Eines

No pots fomentar el treball en equip si tens un comitè

Un equip és un grup de persones que treballen per un objectiu comú, mentre que un comitè és un grup de persones que treballen per assolir els seus propis objectius. Podríem dir que, mentre la gent d’un equip comparteix agenda i reptes, en un comitè només es comparteix l’empresa

Par­lant amb dos direc­tius d’una empresa mit­jana de Bar­ce­lona fa un temps em van comen­tar que esta­ven pla­ni­fi­cant la suc­cessió dels actu­als fun­da­dors per part d’un grup de direc­tius que pren­drien el relleu en un futur pro­per. El seu repte era millo­rar el tre­ball en equip dins del con­sell de direcció i fer que els direc­tius tre­ba­lles­sin de manera més coor­di­nada i pro­fi­tosa per a l’empresa. De fet, deien, si millo­ra­ven aquest tre­ball, podrien apro­fi­tar aspec­tes com la venda cre­uada en la seva empresa. El pro­blema és que, si bé els resul­tats indi­vi­du­als de cada direc­tiu eren posi­tius, s’esta­ven des­a­pro­fi­tant mol­tes opor­tu­ni­tats a causa de l’existència de sit­ges, en lloc de depar­ta­ments. Va ser lla­vors quan els vaig atu­rar i els expli­car dir que ells no tenien un equip, sinó un comitè, i que, si volien millo­rar la feina entre ells, el pri­mer que havien de fer era con­ver­tir-lo en un veri­ta­ble equip. “Però, ¿en què es dife­ren­cien un equip i un comitè?”, van pre­gun­tar.

Un equip és un grup de per­so­nes que tre­ba­llen per a un objec­tiu comú, men­tre que un comitè és un grup de per­so­nes que tre­ba­llen per a asso­lir els seus pro­pis objec­tius. Podríem dir que, men­tre la gent d’un equip com­par­teix agenda i rep­tes, en un comitè només es com­par­teix l’empresa. Men­tre en un equip un dels mem­bres pot sacri­fi­car part dels seus resul­tats per un bé comú, en un comitè, ningú està dis­po­sat a cedir pres­su­post, conei­xe­ment, estruc­tura o resul­tats per un objec­tiu comú.

Men­tre ho anava expli­cant els dos direc­tius que em van con­tac­tar ana­ven can­vi­ant de cara, fins al punt d’atu­rar-me i dir-me: “No seguei­xis. Som un comitè. Ens pots aju­dar?” Trans­for­mar un comitè en un equip és una cosa impor­tant, si volem millo­rar aspec­tes com la comu­ni­cació o la feina con­junta. Cal par­tir de la pre­missa que no tot­hom ho entendrà a la pri­mera i que és pos­si­ble que, com a empresa, cal que assu­mim certs can­vis orga­nit­za­tius, per exem­ple, dei­xar d’ava­luar les per­so­nes només pel que ells acon­se­guei­xin, i afe­gir fac­tors que afec­ten tot l’equip, perquè hagin de remar en el mateix sen­tit.

Com­par­tir també pro­jecte.

El més impor­tant, així i tot, és enten­dre que no com­par­tim només empresa, sinó també pro­jecte; i per això és impres­cin­di­ble can­viar la cul­tura de l’empresa, per con­ver­tir-la en un entorn on com­par­tir i col·labo­rar sigui natu­ral.

I tu, a la teva empresa, tens un equip o un comitè?

Però, com pots des­fer el comitè i començar a crear un equip que tre­ba­lli de nou per uns objec­tius comuns?

En pri­mer lloc, defi­nint aquests objec­tius. Molt sovint, pen­sem que tenir un objec­tiu com a empresa és impor­tant, però que cada depar­ta­ment ha de defi­nir els seus pro­pis objec­tius i, mal­grat que aquesta afir­mació és certa, també ho és que aquests objec­tius per depar­ta­ments han de com­par­tir el res­pecte cap a un objec­tiu empre­sa­rial com­par­tit que, en cas de con­flicte, passa al davant del depar­ta­ment. És a dir, si per asso­lir l’objec­tiu de l’empresa has de dei­xar de com­plir el del depar­ta­ment, doncs enda­vant.

Ara bé, això també com­pro­met l’empresa, que ha de mesu­rar els resul­tats de cada depar­ta­ment amb aquesta pre­missa al cap.

En segon lloc, per des­fer un comitè cal pro­moure les rela­ci­ons inter­nes, esta­blint canals de comu­ni­cació que vagin més enllà de la màquina de cafè, i abra­cin aspec­tes com l’apre­nen­tatge mutu, la millora con­ti­nu­ada i l’ajut en l’asso­li­ment dels objec­tius de l’altre per arri­bar als de l’empresa. Reu­ni­ons, grups de tre­ball, base del conei­xe­ment com­par­tida… Tot són eines que us poden aju­dar a crear una relació forta dins de l’empresa, i tots sabem que una relació forta genera con­fiança, que la con­fiança genera sim­pa­tia i que la sim­pa­tia genera el que seria la ter­cera eina per crear un equip: la feina com­par­tida.

Per aca­bar, com­par­tir fei­nes i/o pro­jec­tes sen­cers entre per­so­nes de dife­rents depar­ta­ments crea les con­di­ci­ons necessàries per saber que tot­hom rema en el mateix sen­tit. M’he tro­bat molts cops amb empre­ses on un depar­ta­ment no sap ni què fa l’altre ni se’n pre­o­cupa. Quan un estu­di­ant diu que anirà a estu­diar un any del grau a l’estran­ger, li diem que és sa per a la seva car­rera, oi? Lla­vors, per què no incen­ti­vem els viat­ges interns a l’empresa? Com­par­tint pro­jec­tes, uti­lit­zant altres depar­ta­ments com a obser­va­dors externs, dele­gant cer­tes fei­nes perquè tot­hom per­cebi la feina dels altres… Sim­ple­ment, posant la feina en comú, per gua­nyar empa­tia pro­fes­si­o­nal.

Amb aquests tres pas­sos seràs capaç de mul­ti­pli­car els resul­tats que obtin­guis, ja que crearàs un equip que tre­ba­lli ali­neat amb els teus objec­tius estratègics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.