­ents de caire tem­po­ral de sus­pensió de con­tracte o de reducció de jor­nada en extin­ci­ons con­trac­tu­als. Més del 80% d’aquests expe­di­ents afec­ten el sec­tor ser­veis, for­mat en la seva major part per peti­tes empre­ses, micro­em­pre­ses i autònoms que sense cap mena de dubte neces­si­ten imme­di­a­ta­ment les aju­des direc­tes tan rei­vin­di­ca­des.
Ha detec­tat males­tar a les empre­ses d’auto­moció arran de l’anunci del tan­ca­ment de Nis­san?
Hi ha una pre­o­cu­pació molt impor­tant en aquests moments. A més, en els dar­rers mesos la crisi sanitària encara ha afe­git més tensió. En el sec­tor s’observa un pro­blema de fons des de fa anys, per això la Gene­ra­li­tat ja va impul­sar uns plans específics per a aquest sec­tor metal·lúrgic, per a la seva trans­for­mació cap a un món més tec­nològic. Per tot ple­gat, podríem con­cloure que el sec­tor està alta­ment amenaçat.
Coneix alguna empresa d’auto­moció que hagi tan­cat o que esti­gui en procés de fer-ho?
Em consta que sí. A Pimec hem gene­rat una taula d’empre­ses auxi­li­ars d’auto­moció específica per trac­tar el tema. Ja no es tracta de par­lar d’una com­pa­nyia molt gran, sinó de totes aquells empre­ses del seu entorn. A les comar­ques del Vallès, la con­cen­tració és bru­tal. L’auto­moció podria supo­sar la pèrdua de molts llocs de tre­ball. Ara tot­hom està una mica en espera. S’ha de dir, però, que en la dar­rera taula sec­to­rial que vam tenir fa una mica més d’un mes els ànims esta­ven una mica més tran­quils, simi­lars a allò que passa a les altres empre­ses del metall. Però això no sig­ni­fica que la pro­blemàtica de l’auto­moció esti­gui resolta. Ara molts ulls estan pen­dents de la pandèmia gene­ral. La rea­li­tat de la situ­ació del sec­tor es veurà quan el coro­na­vi­rus esti­gui con­tro­lat.
Creu que la Gene­ra­li­tat o el Minis­teri d’Indústria podria haver fet alguna cosa més per sal­var Nis­san?
La crisi venia de molt enrere. Crec que calia apli­car més pre­visió i que els governs, les admi­nis­tra­ci­ons, han de fun­ci­o­nar sent impul­sors, faci­li­ta­dors de les coses. I mol­tes vega­des no actuen així. Hem de posar les coses fàcils perquè es generi riquesa. Penso que és impor­tant apren­dre la lliçó que hem de ser faci­li­ta­dors i enten­dre que la dinàmica d’una empresa no és la mateixa que la d’una admi­nis­tració.
L’impuls del vehi­cle elèctric està trans­for­mant el sec­tor.
L’auge del vehi­cle elèctric no és pas res­pon­sa­bi­li­tat de l’admi­nis­tració, sinó de les com­pa­nyies. Però el que sí que pot fer l’admi­nis­tració es fomen­tar i fer polítiques que vagin enca­mi­na­des cap a aques­tes noves dinàmiques de con­sum.
El govern de l’Estat va des­ti­nar 67.000 mili­ons d’euros en línies de crèdits per a autònoms i pimes per com­ba­tre les con­seqüències de la covid. Creu que han estat sufi­ci­ents?
No han estat sufi­ci­ents, i el cert és que no estan fluint de cap manera. No han fun­ci­o­nat. De la mateixa manera que els ERTO han estat una bona mesura, els crèdit ICO no han aca­bat d’anar bé, en part, pels interes­sos de les enti­tats bancàries, que no ho han ges­ti­o­nat de forma cor­recta. Real­ment, d’aju­des direc­tes, no n’hi ha hagut gai­res. A part dels ERTO, la rea­li­tat és que al final les exigències sanitàries han pre­val­gut. Podríem dir que les mesu­res són de pri­mer món, però que les aju­des, les pres­ta­ci­ons i les cober­tu­res per poder afron­tar la covid-19 són de ter­cer món. Crec que no es pot obli­gar l’empre­sari a tan­car si no se li donen ajuts direc­tes, ajuts reals.
Es fan anun­cis de par­ti­des econòmiques, però creu que la burocràcia endar­re­reix l’arri­bada del recur­sos?
Entenc que la burocràcia no en té tota la culpa. El pro­blema és que no hi ha aquests fons per poder aten­dre les neces­si­tats urgents. A un autònom, si li dones 500 euros, no li arre­gles la vida. Entenc que la situ­ació és com­plexa i que les ins­ti­tu­ci­ons no ho tenen fàcil. Però no em can­saré de repe­tir que les aju­des no estan fluint. Penso que tot­hom està una mica superat amb aquesta crisi.
L’altre exem­ple va ser el fracàs del pri­mer intent de la Gene­ra­li­tat a l’hora de donar aju­des als autònoms.
L’onada és tan gran que és molt difícil ges­ti­o­nar-la. Això ho entenc. No és el mateix que un nom­bre reduït de per­so­nes dema­nin un ajut en una situ­ació nor­mal que ho faci un sec­tor sen­cer. Cal recor­dar que aquests pro­ble­mes també van suc­ceir en la pri­mera onada de la covid per ges­ti­o­nar els ERTO. A la gent li va cos­tar moltíssim poder cobrar el seu propi atur i va patir molt perquè es va tri­gar massa temps a per­ce­bre els diners.
Fins no fa gaire encara hi havia tre­ba­lla­dors que no havien rebut l’ingrés.
És cert. Hi ha empre­ses que van poder avançar la nòmina a aquells tre­ba­lla­dors que ho neces­si­ta­ven amb urgència. La nos­tra ho va fer. Però n’hi va haver mol­tes que no ho van fer.
Creu que aquesta cursa de fusi­ons que viu el sis­tema finan­cer a l’Estat espa­nyol bene­fi­cia els cli­ents i les empre­ses?
Ja només hau­ria fal­tat que hagués tirat enda­vant la fusió del BBVA i Banc Saba­dell. Crec que hi ha massa con­cen­tració de les enti­tats bancàries. Penso que afec­tarà d’una manera nega­tiva els cli­ents en gene­ral i les empre­ses en par­ti­cu­lar. Què hi podem fer? Doncs poca cosa. El cert és que es con­cen­tra molt el risc i les con­di­ci­ons dels empre­sa­ris. A més, hi ha el risc d’entrar en un mono­poli en què uns pocs bancs siguin molt forts en detri­ment de la com­petència i de les bones con­di­ci­ons per a l’empre­sari.
Una dècada enrere hi havia més d’una dot­zena d’enti­tats finan­ce­res a Cata­lu­nya i ara…
És cert. Abans hi havia més oferta i més pos­si­bi­li­tats, fet que gene­rava com­petència pel que fa a preus i ris­cos.
En la dar­rera taula sec­to­rial quin ambi­ent es res­pi­rava sobre la situ­ació econòmica en què es troba Cata­lu­nya?
Tot­hom implora que s’acabi la pandèmia, perquè sinó es tan­ca­ran mol­tes empre­ses. Els empre­sa­ris supli­quen que hi hagi millo­res que per­me­tin entrar en la nor­ma­li­tat i que es reac­tivi un cert movi­ment. Si ens com­pa­rem amb altres sec­tors com el de la res­tau­ració, l’oci i l’hos­ta­le­ria, el cert és que la indústria no està en una situ­ació tan crítica. La visió que tenen els empre­sa­ris és posi­tiva, opti­mista, però és clar, sem­pre col­pe­jats per aquesta incer­tesa, perquè no sabem què pas­sarà demà. A més, quan els indi­ca­dors són tan nega­tius és difícil pen­sar que això no ens afec­tarà d’una manera o d’una altra. La sen­sació que tinc és que estem en una situ­ació millor de la que en un prin­cipi ens esperàvem al mes de març, però seguim pre­o­cu­pats per les reper­cus­si­ons que tin­drem a mitjà i llarg ter­mini. En la crisi del 2008, vam veure que algu­nes con­seqüències no van arri­bar aquell any, sinó a poste­ri­ori.
Amb l’arri­bada de les vacu­nes i quan s’acabi la pandèmia, creu que la recu­pe­ració econòmica serà ràpida?
Penso que la velo­ci­tat de la recu­pe­ració dependrà de la soli­desa econòmica. Nosal­tres ja no teníem una eco­no­mia sòlida. El sis­tema té punts molt febles que faran que aquesta recu­pe­ració no sigui ni de bon tros com­pa­ra­ble amb la de la resta de països que tenen, per exem­ple, la inno­vació o la uni­ver­si­tat resolta, o que tenen una indústria més potent que nosal­tres. Aquí hi havia encara molts deu­res per fer. Aquesta crisi posa en evidència les feble­ses del mateix sis­tema, però també és una opor­tu­ni­tat. Sovint per pujar cal tocar fons.
En la crisi del 2008, el turisme i les expor­ta­ci­ons encara van amor­tir la cai­guda de l’eco­no­mia. Ara la recu­pe­ració no serà fàcil.
Jo, par­ti­cu­lar­ment, no veig que pugui ser ràpida. Tant de bo m’equi­vo­qui. Hem de ser rea­lis­tes però també opti­mis­tes. Per què no podem pen­sar que ens podem recu­pe­rar més aviat que tard? Hem de ser valents. Cada vegada hi ha més tec­no­lo­gia, més conei­xe­ment, més for­mació... Hem de ser valents per tirar enda­vant com sigui. Penso que la clau és pri­o­rit­zar i no mirar mai enrere.
A la seva empresa, del sec­tor metal·lúrgic, també ha hagut de llui­tar?
Sí, sí també hem hagut de llui­tar, com tot­hom.
A què es dedica?
Ens dedi­quem al dis­seny i a la fabri­cació d’ins­tal·laci­ons de tan­ca­ments indus­tri­als i talla­focs. La pri­mera com­pa­nyia del grup Alfa Tor­res es va fun­dar el 1917, però la trans­for­mació indus­trial es va pro­duir el 1978.
Quina és la plan­ti­lla del grup?
La plan­ti­lla està for­mada per 120 per­so­nes repar­ti­des en les dife­rents empre­ses que donen ser­vei a l’Estat espa­nyol.
Té bona salut, l’empresa fami­liar?
Es parla molt de les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses, però no es parla tant de l’empresa fami­liar i de les que trans­cen­dei­xen de la pri­mera gene­ració. Hi ha d’haver fórmu­les que garan­tei­xen aquesta suc­cessió gene­ra­ci­o­nal. Cal fer el relleu de manera endreçada. Per exem­ple, a la ter­cera gene­ració ja no li surt a compte tenir unes par­ti­ci­pa­ci­ons que gra­ven molt. Per això costa d’arri­bar a la ter­cera gene­ració. En l’àmbit nor­ma­tiu cal­dria tenir-ho pre­sent.
Vostè és la direc­tora gene­ral d’una empresa de metall. Què cal fer perquè les dones tin­guin més presència en el tei­xit empre­sa­rial català?
Penso que el camí es fa cami­nant. Estem en una bona línia. Cada cop hi ha més dones en el món de l’empresa, imple­men­tant una manera de ges­ti­o­nar molt més trans­ver­sal.
I a les orga­nit­za­ci­ons?
I pel que fa a les orga­nit­za­ci­ons, també es va avançant. Un exem­ple és Pimec, en la mateixa sec­to­rial del metall, on cada cop hi ha més dones que en for­men part. I no només en nom­bre, sinó que es pot veure que són molt acti­ves. A la nos­tra sec­to­rial s’han incor­po­rat dones molt potents, molt pre­pa­ra­des, amb molta experiència i mol­tes ganes. El sis­tema ha de per­me­tre que aquest talent, que hi és, es des­ple­gui d’una manera natu­ral en un àmbit que està molt jerar­quit­zat. Cal que la cul­tura patri­ar­cal evo­lu­ci­oni cap a la igual­tat tant en el món de l’empresa com en la soci­e­tat en gene­ral.
Què pot apor­tar una dona, que no ho faci un home, a la direcció d’una empresa?
A mi m’agra­da­ria pen­sar que no res dife­rent del que pugui apor­tar un home. Del que es tracta és que el teu conei­xe­ment i la teva ener­gia s’alineï amb els objec­tius de la com­pa­nyia. Això no hau­ria de ser ni mas­culí ni femení. Però és veri­tat que per l’experiència que tinc he de reconèixer que les dones tenim una mirada molt més trans­ver­sal i molt més gene­ral. I això crec que és posi­tiu, perquè en una empresa no només ha de gua­nyar diners o gua­nyar quota de mer­cat, també ha de voler gene­rar valor per a totes les per­so­nes que s’hi rela­ci­o­nen, tant per als proveïdors com per als cli­ents però també per als tre­ba­lla­dors i per als col·labo­ra­dors. Per això entenc que aquesta mirada més trans­ver­sal i genèrica és bàsica. A la vida no només hi ha la feina, hi ha altres coses, com la diversió, els amics, la família, i és clau apli­car la con­ci­li­ació amb la feina.

Del despatx a directora de l’empresa

Llicenciada en dret i directora general de l’empresa Alfa Torres, Concha Fuentes és, a més de presidenta de la sectorial del metall, membre de la comissió executiva de Pimec Vallès Occidental i de la junta directiva de la patronal Pimec. Explica que no ha treballat sempre en aquesta companyia, perquè abans era advocada. A l’empresa es van adonar que els socis fundadors, entre ells el seu pare, es feien grans i s’apropava el relleu generacional. Per això la van cridar per demanar-li assessorament. “Jo vaig arribar a l’empresa en un moment supercrític, quan exercia d’advocada i tenia la meva pròpia firma i estava la mar de bé”, sentencia, però, “a la vida de vegades s’han de prendre decisions”. Després va acceptar ser la directora general de l’empresa de Barberà del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.